LinkedInGoogle+
Megosztás:

A számítási felhő szerepe egyre nő az üzleti alkalmazások esetében. A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhőalapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

Ezzel párhuzamosan azonban sok számítástechnikai szakember számára jelent kihívást, hogy a meglévő infrastruktúra keretei között hogyan helyezhetik át az alkalmazásokat a felhőbe.

A virtualizáció és a felhő alapú megoldások Magyarországon

A virtualizáció és a felhő alapú megoldások magyarországi terjedésének felmérésére a Cisco készített nem reprezentatív felmérést a budapesti Cisco Expo informatikai konferencia közönsége körében. A közép- és nagyvállalati körből kikerülő közel 500 válaszadótól származó adatok alapján a felhő alapú megoldások hazánkban is dinamikus fejlődést mutatnak. A megkérdezettek 33%-a már használ felhő alapú alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat és további 16% tervezi ilyeneket bevezetését néhány hónapon belül. A legtöbb cég (40%) az e-mailezést helyezte át a felhőbe, ezt követik a csoportmunka-alkalmazások (pl. webes meeting / konferencia / video megoldások) 38%-kal, majd a naptár (21%,), az irodai alkalmazások (19%) és az üzleti szoftverek (17%) zárják a sort.

A 13 ország több mint 1300 informatikai döntéshozójának részvételével végzett Cisco Global Cloud Networking Survey 2012 felmérés középpontjában a felhőbe helyezhető alkalmazások álltak, valamint azok a hálózati kihívások és akadályok, amelyekkel e folyamat során az informatikusoknak szembe kell nézniük. A jelentés részletesen vizsgálja a felhő alapú rendszerekre való átállás időigényét, továbbá azt, hogy az informatikai szakemberek mennyire bíznak abban, hogy saját hálózataik megfelelő alapot jelentenek a számításifelhő-megoldások számára.

A 2012-es Cisco Global Cloud Networking Survey felmérés szerint az alkalmazások számítási felhőbe történő áthelyezésének a kulcsa a hálózat fejlesztése – a válaszadók 37%-a szerint a felhőre felkészített hálózat az ilyen megoldások bevezetésének az alapköve. A virtualizált adatközpontot a válaszadók 28%-a, illetve a felhőszolgáltatóval való szolgáltatásiszint-megállapodást 21% nevezte meg, mint előfeltételt.

A Cisco Global Cloud Networking Survey felmérés további főbb megállapításai:

A számításifelhő-megoldások elterjedtsége 2012 végére várhatóan jelentősen megnő

 • Jelenleg az informatikai döntéshozók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sikerült az alkalmazások legalább felét áthelyezni a felhőbe. 2012 végére ez az arány várhatóan jelentős mértékben emelkedik, azaz addigra minden ötödik (20%) informatikai vezető az alkalmazások több mint felét a számítási felhőbe helyezi át.

A számítási felhők tágabb összefüggésben

 • A felmérés résztvevőinek csaknem kétötöde (39%) tart a privát vagy nyilvános felhők bevezetésével járó hálózati kihívásoktól.
 • A válaszadóknak ugyanakkor közel háromnegyede (73%) állította, hogy elegendő információval rendelkezik egy privát vagy nyilvános számítási felhő kialakításához.
 • A többség (76%) tart a számításifelhő-alkalmazások biztonsági kockázataitól.

A következő három évben a hazai IT részlegek munkáját leginkább befolyásoló tényezők a költségcsökkentés (58%), a biztonság növelése és a kockázatkezelés (46%) valamint az alkalmazások és az adatok mennyiségének növekedése (41%), azaz olyan területek, amelyekre a virtualizáció és az egységes adatközponti környezetek megoldást jelenthetnek.

A virtualizáció szele kétségkívül elérte a cégek jelentős hányadát: 68%-uknál valamilyen virtualizációs kezdeményezés már folyamatban van, ebből 4% pedig rövid távon megvalósul. A virtualizáció nem meglepő módon leginkább a szervereket érinti (58%), míg az egyéb lehetőségek (hálózat-, munkaállomás, alkalmazás- és adattárolás-virtualizáció) jóval kisebb, 3-6% közötti arányban jelent meg.

A számítási felhőbe történő migráció infrastrukturális akadályai

 • A felhőmigráció legfontosabb kihívásaként és egyben akadályaként a válaszadók az adatbiztonságot említették első helyen (72%). Ezt a felhőalapú alkalmazások elérhetősége/megbízhatósága (67%), az eszközalapú biztonság (66%), az alkalmazások WAN-hálózaton belüli láthatósága és ellenőrzése (60%), valamint az általános alkalmazásteljesítmény (60%) követte.

Mit tegyünk a felhőbe?

 • Ha csupán egyetlen alkalmazást helyezhetnének át a felhőbe, a legtöbb válaszadó (25%) az adattárolást választaná. Második helyen (20%) a válaszadók a HR-, az ügyfélkapcsolati, a szállítólánc- és a projektmenedzsment-rendszereket említették. Ezeket követték az e-mail (16%) és a csoportmunka-megoldások (15%).

A számítási felhő megvalósításának várható időigénye

 • Sokak szerint a felhő alapú webkonferencia, adattárolás vagy elektronikus levelezés létrehozása időigényes feladat. A legtöbb válaszadó várakozásai alapján egy privátfelhő-migráció több időt venne igénybe, mint egy nyilvános felhőn alapuló megoldás. A felhőre való átállás időigényét a legtöbb informatikai szakember kevesebb mint hat hónapra becsülte.

Válasz az igényekre

A felhő alapú rendszerek iránti növekvő igényre válaszul a Cisco júniusban jelentette be a Cisco Cloud Connected megoldását, amely felhőalapú útválasztást (routing) és nagy kiterjedésű hálózati (WAN) optimalizációs platformokat kínálva biztosítja a felhasználók számára a felhőszolgáltatásokhoz való biztonságos csatlakozást.

A Cisco Cloud Connected megoldás alkotóelemei:

 • Cloud Connectors: a Cisco Integrált szolgáltatási router (ISR) G2 platformba beágyazott új szoftver, amely javítja a felhőalkalmazások teljesítményét, biztonságát és rendelkezésre állását. Nyitott architektúrájának köszönhetően a szolgáltatók és rendszerintegátorok testreszabott megoldásokat kínálhatnak ügyfeleiknek.
 • Felhőalapú platformok: az új Cisco Cloud Services Router (CSR) olyan virtuális router, amely lehetővé teszi a virtuális magánhálózatok (VPN) kiterjesztését a felhőre. A Cisco az ASR 1002-X routerrel bővítette ki az Aggregation Services Router (ASR) platformot, és bemutatta az ISR G2 routereken elérhető Cisco UCS E-sorozatú szervermodult, amely egyetlen telephelyi platformon más gyártók többféle szolgáltatását futtatva teszi költséghatékonyabbá a telephelyi megoldásokat.
 • Innovatív felhőszolgáltatások: a felhő számítástechnika hatékonyabb támogatása érdekében a meglévő routing és WAN optimalizációs platformok új funkciókkal és szolgáltatásokkal bővültek. Ilyen a Cisco ISR és ASR platformokba integrált új Cisco Application Visibility and Control (AVC) technológia, amellyel a hálózaton lévő felhőalkalmazások működtetése és hibaelhárítása optimalizálható, illetve az ISR G2 routereken elérhető Cisco UCS E-sorozatú szervermodulok.

A kutatásról

 • A Cisco megrendelésére az Insight Express által elvégzett felmérés célja segítséget nyújtani a vállalatok számára ahhoz, hogy jobban megértsék a felhőalapú szolgáltatásokra való átállás hálózattal kapcsolatos kihívásait.
 • A felmérés a következő országokra terjedt ki: Ausztrália, Brazília, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Mexikó, Németország, Oroszország és Spanyolország.
 • A felmérés részletes eredményei itt olvashatók: http://www.cisco.com/go/cloudsurvey.

Kapcsolódó háttéranyagok


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com