A Cisco Global Cloud Index szerint a felhőalapú adatforgalom 2016-ra a hatszorosára nő

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco immár második alkalommal tette közzé a Cisco Global Cloud Index című kutatás eredményeit. A felmérés célja, hogy előrejelzést nyújtson a piaci szereplőknek az adatközpontokban és a felhőben várható adatforgalomról, kellő időt biztosítva a trendekből adódó kihívások felmérésére és a felkészülésre.

A kutatás szerint 2016-ra a nemzetközi adatközponti forgalom a jelenlegi négyszeresére nő és összességében eléri az évi 6,6 zettabájtot. Ezen belül a felhőalapú adatforgalom a 2011-ben mért 683 exabájtról 2016-ra a hatszorosára, 4,3 zettabájtra bővülhet, ami 44%-os összesített éves átlagos növekedési arányt (CAGR) jelent.

A Cisco Global Cloud Index előrejelzése szerint a 2016-ig tartó időszakban a felhőalapú adatforgalom a közel-keleti és az afrikai régióban növekszik a legdinamikusabban, míg a felhő alapú számítási kapacitás az ázsiai és csendes-óceáni térségben illetve Észak-Amerikában lesz a legnagyobb.

Az adatközpontok forgalmának túlnyomó részét nem a végfelhasználók, hanem maguk az adatközpontok és a felhőben zajló műveletek generálják, a végfelhasználók számára jellemzően láthatatlan tevékenységekkel. A Cisco előrejelzése szerint 2011 és 2016 között az adatközponti forgalom körülbelül 76%-a az adatközpontokon belül marad, és tárolási, hitelesítési illetve fejlesztési adatokból tevődik majd össze. Az adatközponti forgalom további 7 százaléka a különböző adatközpontok között keletkezik majd, elsősorban a biztonsági mentési és  adatreplikációs eljárások, valamint a szoftver- és rendszerfrissítések révén. Az adatközponti forgalom fennmaradó 17 százalékát a felhasználók felé irányuló műveletek – internetes böngészés, elektronikus levelezés és videófolyamok – teszik ki.

“A felhő Magyarországon is évek óta az egyik legmarkánsabb informatikai trend. Minden felhő alapú megoldás lelke a hálózat, így ügyfeleinkkel és a partnereinkkel azon dolgozunk, hogy erre építve megfelelő cloud-stratégiát és implementációt hozzanak létre, különös tekintettel az IT biztonsági kérdésekre” – mutatott rá Tázló József, a Cisco Magyarország műszaki igazgatója. „A most nyilvánosságra hozott kutatás megerősíti, hogy az adatközpontok terén tapasztalható drasztikus forgalomnövekedést egy olyan globális trend, amely alól hazánk sem kivétel. Világszerte a fejlődés elsőszámú motorja az az igény, hogy mind a személyes mind az üzleti adatainkat bármikor, bárhonnan és tetszőleges eszközről elérhessük” – tett hozzá.

A kutatás további főbb eredményei:

 • A Cisco Global Cloud Index immár regionális előrejelzési adatokat is tartalmaz a felhőalapú adatforgalom növekedéséről.
  • 2016-ra várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térség felhőalapú adatforgalma lesz a legmagasabb (évi 1,5 zettabájt), megelőzve ezzel Észak-Amerikát (évi 1,1 zettabájt) és Nyugat-Európát (évi 963 exabájt). Közép-Kelet Európában a felhőalapú adatforgalom évi 190 exabájt körül alakul majd.
 • Ami a felhőalapú adatforgalom növekedési ütemét illeti, a 2011 és 2016 közötti időszakban a leggyorsabb növekedés a közel-keleti és afrikai régióban várható (79%-os CAGR), ezt követi majd Dél-Amerika (66%-os CAGR) és Közép-Kelet-Európa (55%-os CAGR).
 • 2016-ra a nemzetközi adatközpont forgalom a jelenlegi négyszeresére nő: a Cisco előrejelzése szerint a nemzetközi adatközpont forgalom a 2011-es évi 1,8 zettabájt közel négyszeresére, évi 6,6 zettabájatra emelkedik 2016-ig, ami 31%-os CAGR-t jelent.
 • A felhők a globális adatközpontok forgalmának közel kétharmadát fogják kitenni: Világszinten a felhők adatforgalma az adatközpontok forgalmának 2011-ben mért 39 százalékáról (havi 57 exabájt, vagyis évi 684 exabájt) 2016-ra 64 százalékra, azaz az adatközpontok teljes forgalmának közel kétharmadára, mintegy havi 355 exabájtra fog emelkedni.
 • Világszinten a felhők forgalma nagyobb ütemű növekedést mutat az adatközpontok teljes forgalmánál: A felhőalapú szolgáltatásokra való áttérés miatt a felhők adatforgalma gyorsabb ütemben növekszik, mint a hagyományos adatközpontoké. A hagyományos adatközpontok teljes forgalma 2011 és 2016 között várhatóan megnégyszereződik (ez 31%-os összesített éves növekedési ütemnek felel meg), a globális felhőalapú adatforgalom esetében pedig ugyanezen időszakban hatszoros növekedés várható.
 • A munkaterhelések átalakulása: 2011 és 2016 között az adatközpontok munkaterhelése 2,5-szörös, a felhők munkaterhelése 5,3-szoros növekedést fog mutatni – 2011-ben a munkaterhelés 30 százalékának feldolgozása történt felhőben (szemben a hagyományos adatközpontokban feldolgozott 70 százalékkal).
  • 2014 lesz az első olyan év, amikor a terhelések mérlege a felhők felé mozdul el – a teljes terhelés 52 százaléka ekkor már felhőkörnyezetben kerül feldolgozásra, szemben a hagyományos informatikai térben feldolgozott 48 százalékkal.
 • A felhőalapú rendszerekre való felkészültség: jelenleg az ázsiai és csendes-óceáni térség, Közép-Kelet Európa, Észak-Amerika és Nyugat-Európa egyaránt képes fejlett felhő-alkalmazások támogatására vezetékes hálózatokon. Azonban csak Nyugat-Európa rendelkezik olyan átlagos hálózati teljesítménnyel, amely mobilhálózatokon alkalmas köztes felhő-alkalmazások támogatására.

A 2016-ra előre jelzett 6,6 zettabájt adatforgalom sok vagy kevés? Néhány példa összehasonlításképp:

 • 92 trillió órányi zene – ez körülbelül annyit jelent, mintha a bolygónk valamennyi lakója másfél éven keresztül folyamatosan zenét hallgatna.
 • 16 trillió órányi webkamerával bonyolított üzleti konferencia – ez nagyjából annak felel meg, mintha a Föld valamennyi munkavállalója napi 12 órányi webes konferenciát bonyolítana.
 • 7 trillió órányi nagyfelbontású (HD) videó – ez körülbelül olyan, mintha a világ teljes népessége napi két és fél órán keresztül folyamatosan nagyfelbontású videóközvetítést nézne.

A kutatásról:

 • A Cisco Global Cloud Index (2011–2016) mutatót az IP-alapú adatközponti és a felhőalapú forgalom növekedésének és trendjeinek nemzetközi szintű előrejelzésére dolgozták ki. A Cisco Global Cloud Index modellezésen, valamint különböző elsődleges és másodlagos források elemzésén alapul, beleértve a világ számos adatközpontjának elmúlt éves forgalmából származó több mint 40 terabájt méretű mintát, az elmúlt két év során elvégzett 90 milliót meghaladó számú hálózati tesztet, valamint más szervezetek piackutatásait.

Beágyazott videók:

Kapcsolódó háttéranyagok:


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
Tel.: 225 4766
Mobil: +36-30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com