A nők bevonása az informatikába gazdasági kérdés: 2015-re Európában 700 000 fős szakemberhiány lehet e területen

LinkedInGoogle+
Megosztás:

A Cisco Magyarország április 26-án, a nemzetközi „Girls in ICT” napon számos érdekes és informatív programmal várja a pályaválasztás előtt álló középiskolás lányokat a vállalat budapesti irodájában. A cégnél folyó munka és a modern informatikai környezet megismerése mellett taiwani és hong kongi fiatalokkal és tanáraikkal is „találkozhatnak” videokonferencia segítségével.

A pálya nyilvánvaló előnyei ellenére sok olyan lány van, akinek meg sem fordulna a fejében, hogy az infokommunikáció területén építsen karriert – a diákok, a tanárok és a szülők nem igazán vannak tisztában azzal, hogy milyen karrierlehetőségeket kínál a szektor. Az esemény fő célja ezért az, hogy nyitottabbá tegye a résztvevőket és megváltoztassa hozzáállásukat azáltal, hogy az infokommunikációs cégeknél folyó mindennapi munkát és a különböző munkaköröket testközelből mutatja meg.

A nők bevonása az informatikai szektorba nem egyenjogúsági, sokkal inkább gazdasági kérdés. 2015-re várhatóan az összes iparág valamennyi munkahelye 90%-ának betöltése valamilyen technikai szaktudást igényel majd (IDC). Ugyanakkor Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke szerint az infokommunikációs szakemberek egyre szűkösebb kínálata Európában 2015-re akár 700 000 fős szakemberhiányhoz is vezethet.

Az infokommunikációs munkaerő létszáma folyamatosan emelkedést mutat a 27 uniós tagállamban, olyannyira, hogy a 2000. évi 2 720 000 főről 2010-re csaknem megkétszereződött (4 144 500 fő). A digitális készségekre a gazdaság valamennyi szektorában szükség van – az infokommunikációs szakemberek többsége már 2007-ben sem infokommunikációs területen dolgozott: a szorosan vett IKT szektor kevesebb mint felüket (46%-ukat) foglalkoztatta.

A Girls in ICT Day-ről

A Girls in ICT Day a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU, az Egyesült Nemzetek Szervezetének információs és kommunikációs technológiákra szakosodott ügynöksége) egyik kezdeményezése. Az ITU tagvállalatok az egész világon minden év áprilisának negyedik csütörtökén középiskolai képzésben tanuló lányokat és oktatóikat látnak vendégül irodájukban, hogy megismertessék az érdeklődőket azokkal a lehetőségekkel, amelyek az informatikai szektorban hölgyek számára elérhetők.

A Cisco és a Girls in ICT Day

A Cisco a kezdetektől fogva részt vett a Global Girls in ICT Day szervezésében, amelyet az ITU idén már második éve rendezett meg. 2012-ben több mint 30 ország Cisco-vállalata csatlakozik a kezdeményezéshez és a nemzetközi ITU égisze alatt szervez helyi rendezvényeket Kínától Európán át Afrikáig és Dél-Amerikáig. Minden ország saját, a helyi célközönséghez szóló programot dolgozott ki. A programok között szerepelnek irodalátogatások, találkozók a Cisco női dolgozóival.

A Cisco Hálózati Akadémiáról

A Girls in ICT Day csak egy a Cisco számos oktatási programja közül. A Cisco a középiskolás korosztály informatikai képzésére illetve a gyakorlat-orientált, versenyképes szakmát nyújtó szakma megszerzésére több mint egy évtizede nagy hangsúlyt fektet, elsősorban a Cisco Hálózati Akadémia programon keresztül. A program informatikai és kommunikációtechnológiai (IKT) oktatást biztosít tantermi képzések és innovatív, számításfelhő-alapú tananyagok segítségével.

Ma 165 országban több mint tízezer akadémia működik, a programban pedig több mint négymillió hallgató vett részt az indulás óta. A Cisco Hálózati Akadémia globális hallgatói létszáma 2011 tavaszán túllépte az 1 millió főt. A világ legnagyobb, online oktatásra épülő „osztálytermének” létrejöttét a folyamatosan növekvő piaci igények és az ezzel párhuzamosan megjelenő munkaerőhiány indokolta. Az informatika egyes területein az állami oktatási rendszer mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az iparági oktatási kezdeményezések.

Magyarországon 1999-ben indult a program, azóta közel 20 000 diák végzett, jelenleg pedig 100 akadémián több mint 200 oktató oktat és több mint 6000 diák vesz részt a Cisco Hálózati Akadémiai versenyképes szakmát adó különböző szintű képzéseiben. A hazai program eredményességét a közép- és felsőoktatási intézményekkel és a versenyszféra szereplőivel kialakított együttműködés alapozta meg.


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com