Glasvezelsnelheid over coax-kabel in IJburg ; snelheden tot 200 Mbps binnen handbereik

Amsterdam, 10 september 2007

Cisco en UPC Broadband hebben een breedband internet snelheidsrecord gevestigd met 120 megabits per seconde (Mbps) via het UPC kabelnetwerk van huishoudens in Amsterdam. Het bereiken van deze snelheden over coax-kabel is het resultaat van Europa’s eerste uitrol van EuroDocsis 3.0 en M-CMTS technologie in een bestaand kabelnetwerk. Dit werd vandaag aangekondigd op IBC 2007 in Amsterdam, Europa’s grootste beurs voor televisie en de televisie-industrie, waar deze technologie ook gedemonstreerd wordt. Internetsnelheden tot 200 Mbps via de kabel komen hiermee onder handbereik.

Met een veldtest in de moderne, Amsterdamse woonwijk IJburg nemen Cisco en UPC Broadband het voortouw voor het in de praktijk toepassen van EuroDocsis 3.0 (ED 3.0) en M-CMTS-technologie. De proef wordt uitgevoerd via het bestaande HFC-netwerk (hybrid fiber/coax) van UPC met de nieuwste M-CMTS-architectuur (modular cable modem termination system) met ED 3.0-kanaalbundelingstechnologie van Cisco. Dit levert nu al snelheden van meer dan 120  megabits per seconde (Mbps)* op.


"Het leveren van bewijs dat we in de praktijk snelheden van ver over de 120 Mbps kunnen bereiken, is nog maar het begin van wat we met onze ED 3.0-test gaan doen," aldus Eric Lennon, Chief technology Officer van UPC Broadband. "Deze praktijkproef vormt de eerste fase van een plan voor het uitrollen van ED 3.0-technologie over ons netwerk, waarmee snelheden van ruim 200 Mbps of hoger mogelijk worden."

De M-CMTS-architectuur wordt bepaald door onderzoeksinstituut CableLabs en wordt in combinatie met de DOCSIS 3.0-standaard een krachtige oplossing voor de volgende generatie breedbanddiensten. De M-CMTS- oplossing die in de praktijkproef wordt toegepast, is gebaseerd op Cisco’s uBR10000 CMTS series waarmee het bedrijf voorop loopt. 

Surya Panditi, Cisco’s vice president en general manager, Optical Technology en CMTS business unit: "De veldtest bij UPC laat zien dat kanaalbundelingstechnologie met M-CMTS kabelbedrijven de mogelijkheid geeft om hun uitzonderlijk grote bandbreedtecapaciteit van hun netwerken op een zeer kosteneffectieve manier te benutten. UPC kan de volledige capaciteit van zijn kabelnetwerken ontsluiten, waarmee klanten nog meer plezier kunnen beleven aan hun entertainment- en communicatie­toepassingen."