Medianets platform voor nieuwe generatie multimedia-applicaties

Amsterdam, 08 december 2008

Cisco kondigt nieuwe oplossingen aan waarmee IP-netwerken als platform kunnen dienen voor nieuwe generatie video- en andere rich media-applicaties en -diensten. De technologie is specifiek ontworpen om hoogwaardige ervaringen te bieden op het gebied van communicatie, samenwerking en entertainment door het gebruik van zogenaamde medianets. Dit zijn thuis-, bedrijfs,- en service provider-netwerken die geoptimaliseerd zijn voor rich media- toepassingen.

Doordat datacommunicatie wordt vervangen door video en rich media, staat de architectuur van bestaande publieke en private netwerken steeds meer onder druk. De transformatie naar netwerken die geoptimaliseerd zijn voor rich media, is een belangrijke drijfveer achter Cisco’s videostrategie en laat de impact zien die internetnetwerken hebben op het dagelijks leven van consumenten en professionals.

“Het internet en IP-netwerken veranderen snel”, zegt Marthin De Beer, senior vice president van Cisco’s Emerging Technologies group. “Binnenkort bestaat negentig procent van al het netwerkverkeer van consumenten uit video en rich media. Nieuwe medianettechnologieën en apparaten stimuleren deze evolutie, en niet alleen op het gebied van nieuwe netwerken. Ook zijn betere ervaringen mogelijk door het combineren van video, rich media, voice en data op hetzelfde netwerkplatform. Terwijl bedrijven kijken naar manieren om kosten te besparen en productiviteit te verhogen, maken medianetoplossingen nieuwe methoden van samenwerking en virtualisatie mogelijk, zoals naadloze vertalingen van gesprekken via Cisco TelePresence, waarmee communicatiebarrières worden weggenomen.”

Visual networking forecast
De resultaten van de Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast for 2007-2012 laten zien dat trends op het gebied van consumenten- en zakelijke IP-netwerken, vooral voortkomen uit het toenemende gebruik van video en web 2.0-toepassingen. Zo zal tot 2012 het internetverkeer met betrekking tot user-generated videocontent verdriedubbelen. Ook worden tegen die tijd maandelijks meer dan vier miljard videostreams geleverd door zogenaamde set-top boxen gekoppeld aan internet.