A Cisco átfogó mobilitási stratégiát kínál vállalati ügyfeleinek és a szolgáltatóknak

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco most bemutatott kutatása azt vizsgálta, hogy a cégek mennyire nyitottak és felkészültek arra, hogy a munkavállalóik saját eszközeiket használják a munkavégzéshez. Az Egyesült Államokban, 600 informatikai és üzleti vezető körében végzett Cisco IBSG Horizons Study című felmérés eredményei szerint az informatikai részlegek elfogadják, sőt, esetenként fel is karolják az úgynevezett „hozd a saját eszközöd” (BYOD, Bring Your Own Device) modelt, amelynek keretében az alkalmazottak a privát életükben már megszokott eszközeiken dolgoznak.

A felmérés eredményeinek közzétételével egyidejűleg a Cisco olyan intelligens megoldásokat és lehetőségeket mutatott be a vállalatok és a szolgáltatók számára, amelyekkel képesek a legtöbbet kihozni a mobilitás élményéből az irodában, otthon vagy akár útközben.

A felmérés szerint a legtöbb vállalat már lehetővé teszi a saját eszközök használatát cégen belül: a válaszadók 95%-a nyilatkozta, hogy cégük valamilyen formában engedélyezi a saját eszközök használatát a munkahelyen. A felmérés egyben arra is rámutat, hogy egy szellemi dolgozóra előreláthatólag átlagosan 3,3, hálózathoz csatlakozó eszköz jut majd 2014-re, szemben a 2012-es 2,8-as átlaggal.

Az informatikai vezetők számára a legnagyobb kihívás az, hogy egyensúlyt teremtsenek a biztonsági és támogatási követelmények, illetve a BYOD nyújtotta költség- és hatékonysági előnyök között. A megkérdezett informatikai vezetők több mint háromnegyede (76%) nyilatkozott úgy, hogy a BYOD-modell valamelyest vagy kifejezetten előnyös cégeik számára, de egyben komoly kihívást is jelent az informatikai részleg számára.

A felmérés legfontosabb megállapításai

Egyre több informatikai és üzleti vezető választja a BYOD-modellt

 • A vállalatok 95%-a valamilyen formában engedélyezi a dolgozók saját eszközeinek használatát a munkahelyen.
  • A válaszadók 84%-a nemcsak engedélyezi a saját eszközök használatát az alkalmazottak számára, hanem bizonyos mértékű támogatást is biztosít ehhez.
  • A válaszadók 36%-a nyilatkozott úgy, hogy cégük teljes körű támogatást biztosít az alkalmazottak saját eszközeihez. Ez annyit jelent, hogy támogatást biztosítanak bármilyen, az alkalmazottak által a munkahelyre behozott eszközhöz (okostelefonhoz, táblagéphez, laptophoz stb.).
 • Fokozódik a mobilitás és a mobileszközök használata: az felmérésben résztvevő vállalatok irodai dolgozóinak 78%-a használ mobileszközt a munkája során, 65%-uknak pedig mobil adatkapcsolatra van szüksége feladatainak ellátásához.
  • Egy szellemi dolgozóra előreláthatólag átlagosan 3,3 hálózathoz csatlakozó eszköz jut majd 2014-re, szemben a 2012-es 2,8-as értékkel.
  • A 2012-es 17%-kal szemben 2014-re a vállalatok átlagosan informatikai költségvetésük 20%-át fordítják majd mobilitással kapcsolatos megoldásokra.
 • A legtöbb informatikai vezető (76%) „valamelyest” vagy „kifejezetten” kedvezőnek tartja cége szempontjából e felhasználó-központú szemlélet elterjedését.
  • A válaszadók a BYOD-trend előnyei közül a hatékonyabb munkavégzést (a több együttműködési lehetőséget) és az alkalmazottak saját munkájukkal való nagyobb elégedettségét említették az első helyen.
 • A dolgozók önállóságot akarnak:
  • A válaszadók 40%-a az „eszközök közötti választási lehetőséget” említette a munkatársak legfontosabb szempontjaként.
  • A válaszadók a BYOD-val kapcsolatban második helyen azt a lehetőséget említették, hogy munka közben is végezhessenek személyes tevékenységeket és szabadidejükben is dolgozhassanak, azaz maguk oszthassák be a munkaidejüket,
  • A dolgozók egyúttal szeretnék saját alkalmazásaikat is behozni a munkahelyre. A válaszadók 69%-a nyilatkozott úgy, hogy a munkaadó által nem jóváhagyott alkalmazások – különösen a közösségi hálózatok, a felhő-alapú email, és az azonnali üzenetküldés – ma valamelyest vagy sokkal elterjedtebbek, mint két évvel ezelőtt.
  • A dolgozók hajlandóak beruházni a munkahelyi élmény javításába. A Ciscónál például az a tipikus alkalmazott, aki saját eszközeit használja a munkahelyen, átlagosan 600 dollárt hajlandó áldozni e célra.
 • A BYOD kézzel fogható haszonnal jár: A BYOD-trend nyújtotta előnyök mértéke az adott alkalmazott szerepköre és feladatai szerint változó. A Cisco IBSG (Internet Business Solutions Group) becslése szerint a BYOD-ből származó éves haszon az adott dolgozó munkahelyi szerepkörétől függően alkalmazottanként 300 és 1 300 dollár között van.

Biztonság és informatikai támogatás

 • A BYOD elsősorban a biztonság és az informatikai támogatás terén jelent kihívást: a válaszadók a BYOD-trenddel kapcsolatosan a biztonságot/adatvédelmet és a többféle mobil platform informatikai támogatását jelölték meg a legfontosabb kihívásként.
 • Az eszközök rohamos terjedése új szabályozást, a kiadások ellenőrzésében új szemléletmódot kíván: A Cisco IBSG elemzése szerint a BYOD-költségeknek csupán 14%-a kapcsolatos a hardverrel, ami jól mutatja a megfelelő irányítási és támogatási modellek jelentőségét a költségek kézben tartásának szempontjából.

Terjedő munkaállomás-virtualizáció

 • A cégek felismerték a munkaállomás-virtualizáció értékét: a válaszadók 98%-a ismeri a munkaállomás-virtualizációt. 68%-uk egyetértett azzal, hogy a szellemi munkakörök többsége esetében lehetséges a munkaállomás-virtualizáció, 50%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy vállalatuknál folyamatban van egy munkaállomás-virtualizációs stratégia kialakítása.
 • A munkaállomás-virtualizáció három kulcsfontosságú területen jelent előnyt: (1) folyamatos üzletmenet annak érdekében, hogy a dolgozók több különböző helyszínről és eszközről elérhessék az alkalmazásokat, még akkor is, ha például leáll az egyik szerver, (2) a dolgozói hatékonyság és (3) az informatikai költségek.
 • Az adatbiztonság a legfontosabb: elsődleges prioritás, hogy csak a megfelelő személyek férhessenek hozzá az érzékeny cég- és ügyféladatokhoz.

Optimális, „személyre szabott” mobilélmények kialakítása

A Cisco a mobilitást támogató termékek és szolgáltatások széles körét kínálja, így a szolgáltatók és a vállalatok átfogóan és rugalmasan kezelhetik a mobilitással kapcsolatos kezdeményezéseket, ellenőrzésük alatt tartva az üzemi költségeket és optimalizálva a felhasználói élményt.

Vállalatok:

A vállalatok tekintetében a Cisco újításai az úgynevezett „Cisco Unified Workspace” köré épülnek. Ez a stratégia arra összpontosít, hogy a dolgozók bárhonnan, bármilyen eszközről és kiváló minőségben elérjék mindazokat az az emberi és egyéb erőforrásokat, amelyekre szükségük van a hatékony munkavégzéshez.

A Unified Workspace részeként az alkalmazottak bizonyos funkciókhoz magán az eszközön is hozzáférhetnek. Ilyenek például a Cisco WebEx és a Cisco Jabber platformfüggetlen változatai. Más alkalmazásokhoz a hozzáférés virtuális; ilyen például a Cisco Virtual Experience Infrastructure (VXI) infrastruktúrán keresztül elérhető, multimédiás funkciókat támogató virtuális asztal.

E stratégia megvalósítása érdekében a Cisco egy sor olyan, teljes körűen tesztelt és hitelesített intelligens megoldást, úgynevezett „Smart Solutiont” kínál, amelyek segítségével az informatikai vezetők növelhetik az üzleti hatékonyságot és megszabadulhatnak a mobilitáshoz hagyományosan kapcsolódó költségektől és problémáktól.

Jelenleg három „Smart Solution” áll az ügyfelek és partnerek rendelkezésére:

 • BYOD Smart Solution: a Cisco BYOD Smart Solution végponttól végpontig terjedő felügyeletet biztosít. A megoldás egységes szabályrendszerrel gondoskodik az adatbiztonságról, a hatékony csoportmunka-eszközökkel kompromisszummentes élményt biztosít, és proaktív felügyelettel teszi egyszerűbbé a működést.
 • VXI Smart Solution: a Cisco VXI (Virtual Experience Infrastructure) Smart Solution olyan munkaállomás-virtualizációs rendszer, amely kimagasló együttműködési lehetőségeket és multimédiás felhasználói élményt nyújt egy teljesen integrált, nyílt és hitelesített munkaállomás-virtualizációs megoldás formájában.
 • Remote Expert Smart Solution: a Cisco Remote Expert olyan integrált megoldás, amely valósághű videoszolgáltatás és online adatlap-megosztás révén virtuális személyes kommunikációt tesz lehetővé a munkahelyen vagy otthon, mivel bármely helyszínről képes azonosítani és elérni az adott téma legmegfelelőbb szakértőjét.

Szolgáltatók:

ACisco átfogó mobilitási stratégiájának előnyeit a szolgáltatók is kihasználhatják. A Cisco olyan megoldásokat nyújt, amelyek lehetővé teszik nagyteljesítményű hálózatok üzemeltetését, támogatják a zökkenőmentes barangolást a mobil- és a Wi-Fi hálózatok között, és az igénybe vett szolgáltatásra és eszközre optimalizált felhasználói élményt biztosítanak. E technológiákkal a szolgáltatók hatékonyan elégíthetik ki az egyre növekvő sávszélességigényt, miközben a hálózaton belül és kívül is nagyobb jövedelmet realizálhatnak. Mivel napjainkban például számtalan kávézó kínál vezeték nélküli hozzáférési pontot, a szolgáltató által nyújtott további mobilszolgáltatásokkal ezek a cégek tovább bővíthetik vevőkörüket.

További információk:


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com