A fejlesztés támogatja a legújabb szoftveralapú hálózati modelleket

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco bejelentette a Cisco Open Network Environment (Cisco ONE) környezetet, amely sokoldalú és átfogó módon bővíti ki a hálózatok programozhatóságát. A Cisco ONE lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hálózati infrastruktúrájukat saját fejlesztésű alkalmazásokkal testre szabhassák, elősegítve a nagyobb szolgáltatási sebesség elérését, az erőforrások optimalizálását és az új szolgáltatások gyorsabb megtérülését.

A Cisco Open Network Environment környezetet platform API-k, kliensek és vezérlők, valamint hálózati technológiák együttese alkotja. Segítségükkel a vállalatok rugalmasabban kihasználhatják az intelligens hálózat lehetőségeit, vagyis a Cisco ONE többféle protokoll, iparági szabvány és használatalapú telepítési modell alkalmazását teszi lehetővé.

Ezzel egyidejűleg a Cisco bejelentette a One Platform Kit (onePK) megjelenését is, amely alkalmazásprogramozási interfészeket biztosít a fejlesztők számára a különböző Cisco operációs rendszerekhez (IOS, IOS-XR és NX-OS). A Cisco bemutatott egy vezérlőszoftvert, valamint egy OpenFlow kliens alapú hozzáférést a szoftveralapú hálózatokkal (SDN) kapcsolatos kutatásokhoz.
A megoldás részét képező Cisco Nexus 1000V virtuális kapcsoló méretezhető virtuális hálózatok kialakítását teszi lehetővé a több ügyfelet kiszolgáló felhő-telepítések esetében. Az újdonságok között szerepel még az OpenStack támogatása, a programozhatóság, a többszörös hypervisor-képesség és a VXLAN-átjáró funkció.

A Cisco az iparág vezető cégeivel, oktatási intézményekkel és szabványügyi testületekkel együttműködve dolgozik a legújabb technológiák fejlesztésén. A Cisco Open Network Environment környezet rugalmasan képes alkalmazkodni a különböző profilú szervezetek eltérő programozhatósági igényeihez:

 • Egyetemek és kutatóintézetek esetében a legfontosabb igény a hálózati particionálás („campus slicing”, épületek közötti felosztás), amelyhez a Cisco ONE vezérlő szoftver-prototípust, illetve az SDN-nel kapcsolatos kutatásokhoz OpenFlow klienseket kínál.
 • Ultra nagy méretű adatközpontok: Hálózati forgalomvezérlés programozási hozzáféréssel API-kon keresztül.
 • Felhőszolgáltatók: Automatikus erőforrás-kiosztás és programozható átfedő hálózatok a méretezhető, több ügyfelet kiszolgáló felhőszolgáltatások kialakításához.
 • Szolgáltatók: Programozási hozzáférés, hozzáférés szabályozása, elemzések a optimalizált szolgáltatásnyújtás biztosítására és a hatékonyabb megtérülés érdekében.
 • Nagyvállalatok: Privát felhő automatizálás a terheléselosztás virtuális szintű szabályozásához, ideértve a virtualizált munkaállomás-integrációt (VDI) is.

A bejelentés részletei:

One Platform Kit (onePK): szoftverfejlesztő készlet az ügyfelek és a partnerek számára

 • A onePK gazdag API-készletet kínál, amely mélyreható programozási hozzáférést tesz lehetővé a Cisco különböző operációs rendszereihez és hardverplatformjaihoz.
 • A Cisco fokozatosan vezeti be a onePK támogatását az IOS, IOS-XR és NX-OS operációs rendszerekben, valamint a különböző hardverplatformokon, ideértve az ASR-t, az ISR G2-t, a CRS-t és a Catalyst, illetve Nexus kapcsolókat. Kezdetben az ASR1000 és az ISRG2 támogatja majd a Cisco onePK-t.
 • A onePK a gyors szolgáltatáskialakítás és szolgáltatásnyújtás érdekében a szoftveralkalmazásokkal való szoros integráció révén átláthatóbbá, összehangoltabbá és ellenőrizhetőbbé teszi a hálózati infrastruktúrát, emellett pedig automatizálja a többszörös hálózati feladatokat és folyamatokat.
 • A onePK jóvoltából a fejlesztők azt a programnyelvet választhatják, amelyiket a legjobban ismerik, használhatják a meglév eszközeiket és könnyedén integrálódhatnak az adott fejlesztési környezetbe.
 • Június 12-én a Cisco bemutatta a Cloud Connected Solution megoldást. A onePK API-k segítségével a partnerek és az ügyfelek saját Cloud Connector modulokat hozhatnak létre felhő alapú szolgáltatásaik továbbfejlesztése és egyedi kialakítása érdekében. A Cloud Connector az ISR G2 és az ASR1000 platformokon működő szoftverelem, amely javítja a felhő alapú szolgáltatások rendelkezése állását, teljesítményét és biztonságát.

Cisco vezérlőszoftver és OpenFlow kliensek a szoftveralapú hálózati modellekhez (SDN)

 • A Cisco oktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve kifejleszt egy vezérlőszoftver-prototípust a szoftveralapú hálózatokhoz. Ennek segítségével például az egyetemek particionálhatják vagy „felszeletelhetik” épületegyütteseik hálózatait, és így konzisztens szabálykezelés mellett tehetik lehetővé tehetik a tudományos kutatást a szoftveralapú hálózaton.
 • A Cisco a Cisco Catalyst 3750-X és 3560-X sorozatú kapcsolókhoz OpenFlow v1.0 klienseket biztosít a kapcsolódáshoz.
 • A vállalat emellett számos munkacsoportot is vezet az Open Network Foundation alapítványnál.

A fizikai és a virtuális hálózatok konzisztenciájának biztosítása: a virtuális átfedő hálózatok támogatják az OpenStack-et, a többszörös hypervisorokat és a VXLAN-átjáró funkciót is.

 • A Cisco a Nexus 1000V termékcsalád továbbfejlesztett funkcionalitása révén a virtuális hálózati megoldásokat kiterjeszti a méretezhető, több ügyfelet kiszolgáló felhő alapú infrastruktúrákra is és biztosítja a nyílt forráskódú hypervisorok támogatását. Ezzel tovább bővül a VMware és Microsoft hypervisorok jelenlegi támogatása.
 • A Cisco emellett VXLAN (Virtual Extensible Local Area Network) átjárót is biztosít majd annak érdekében, hogy a hagyományos VLAN-alapú fizikai hálózati környezetek összekapcsolhatók legyenek a VXLAN-alapú virtuális átfedő hálózatokkal.
 • A Nexus 1000V kapcsolón megvalósított vPath technológia a továbbfejlesztése révén a virtuális szolgáltatások támogatására is alkalmas lesz VXLAN-t használó hálózatokon, ideértve a VSG-t és az ASA1000V-t. A Cisco vPath előre meghatározott szabályok alapján irányítja a forgalmat a VSG-n és az AS1000V-n keresztül, így egyszerűbbé teszi a felhasználónként szabályozható munkafolyamatokat.
 • A vállalat a Cisco Nexus 1000V virtuális kapcsolóhoz szabványos OpenStack Plug-in beépülő modult és REST API-kat biztosít majd a több ügyfelet kiszolgáló felhő alapú infrastruktúrák gyors összehangolása érdekében.

Elérhetőség

A bétatesztek és a fokozatos piaci megjelenés 2012 utolsó negyedévében várhatók.

Kapcsolódó háttéranyagok:


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com