Smart Work Center voorbeeldfunctie voor duurzaam werken in Nederland

Amsterdam, 24 september 2008

Vandaag wordt het eerste Smart Work Center (SWC) in Nederland geopend in Almere. De opening is een hoogtepunt van de tweede Connected Urban Development-conferentie georganiseerd door Cisco en de gemeente Amsterdam. Het SWC biedt individuele- en groepswerkplekken en verschillende voorzieningen als kinderopvang en vergaderfaciliteiten. Door slim gebruik te maken van ICT-technologieën van onder meer Cisco, bevordert het SWC flexibel werken en de arbeidsproductiviteit en worden reiskosten en de CO2-uitstoot verlaagd. Het SWC in Almere is de eerste van een reeks die in de omgeving van Amsterdam wordt geopend.

De visie achter de Smart Work Centers rond Amsterdam is dat de ring en de stad zelf worden ontlast doordat forensen flexibel met hun werkplek kunnen omgaan en niet langer in de file hoeven te staan. Hiermee leveren zij een concrete bijdrage aan duurzaam werken. De komende maanden worden er door heel Nederland meerdere Smart Work Centers geopend.

Gemeente Amsterdam belangrijke partner

“Files en klimaatveranderingen maken het noodzakelijk om nieuwe manieren, of eigenlijk nieuwe plaatsen, te zoeken om te werken”, zegt Marijke Vos, wethouder Milieu van Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft zelf 25.000 medewerkers in dienst en is mede-initiatiefnemer van het SWC in Almere. “Het nastreven van innovatie is essentieel voor duurzame groei. Zo werkt Amsterdam op dit moment aan een plan om zijn gebouwen voor 2015 CO2-neutraal te maken.”

Coks Stoffer, Algemeen Directeur Cisco Nederland: "We ontwikkelen een hele nieuwe visie op hoe we een werkdag kunnen optimaliseren. Als de principes van ‘smart work’ op grote schaal worden toegepast dan zou het eerste resultaat zijn dat informatie-uitwisseling niet langer een primaire reden is voor fysiek transport. Dit betekent minder verspilde tijd en energie en een betere balans tussen werk en privé.”

Eerste gebruikers SWC

De gemeente Amsterdam, HP en IBM zijn de eersten die werkplekken in het SWC in Almere in gebruik nemen. Het SWC is een flexibel concept met verschillende voorzieningen zoals virtuele vergadertechnologie in de vorm van Cisco’s TelePresence, kinderopvang, catering services en financiële dienstverlening. Daarnaast is er vanaf het SWC in Almere eenvoudige toegang tot snelwegen en openbaar vervoer.

“Zoals onder meer blijkt uit de aanleg van een glasvezelinfrastructuur is Almere een innovatieve stad”, vertelt Wethouder Martine Visser. “Door de toepassing van Cisco’s TelePresence-systeem, is het eenvoudig wereldwijd ook visueel contact met hoofdkantoren te onderhouden. Dit is globalisering ten top. Daar werken wij als gemeente graag aan mee. Daarbij delen we de visie achter de Smart Work Centers rond Amsterdam.”

Connected Urban Development

Het Smart Work Center is de eerste van een aantal projecten die voortkomen uit Cisco’s betrokkenheid bij de doelstelling van het Clinton Global Initiative om de CO2- uitstoot te verlagen door de inzet van slimme ICT-oplossingen. Het Connected Urban Development programma (CUD) dat in 2006 werd geïntroduceerd, is een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven gericht op het aanpakken van de milieuproblematiek in stedelijke gebieden en op het testen en ontwikkelen van ICT-oplossingen die vervolgens wereldwijd door steden kunnen worden ingezet.

Het CUD-programma is in 2006 van start gegaan met de pilot-steden San Francisco, Amsterdam en Seoul. In 2007 zijn Madrid, Lissabon, Hamburg en Birmingham toegetreden. Deze steden komen op 23 en 24 september samen in Amsterdam op de tweede CUD-conferentie om met  leiders op het gebied van milieu- en stedenproblematiek te spreken over een slimme inrichting van steden voor leefbaarheid en duurzaamheid.