Nieuwe diensten op basis van Cisco-infrastructuur verrijken bezoekerservaring

Amsterdam, 26 november 2007

De Amsterdam ArenA zet Cisco-technologie in om het stadion ‘slimmer’ te maken met innovatieve diensten voor de 2 miljoen bezoekers die het stadion jaarlijks trekt. Het inzetten van de Cisco Internet Protocol (IP)-technologie betekent onder meer dat bezoekers straks van thuis plaatsen kunnen reserveren, de ArenA nog makkelijker bereikbaar is door real-time route-informatie en toegangskaarten afgerekend kunnen worden met de mobiele telefoon. Voor bezoekers betekent het dat alle stadiongerelateerde diensten toegankelijker worden; voor de organisatie betekent het dat deze meer service kan bieden aan de bezoekers van een evenement.

De Amsterdam ArenA heeft niet alleen voor Cisco gekozen vanwege zijn schaalbare en betrouwbare IP-infrastructuur, maar ook vanwege Cisco's IP-oplossingen waarmee de ArenA unified communications, videotoepassingen en draadloze diensten binnen handbereik heeft. De Cisco IP-oplossingen zijn breed toepasbaar. Amsterdam ArenA, als multifunctioneel stadion, creëert er een multimediaal platform mee om bezoekers beter en persoonlijker van dienst te zijn. KPN Telecom, lid van het Cisco Powered Program, zal de infrastructuur installeren.

Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA: “Belangrijkste doel van de Amsterdam ArenA is ervoor te zorgen dat een bezoek aan de ArenA voor onze klanten een nog betere belevenis wordt. Daarvoor kijken we naar de hele dienstverleningsketen; vanaf het moment dat de klant zijn kaarten koopt, de reis naar de ArenA en het bezoek zelf, tot en met het moment dat hij weer thuis is en opnieuw kaarten bestelt. Het Cisco IP-netwerk speelt daarbij voor ons een centrale rol. In de komende paar jaar willen we met dit netwerk het betalings- en toegangscontrolesysteem integreren, digital signage en narrowcasting mogelijk maken, en beter gebruik maken van nieuwe media. De eerste diensten willen we medio 2008 introduceren.”

Coks Stoffer, directeur Cisco Nederland: “De consument wil altijd en overal over informatie op maat beschikken, ook tijdens evenementen. Voor stadions en evenementenorganisaties wereldwijd is het de uitdaging om op deze eis in te spelen. Voor deze nieuwe generatie stadions is het netwerk niet langer puur een infrastructuur of bandbreedte, maar een platform waarmee nieuwe sport- en entertainment-ervaringen mogelijk zijn.”

Het Cisco IP-platform verlaagt de operationele kosten door gewone IT-diensten als beveiliging, mobiliteit en storage, te standaardiseren en te virtualiseren. Derde partijen, zoals hoofdhuurders van de Amsterdam ArenA kunnen eenvoudig gebruik maken van het netwerk en de diensten. Integratie met RFID (Radio Frequency Identification)-technologie maakt het mogelijk om locatiespecifieke diensten aan te bieden aan bezoekers.

Henk Markerink: “De Amsterdam ArenA is sterk afhankelijk van een goede mobiliteit. Openbaar vervoer is perfect, en ook de bereikbaarheid voor automobilisten is prima, met twee snelwegen in de buurt en meer dan 11.000 parkeerplaatsen. Wil het gebied rond de ArenA echter nog verder groeien, dan moeten we maatregelen nemen om de mobiliteit verder te verbeteren. We denken daarbij aan diverse ‘vervoer op maat’-oplossingen, maar ook aan het beter informeren van onze bezoekers. We willen bijvoorbeeld de mensen op de dag van het evenement een sms sturen met de weersverwachting van die dag. Daarnaast zullen berichten naar TomTom’s en GSM’s worden verstuurd hoe het beste gereden kan worden en waar geparkeerd moet worden.“

“Cisco maakt het mogelijk om spraak, data en beelden over één enkelvoudig IP-netwerk af te handelen", aldus Stoffer. Dit netwerk maakt tevens diverse nieuwe diensten draadloos beschikbaar voor de consument. Voorbeelden van nieuwe toepassingen zijn narrowcasting, het op maat aanbieden van informatie, mobiel betalen en toegang krijgen. Cisco heeft inmiddels diverse stadions van een dergelijk intelligent netwerk voorzien, zoals de voetbalstadions van Real Madrid en Watford, de Ascot Racecourse en het Misano motorcircuit in Italië. De Amsterdam ArenA kan met een dergelijke infrastructuur zijn reputatie als multi-eventlocatie én businesscentrum, nog beter waarmaken en verder uitbouwen."

De Cisco-technologie die door de Amsterdam ArenA wordt ingezet, bestaat onder meer uit Cisco Catalyst 3750 Series switches, Catalyst 6500 Series switches, Aironet wireless access points en CiscoWorks LAN Management Solution.

Connected real estate

Het IP-netwerk maakt het mogelijk om diverse losstaande systemen ten behoeve van het gebouwwbeheer, zoals verwarming, ventilatie, airconditioning, verlichting, brandpreventie, closed circuit TV, toegangscontrole en andere diensten centraal aan te sturen en te integreren, via hetzelfde netwerk. Hierdoor worden de kosten verlaagd, terwijl veiligheid toeneemt. Ook nemen de mogelijkheden toe om locaties voor meerdere doelen te gebruiken.

Videoquotes van Henk Markerink zijn beschikbaar op:

http://www.youtube.com/watch?v=nyAKXzUOqIU
http://www.youtube.com/watch?v=_-T4oonhvoY
http://www.youtube.com/watch?v=lEBEwKhcn4k