Breedbandkwaliteit in veel Europese landen ondermaats

Amsterdam, 12 september 2008

De kwaliteit van breedbandverbindingen is in veel Europese landen te slecht om effectief gebruik te maken van beschikbare diensten en applicaties. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Oxford Said Business School en de University of Oviedo. Slechts iets meer dan de helft van de 42 onderzochte landen profiteren van een acceptabel kwaliteitsniveau. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd, waarbij naast de penetratie ook de kwaliteit van breedband is onderzocht.

Japan voert de lijst aan met beste breedbandkwaliteit, terwijl Zweden en Nederland de tweede en derde plaats bezetten. In de beide Europese landen zijn veel investeringen gedaan in glasvezel- en kabelnetwerken en wordt de groei gestimuleerd door de overheid en door een concurrerende markt. Japan is momenteel het enige land dat klaar is voor next-generation webapplicaties over drie tot vijf jaar. “Door een jarenlange intensieve samenwerking tussen overheid, providers en bedrijven bekleedt Nederland de koppositie in Europa als het gaat om penetratie en kwaliteit in breedband”, zegt Coks Stoffer, algemeen directeur Cisco Nederland. “Dit onderzoek toont aan dat we moeten blijven investeren om deze positie te behouden.”

Achterblijvers zijn onder andere Groot-Brittannië, Spanje en Italië. Over het algemeen zijn de gemiddelde downloadsnelheden wereldwijd voldoende voor surfen, e-mailen en basis videotoepassingen. Er verschijnen echter steeds meer interactieve applicaties, het uploaden van user-generated content neemt toe en het aantal videotoepassingen, dat hogere breedbandkwaliteit vereist, groeit. Professor Alastair Nicholson van de University of Oxford Said Business School waarschuwt: “Om gebruik te kunnen maken van komende toepassingen moet de kwaliteit in veel landen omhoog. Beleidsmakers moeten dan ook serieus overwegen hoe een klimaat kan worden gecreëerd om de kwaliteit van breedband te verbeteren.”

“Door te kijken naar de actuele breedbandkwaliteit heeft het onderzoeksteam een interessant overzicht gemaakt van hoe gebruikers over de hele wereld internet ervaren en hoe zij in de toekomst kunnen profiteren van nieuwe applicaties”, aldus Fernando Gil de Bernabé, managing director bij Cisco’s Internet Business Solutions Group. “Voorheen werd alleen naar breedbandpenetratie gekeken, maar dat is niet langer voldoende. Dit onderzoek biedt belanghebbenden, zoals overheden, providers, leveranciers als Cisco en de consument, inzicht in het belang van de kwaliteit van breedband. Zonder hoge kwaliteit breedband is het niet mogelijk toekomstige webmogelijkheden volledig te benutten.”

Over het onderzoek
Het onderzoek richtte zich op landen in Europa, Noord-Amerika, de Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) en Brazilië, Rusland, India en China. Door gebruik te maken van bijna acht miljoen resultaten van snelheidstesten gedurende de maand mei zijn per land statistische gemiddelden vastgesteld op basis van diverse parameters, zoals downloadsnelheid, uploadsnelheid en latency. Dit laatste is een middel om de vertraging na te gaan bij het verzenden van informatie over het internet. Hieraan werd vervolgens een score gegeven door te kijken naar huidige webapplicaties als online surfen, social networking, muziek, downloads, videofilmen en -chat, IPTV en thuiswerken. Toekomstige toepassingen als TelePresence voor consumenten, voor onderwijs, gezondheidszorg of communicatietoepassingen, hoge kwaliteit videobestanden delen en streamen, high definition IPTV-diensten, live uitzendingen met bioscoopkwaliteit en geavanceerde automatiseringstoepassingen voor consumenten, werden ook in het onderzoek meegenomen.