A közös fejlesztések fókuszában jelenleg a cloud és a saját eszközök munkahelyi használata áll

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A T-Systems Magyarország új, Budafoki úti épületében megnyílt a FutureZone 2.0 innovációs központ. A Cisco legújabb technológiáira épülő központ az IP alapú hálózati megoldásokra – így videóra, együttműködéses megoldásokra és adatközponti technológiára – fókuszál. A központban jelenleg folyó munka elsősorban e technológiák cloud alapú megoldásaira épít, míg a közeljövő projektjei között a zöld IT, a biztonságos wifi illetve az informatika innovatív egészségügyi alkalmazása szerepelnek.

A megújult innovációs központ feladatköre a T-Systems Magyarország ügyfeleit célzó szolgáltatások fejlesztésére, valamint demó- és képzési tevékenységekre terjed ki. A Magyar Telekom leányvállalataként működő T-Systems Magyarország Budafoki úti épületében kialakított centrumot, a FutureZone-t a legújabb Cisco-technológiákkal szerelték fel, így egyebek mellett a Cisco TelePresence virtuális tárgyalóval, a Cisco Webex együttműködéses platformmal, a Cisco Unified Communications egységes kommunikációs rendszerrel és a Cisco UCS egységes adatközponti megoldással. A központban használt Cisco TelePresence tárgyaló révén a szakemberek a világ több mint 200 városával teremthetnek kapcsolatot és férhetnek hozzá a Cisco nemzetközi termék- és szolgáltatásfejlesztési szakértői erőforrásaihoz.

„A Cisco és a T-Systems közös fejlesztőmunkájának egyik legfontosabb célja, hogy a világszínvonalú technológiákat a magyarországi igényekre szabják és elérhetővé tegyék a hazai vállalatok számára” – fogalmazott az eseményen Dalos Ottó, a Cisco Magyarország szolgáltatási üzletág-vezetője. „A FutureZone elődje 2010-ben jött létre, azóta több jelentős fejlesztés került ki e műhelyből. Ezek közül a fontosabbak a Videogate, a T-Systems és a Cisco közös fejlesztésű, nyilvános videokommunikációs infrastruktúrája illetve a hazai vállalatok számára havidíjas szolgáltatásként igénybe vehető Cisco Unified Communication (UC) egységes kommunikációs rendszer.”

A T-Systems Magyarország nemrég átadott új irodaházában is alkalmazza ezeket a technológiákat. Több mint 1500 alkalmazott használja vezetékes és mobil eszközein a rendszer összes vállalati szintű szolgáltatását, köztük az IP telefóniát, a videokonferenciát, a chatet, a webexet és a presence információkat.

„A T-Systems Magyarország tapasztalatai szerint a hazai piacon is megfigyelhető a cloud alapú megoldások irányába való elmozdulás” – emelte ki Rékasi Tibor, a vállalat értékesítésért felelős vezérigazgató-helyettese. „Ezt alátámasztja az is, hogy a menedzselt szolgáltatásként elérhető egységes kommunikációs (UC) szolgáltatás bevezetése óta – kollaborációs témában – a vállalatnak gyakorlatilag csak ilyen megoldásra kell ajánlatot adnia. A cégek felismerik és értik az cloud alapú szolgáltatások előnyeit, amelyek közül a rugalmasság, a kisebb üzemeltetési erőforrás-igény és a tőkeberuházás-mentes konstrukciók azok, amelyek a leginkább vonzzák a megrendelő vállalatokat.”

Future Zone – a jövő projektjei

A FutureZone 2.0-ban a Cisco és a T-Systems Magyarország együttműködése keretében a közeljövőben a következő területeken indulnak újabb fejlesztések:

  • Hálózati sérülékenységi esetek elemzése/elkerülése (Wifi, vizsgálata és kiküszöbölése. Ritkán gondolunk arra, hogy vezetékes számítógép-hálózatunkban is lehetnek olyan biztonsági rések, amelyek adataink illetéktelenek kezébe jutását, elvesztését okozhatja. A T-Systems mérnökeinek elemző és fejlesztő tevékenysége e terület minél mélyebb megismerését és új védekezési módszerek kidolgozását célozza.
  • e-Health: Az infokommunikáció mára olyan szintre jutott el, hogy az valódi segítség lehet a gyógyításban is. Itt nemcsak az adatok gyors feldolgozásáról és – tartózkodási helytől függetlenül – biztonságos eléréséről van szó, hanem például arról is, hogy a telepresence technológia hogyan segítheti a gyors diagnosztizálást vagy akár az orvostanhallgatók oktatását.
  • zöld IT (energiamenedzsment): A hálózati eszközökben rendelkezésre álló intelligencia lehetővé teszi azt, hogy irodai környezetünk alkalmazkodjon hozzánk és a lehető legkevesebb energiát használja. Ha nem tartózkodunk munkahelyünkön, akkor az asztali telefonunk lekapcsolhat, a vezeték nélküli hálózat kisebb teljesítménnyel működhet – és még számos olyan okos megoldást fedezhetünk fel ezen a területen, amely összességében igen jelentős energia megtakarítást eredményez.

Háttéranyag - Hozd a saját eszközöd!

A Cisco a közelmúltban tett közzé globális BYOD (Bring Your Own Device), azaz „Hozd a saját eszközöd” trendeket vizsgáló Cisco IBSG Horizons Study kutatásának eredményeit. A 9 ország közel 5000 döntéshozójának megkérdezésével végzett felmérés azt vizsgálta, hogy a BYOD milyen mértékben terjedt el, és milyen új kihívásokat jelent az IT biztonság és támogatás terén.

A válaszadóktól érkező visszajelzések közül talán a legfontosabb, hogy a BYOD számtalan előnyt kínál a vállalatoknak: hatékonyabb munkavégzést és több lehetőséget az együttműködésre, nagyobb elégedettség a munkavállalók körében, illetve költséghatékonyság, elsősorban a munkavállalók által vásárolt eszközök révén.

A kutatás további főbb megállapításai:

  • A szellemi foglalkozásúak 60 százaléka mobil eszközt (pl. laptop, okostelefont, táblagépet) használ a munkavégzéshez - ezek kétharmada saját okostelefonját használja.
  • A szellemi foglalkozásúak 41 százaléka legalább hetente egy napot távmunkában dolgozik.
  • 2014-ben a mobil munkavégzést támogató kezdeményezések az informatikai költségvetés 23 százalékát fogják kitenni, míg ez a szám 2012-ben csak 18 százalék volt. Ez 28 százalékos növekedést jelent.
  • A vállalatok 89 százaléka lehetővé teszi valamilyen formában, hogy a munkavállalók saját eszközeiket használják, a vállalati hálózathoz történő csatlakozástól az eszközök teljes támogatásáig. A cégek 22 százaléka a munkavállalók tulajdonában lévő bármilyen eszköz munkahelyi használatát támogatja. Csupán 11 százalék tiltja teljes egészében a munkavállaló tulajdonában álló eszközök használatát.

A T-Systems Magyarországról

A Magyar Telekom 100%-os tulajdonú leányvállalataként nagyvállalati ügyfeleknek, a közigazgatási szférának és intézményeknek nyújt a mindennapi működéshez elengedhetetlen, teljes körű távközlési és IT infrastruktúra-, alkalmazásfejlesztési, illetve rendszerintegrációs szolgáltatásokat. Az egyesült vállalat 1800 munkatársával, cégkompetenciái összehangolásával és rugalmas megoldásaival szakértő partnerséget és biztonságos infokommunikációs hátországot kínál ügyfelei, munkavállalói és partnerei részére. A T-Systems Magyarországgal kapcsolatos információk elérhetőek a http://www.t-systems.hu címen keresztül.

A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Dénesné Erdős Tünde
T-Systems Magvarország, Kommunikációs Osztály
Mobil: (36) 30 371 5175
Telefon: (36) 1 470-6103
denes.tunde@t-systems.hu

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com