A Cisco UCS termékportfólió újdonságai megnégyszerezik a memóriakapacitást, megkétszerezik a kapcsolási kapacitást és leegyszerűsítik a nagy volumenű telepítéseket

LinkedInGoogle+
Megosztás:

Napjainkban a vállalatok olyan adatközpontok kialakítására törekszenek, amelyek támogatják a virtualizációt és a számítási felhőket, csökkentik a fizikai infrastruktúra költségét, emellett pedig képesek megküzdeni a növekvő adatmennyiségek és a nagy adattömegek (Big Data) analitikai kihívásaival.

A Cisco most bejelentett újdonságai a hálózatot, a számítási kapacitást, a virtualizációt és a felügyeletet integráló, harmadik generációs hálózati számítási platformot (fabric computing) valósítanak meg. A megújult Cisco Unified Computing System egységes adatközponti termékportfólió lehetővé teszi, hogy a cégek gyorsan alkalmazkodjanak a változó üzleti igényekhez, megfelelően skálázhassák adatközpontjaikat és felgyorsítsák az átállást a virtualizációra illetve a cloud alkalmazására.

A harmadik generációs Cisco UCS platform az új Intel® Xeon® E5-2600 processzor termékcsaládra épül és többféle szerverméretben érhető el. Az iparág legnagyobb szerversűrűségét kínálja, amely a korábbi UCS szerverekhez képest akár nyolcszoros memóriakapacitással és négyszeres I/O-sebességgel rendelkezik. A Cisco UCS Managerrel egyetlen egységként kezelhetők a bladek és a rackbe szerelt szerverek, a felügyeleti tartomány pedig kiterjeszthető akár többezer, a világ különböző pontjain található adatközpontokban elhelyezett szerverre is.

A Cisco világszerte több mint 11 000 UCS ügyféllel rendelkezik. A felhasználók az UCS alkalmazásával drámai mértékű hatékonyságnövekedésről és költségcsökkenésről számoltak be. Az infrastrukturális kiadások akár 30 százalékkal, a telepítési idők sok esetben 90 százalékkal csökkentek, az alkalmazásteljesítmény 40 százalékkal emelkedett, az áram- és hűtési költségek pedig akár 60 százalékkal csökkentek.

A virtualizáció és a felhő alapú megoldások magyarországi terjedésének felmérésére a Cisco 2011 november végén készített nem reprezentatív felmérést a budapesti Cisco Expo informatikai konferencia közönsége körében. A közép- és nagyvállalati körből kikerülő közel 500 válaszadótól származó adatok alapján a következő három évben az IT részlegek munkáját leginkább befolyásoló tényezők a költségcsökkentés (58%), a biztonság növelése és a kockázatkezelés (46%) valamint az alkalmazások és az adatok mennyiségének növekedése (41%), azaz olyan területek, amelyekre az egységes adatközponti környezetek megoldást jelenthetnek. Az adatközponti struktúra terén a legtöbb céget a skálázhatóság foglalkoztatja (52%), de ezzel összemérhető szinten áll a teljesítmény (45%), az energiahatékonyság (43%) és a biztonság (39%).
A virtualizáció szele kétségkívül elérte a cégek jelentős hányadát: 68%-uknál valamilyen virtualizációs kezdeményezés már folyamatban van, ebből 4% pedig rövid távon megvalósul. A virtualizáció nem meglepő módon leginkább a szervereket érinti (58%), míg az egyéb lehetőségek (hálózat-, munkaállomás, alkalmazás- és adattárolás-virtualizáció) jóval kisebb, 3-6% közötti arányban jelent meg.

A felhő alapú megoldások szintén dinamikus fejlődést mutatnak. A megkérdezettek 33%-a már használ felhő alapú alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat és további 16% tervezi ilyeneket bevezetését néhány hónapon belül. A legtöbb cég (40%) az e-mailezést helyezte át a felhőbe, ezt követik a csoportmunka-alkalmazások (pl. webes meeting / konferencia / video megoldások) 38%-kal, majd a naptár (21%,), az irodai alkalmazások (19%) és az üzleti szoftverek (17%) zárják a sort.

Háttérinformációk

Egységes felügyelet a Cisco UCS technológiával

 • A Cisco Unified Fabric technológiával való fokozott integráció révén a Cisco UCS Manager egységesíti az egy tartományon belüli pengeszerverek és a rackes szerverek felügyeletét. Ez az iparágvezető technológia csökkenti a szerverkapcsolatok költségét és lehetővé teszi az erőforrások rugalmas kihasználását. Az adatközpontok kapacitása anélkül bővíthető, hogy növekedne a rendszer összetettsége.
 • 2012 második felétől lesznek elérhetőek azok az új megoldások, amelyek a nagy volumenű UCS rendszerek telepítését egyetlen vagy több, a világ különböző pontjain található adatközpontban elhelyezett, akár többezer kiszolgálót átfogó UCS-tartomány központi felügyeletével támogatják, így egyedülálló automatizálást és a szolgáltatások összehangolását biztosítják a cloud-környezetek számára.

Cisco UCS integrált hálózat és virtualizáció

 • A 2204XP I/O-modul minden egyes készülékház számára 80, illetve 160 Gbit/s sávszélességet biztosít a terhelési csúcsok kezeléséhez. Emellett támogatja a portcsatornázást, amely lehetővé teszi a terheléskiegyenlítést a portok között, így a jobb kapcsolatkihasználás és nagyobb sávszélesség révén fokozza a hatékonyságot és a hibatűrést.
 • A Cisco UCS 6296UP Fabric Interconnect megkétszerezi az UCS hálózati kapcsolási kapacitását (960 Gbit/s-ról 1,92 Tbit/s-ra) és 40 százalékkal csökkenti a végpontok közötti késleltetést, ami piacvezető teljesítményt eredményez. A fabric interconnect a portok szintjén is nagyobb energiahatékonyságot nyújt, amely 36 százalékkal csökkenti a portonkénti fogyasztást.
 • A Cisco UCS 6200 Series és a Cisco Nexus® Fabric Extender együttesen lehetővé teszi a Cisco UCS Manager hatékonyabb kiaknázását, nagyobb kiterjedésű UCS-telepítéseknél mind penge-, mind rackbe szerelt szerverek esetében.

Új M3 generációs Unified Computing System szerverek

A Cisco a legújabb E5-2600 Intel® Xeon® processzoron alapuló blade szerverrel és két rackbe szerelhető szerverrel bővítette a Cisco Unified Computing System portfóliót. A márciustól kapható új szerver-sorozat nagyobb teljesítménnyel, rugalmassággal és hatékonysággal javítja a munkaterhelés kezelését az adatközpontokkal szemben támasztott fokozott igények kiszolgálása érdekében. A több mag, a nagyobb gyorsítótár, memóriakapacitás és a belső tárhely, valamint az adatok gyorsabb mozgatását elősegítő, nagyobb sebességű kommunikációs útvonalak révén az Intel® Xeon® E5-2600 processzoron alapuló Cisco UCS az iparág legnagyobb teljesítményét, legjobb energiahatékonyságát és legszélesebb funkcionalitását nyújtja.

 • Cisco UCS B200 M3 Blade Server: A nagyvállalati szintű Cisco UCS B200 M3 szerver nagy teljesítményt és sűrűséget kínál félpenge méretben. 24 DIMM modulhelye a legnagyobb sűrűséget biztosítja az iparágban, I/O-sávszélessége pedig elérheti a 80 gigabitet. A nagyobb sűrűségnek, teljesítménynek és sávszélességnek köszönhetően az üzleti alkalmazások gyorsabban, gazdaságosabban és hatékonyabban futtathatók.
 • UCS C220 M3 Rack Server: A Cisco UCS C220 M3 Rack Server 1RU (egy szekrényegység) méretű, nagyteljesítményű és nagysűrűségű kiszolgáló, amely az üzleti feladatok széles körét támogatja a webes szolgáltatásoktól az elosztott adatbázisokig.
 • UCS C240 M3 Rack Server: A Cisco UCS C240 M3 Rack Server 2RU (két szekrényegység) méretű, nagy teljesítményre és bővíthetőségre tervezett kiszolgáló, amely nagy adattárolást igénylő feladatok széles körét támogatja az adattömegektől (big data) a csoportmunkáig.

Vezető hely az alkalmazásteljesítmény terén

 • 2009-es bevezetése óta a Cisco UCS 63 iparági rekordot döntött meg. A piacvezető alkalmazásteljesítmény és az alkalmazások rendszerbe állításának időigényét csökkentő, gyors, automatizált konfigurálási modell révén az UCS kiszámítható teljesítményt nyújt és javítja az üzleti hatékonyságot. A Cisco UCS ideális platform az adatbázisok, a nagy adattömegek, a Java és HPC alkalmazások, valamint a webes szolgáltatások számára.

A Cisco Unified Computing System iparági bevezetése

 • 2009-es bemutatása óta világszerte több mint 11 000 ügyfél állította rendszerbe a Cisco UCS-t az adatközpont egységesítése érdekében. Az UCS az egyszerű konvergenciánál jóval többet nyújt, hiszen integrált rendszerben egyesíti a számítási, a hálózati, a tároláselérési funkciókat és a felügyeleti szoftvert, így kimagasló rugalmasságot tesz lehetővé az adatközpontok kialakításában. Mindemellett felszámolja az egységes felügyeletet akadályozó tényezőket a pengeszerverek és a rackes szerverek között a fizikai, a virtualizált és a nyilvános vagy privátfelhős környezetekben egyaránt. Az adatközpontok ilyen egységesítése révén az ügyfelek gyorsabban állíthatják rendszerbe üzleti alkalmazásaikat, növelhetik árbevételüket, új üzleti modelleket vezethetnek be, miközben az informatikai költségeket is csökkenthetik.
 • A Cisco, amely évente közel 6 milliárd dollárt fektet kutatás-fejlesztésbe, folyamatosan olyan újításokon dolgozik, amelyek előmozdítják az adatközpontok átalakítását és segítséget nyújtanak a vállalatoknak abban, hogy gyorsabban és költséghatékonyabban alakítsák ki számításifelhő-környezeteiket. Az átfogó professzionális és technikai számításifelhő-szolgáltatásokat biztosító Cisco Cloud Enablement Services és a Cisco CloudVerse architektúra segít az ügyfeleknek létrehozni privát, nyilvános vagy hibrid számítási felhőiket. Az 50 vezető nyilvánosfelhő-szolgáltató cég több mint 70 százaléka az UCS-t használja.
 • A Cisco emellett olyan vezető iparági szereplőkkel működik együtt, mint a BMC Software,a CA, a Citrix, az EMC, a Hitachi Data Systems, a Microsoft, a NetApp, az Oracle, a Red Hat, az SAP, a VCE, és a VMware olyan adatközponti megoldások kifejlesztése érdekében, amelyek leegyszerűsítik az adatközponti infrastruktúra telepítését és felügyeletét, kockázatmentessé teszik a megoldástervezést és felgyorsítják a rendszerbe állítás folyamatát.

Kapcsolódó háttéranyagok:


A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com