Vernieuwd NX-OS besturingssysteem combineert hoge prestaties met Cisco SAN-diensten voor virtuele omgevingen

Amsterdam, 17 september 2008

Cisco kondigt een nieuwe Storage Area Network-(SAN) technologie aan en breidt hiermee zijn Data Center 3.0-productportfolio verder uit. Deze nieuwe technologie voor datacenters is ontwikkeld om prestaties en schaalbaarheid te verbeteren, het SAN-beheer te vereenvoudigen, databeveiliging te vergroten en SAN-diensten in virtuele omgevingen te verbeteren. Cisco’s Data Center 3.0-visie omvat het realtime beheer van infrastructurele diensten vanuit gevirtualiseerde servers, storage- en netwerk-resources. Tegelijkertijd heeft Cisco als doel gesteld applicatieprestaties, kwaliteit van dienstverlening, efficiency en samenwerking binnen deze virtuele omgevingen te verbeteren.

De nieuwe SAN-technologie is toegepast bij drie nieuwe 8 Gbps Fibre Channel switching modules uit Cisco’s MDS 9000-reeks. Daarnaast biedt de technologie extra functionaliteit voor Cisco’s SAN-besturingssysteem, dat de nieuwe naam NX-OS heeft meegekregen. Door deze nieuwe SAN-mogelijkheden te combineren met Cisco’s MDS datacenters en Nexus-platformen zijn IT-managers in staat één besturingssysteem en één uniforme opbouw van het datacenter te ontwikkelen, hetgeen het beheer van het datacenter vereenvoudigt en de kosten reduceert.

Gefaseerde overgang naar 8-Gbps technologie

De drie nieuwe 8 Gpbs Fibre Channel SAN-switch modules zijn te gebruiken in combinatie met alle Multilayer director switches uit de MDS 9500-serie. Hierdoor kunnen SAN-beheerders hun bestaande investeringen in een 2-Gbps en 4-Gbps storage-infrastructuur behouden en gefaseerd overgaan naar de 8-Gbps technologie, wanneer het netwerk daarom vraagt. Door 24-Port, 48-Port en 4/44-Port switches te combineren in één modulair systeem zijn storage-netwerken zo in te richten dat er minder switches en Inter Switch Links (ISLs) nodig zijn. Deze aanpak leidt tot kostenreductie en performance-toename bij een groot aantal applicaties en vergemakkelijkt het beheer van het SAN.

De nieuwe modules houden ook rekening met de groeiende behoefte rondom netwerkbeveiliging en compliance. Hiervoor heeft Cisco het Cisco TrustSec Fibre Channel (CTS-FC) ontwikkeld, een op hardware gebaseerde, transparante, line-rate encryptie. CTS-FC waarborgt de integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens die over glasvezel worden verstuurd.

“Binnen onze virtuele omgeving is het Cisco MDS SAN-platform zeer bedreven in het afhandelen van hogere workload en het monitoren van de prestaties van onze virtuele omgeving. Daarnaast biedt het een hoge beschikbaarheid en verbeterde servicekwaliteit”, zegt John Stroosnijder, storage-architect bij DTO. “De mogelijkheid om eenvoudig en flexibel 8-Gbps switches toe te voegen aan een bestaande SAN-omgeving, zonder dat grote systeem-upgrades nodig zijn, is een belangrijk element voor SAN-beheerders.”

De nieuwe Cisco-modules omvatten:

  • Cisco 24-Port 8-Gbps Fibre Channel Switching Module Ontwikkeld voor veeleisende storage-netwerken. Deze module levert tot 192-Gbps full-duplex bandbreedte voor het verbinden van high-end opslagsystemen en Inter Switch Link (ISL) tussen switches onderling. De module biedt multiprotocol-capaciteit voor het koppelen van mainframes en Cisco virtuele SANs (VSANs) voor op hardware gebaseerde scheiding van glasvezel- en FICON-dataverkeer.
  • Cisco 48-Port 8-Gbps Fibre Channel Switching Module Met 48 auto-sensing 1/2/4/8-Gbps poorten biedt deze module 192 Gbps full-duplex bandbreedte voor het verbinden van gevirtualiseerde servers in datacenters.
  • Cisco 4/44-Port 8-Gbps Host-Optimized Fibre Channel Switching Module Met vier 8-Gbps poorten en 44 4-Gbps poorten levert deze high-density module een kosteffectieve oplossing voor het consolideren van standaard servers met minder SAN switches, waardoor een core-edge SAN-topologie niet meer nodig is.

Cisco NX-OS besturingssysteem

Het Cisco SAN-besturingssysteem, SAN-OS, is hernoemd tot NX-OS en sluit aan bij Cisco’s doelstelling één besturingssysteem voor datacenters te ontwikkelen dat een uniforme structuur ondersteunt ent zowel LANs als SANs combineert. Naast de ondersteuning voor 8-Gbps switches, biedt Cisco NX-OS voor het MDS-platform ook consistent policies , zichtbaarheid en diagnostics binnen het datacenter voor zowel fysieke als virtuele serveromgevingen. Hierdoor zijn belangrijke Cisco SAN-diensten als QoS en beveiliging van virtuele omgevingen gegarandeerd. Op Cisco gebaseerde SANs zijn nu geschikt voor virtuele machines en bieden een flexibele structuur voor ondersteuning van grote, complexe virtuele omgevingen. Een ander speerpunt is de Secure Erase voor de MDS 9000 productlijn, een op SAN-gebaseerde intelligente applicatie die gegevens op zo’n manier verwijdert dat het herstructureren ervan onmogelijk is.