Denemarken, Zweden en Zwitserland bovenaan in Global Information Technology Report van World Economic Forum

Amsterdam/Genève, 15 april 2008

Nederland staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de top tien van de Networked Readiness Index (NRI) van het Global Information Technology Report 2007-2008 (GITR). Het World Economic Forum heeft voor de zevende keer de lijst opgesteld, in samenwerking met de internationale business school INSEAD en gesponsord door Cisco. Denemarken, Zweden en Zwitserland voeren de lijst aan van landen waar informatie- en communicatietechnologie het meest is doorgedrongen; Nederland neemt de zevende plaats in en van de eerste twintig landen op de ranglijst zijn er elf Europees. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.

“De Noord-Europese landen zijn in de afgelopen zeven jaar consistent in de top tien vertegenwoordigd geweest, met indrukwekkende IT-penetratie- en verspreidingscijfers. Deze opmerkelijke prestatie heeft te maken met de focus op educatie, resulterend in eersteklas onderwijssystemen, een innovatiecultuur met uitstekende publieke en private strategieën voor het creëren en adopteren van nieuwe technologieën en een bedrijfsvriendelijke markt en regulatieve omgeving,” aldus Irene Mia, senior econoom van het Global Competitiveness Network van het World Economic Forum en mede-auteur van het rapport.

In totaal namen 127 economieën deel aan het onderzoek, dat indiceert in hoeverre landen zijn ingericht op het effectief gebruik van IT in drie gebieden: de algemene zakelijke, regulatieve en infrastructurele omgeving; de bereidheid van consumenten, bedrijven en overheden om IT te gebruiken; en het feitelijk gebruik van de nieuwste technologie.

Networked Readiness Index 2007-2008 (top ten)
Economy Rank 2007-2008 Rank 2006-2007 Change
Denmark 1 1 -
Sweden 2 2 -
Switzerland 3 5 +2
United States 4 7 +3
Singapore 5 3 -2
Finland 6 4 -2
Netherlands 7 6 -1
Iceland 8 8 -
Republic of Korea 9 19 +10
Norway 10 10 -

Meer informatie over het GITR en het volledige NRI-rapport 2007-2008 vindt u op http://www.weforum.org/gitr.