Oplossing consolideert infrastructuur van bijkantoren en zorgt voor betere applicatieprestaties

Amsterdam, 5 september 2006

Cisco Systems introduceert een geïntegreerde oplossing die de server-, back-up- en storage-infrastructuur van bijkantoren consolideert en er tegelijkertijd voor zorgt dat applicaties die nu via het WAN worden benaderd, net zo snel reageren als via het LAN. De Cisco Wide Area Application Services (WAAS)-oplossing omvat software voor WAN-optimalisatie en applicatie-acceleratie, en Wide Area File Services (WAFS). Tevens introduceert Cisco een netwerkmodule die de Cisco Integrated Services Router (ISR) in staat stelt om WAAS-software te draaien.

Door het consolideren van de IT-infrastructuur van bijkantoren op het hoofdkantoor kunnen bedrijven kosten besparen en het IT-beheer vereenvoudigen. Een aandachtspunt hierbij is dat veel applicaties via het WAN anders reageren dan via het LAN. Ook als er voldoende bandbreedte beschikbaar is, treedt er toch latency (vertraging) op of raken pakketjes zoek (packet loss). Dat komt de productiviteit van medewerkers niet ten goede. Cisco WAAS lost deze problemen op, zodat eindgebruikers dezelfde ervaring hebben als wanneer zij applicaties via het LAN benaderen.

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) implementeerde als eerste Nederlandse gebruiker WAAS in een pilotopstelling. Bert Lankester, ICT-adviseur LAN/WAN-verbidingen bij de dienst ICT en Uitvoering: "Nadat wij de lokale file servers hadden verhuisd naar een centraal datacenter hadden lokale gebruikers problemen met inloggen en met het opvragen van bestanden. De eerste gedachte is dan dat de bandbreedte onvoldoende is, maar dat was niet het geval. Op advies van Cisco hebben we WAAS geïmplementeerd. De problemen waren direct verholpen. De performance die gebruikers nu ervaren, is nagenoeg gelijk aan de prestaties van een lokale file server. Het prettige aan WAAS is bovendien dat je het kastje neerzet, configureert en verder kan. We gaan WAAS dan ook zeker op andere plekken dan deze eerste pilot inzetten."

Cisco WAAS is een zeer uitgebreide softwaresuite die schaalt tot duizenden kantoren en miljoenen TCP-verbindingen. De oplossing levert 16 Gbps per verbinding. De software kan in iedere netwerkomgeving worden ingezet en integreert naadloos met de bestaande netwerkbeveiliging en WAN traffic policies.

De WAAS-oplossing maakt deel uit van Cisco's Appliction Networking Services (ANS), een portfolio van netwerkproducten die de schaalbaarheid, beschikbaarheid, beveiliging en prestaties van applicaties verhogen, zodat deze ook van afstand via het WAN kunnen worden benaderd. Cisco ANS omvat de Application Control Engine, die server load balancing, beveiliging en virtualisatie biedt; het Application Velocity System, dat applicaties die met internet in aanraking komen versnelt en beveiligt; en het Application and Content Networking System (ACNS), dat video levert aan kantoren op afstand.