A Cisco CloudVerse néven új keretrendszert mutatott be, amely számítási felhők létrehozását, kezelését és összekapcsolását teszi lehetővé

A Cisco bemutatta Cisco CloudVerse nevű új keretrendszerét, amely tartalmazza a nyilvános, privát és hibrid felhők létrehozásához, kezeléséhez és összekapcsolásához szükséges alapvető elemek mindegyikét, azaz egységes adatközpontot, menedzselési eszközöket, alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A Cisco CloudVerse segítségével a vállalkozások a számítási felhők minden előnyét kihasználhatják – beleértve a rugalmasságot, a költséghatékony üzemeltetést, a magas fokú biztonságot és nem utolsó sorban a felhasználói élményt.
A virtualizált adatközpontokról a CloudVerse-re való áttérés akár 50%-kal is csökkentheti az informatikai élettartamköltséget, és hetekről percekre rövidülhet a számítási felhőn alapuló új szolgáltatások bevezetésének ideje.
A közelmúltban közzétett Cisco Cloud Index előrejelzése szerint a felhő alapú rendszerek drámai ütemben alakítják át az informatikai szolgáltatásokat. A tanulmány szerint 2014-re az adatközpontok számítási feladatainak több mint 50 százaléka felhő alapú rendszerekben fog működni, és a globális felhőforgalom 2015-re 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. A kutatás alapján továbbá arra lehet következtetni, hogy a számítási felhők e robbanásszerű növekedése az adatközpontok és a hálózatok szorosabb együttműködését igényli. Erre azért van szükség, hogy a felhasználók garantált minőséggel és rendelkezésre-állással érhessék el a központosított felhő-alapú alkalmazásokat.
Napjainkban a számítási felhők többsége ún. informatikai silókban működik, ami megakadályozza a hatékony, integrált üzemeltetést. A CloudVerse a számítási felhő három alapvető elemének – intelligens hálózat, adatközpont, valamint felhőalkalmazások és-szolgáltatások – integrálásával a felhőn belül, a felhők között és a felhőn túl is professzionális számításifelhő-szolgáltatásokat nyújt a végfelhasználónak.

A Cisco CloudVerse újdonságai

A Unified Data Center (egységes adatközpont) hálózati kapcsolómező (fabric) alapú platformjával csökkenti a számításifelhő-infrastruktúra költségvonzatait. A platform mind fizikai, mind virtuális infrastruktúrán támogatja a „szolgáltatásként kínált” modell automatizált megvalósítását; illetve az adatközpontokban és az adatközpontok között az egységes számítási rendszer és egységes hálózati kapcsolómező  alkalmazásával végzett rugalmas erőforrás-áthelyezésnek köszönhetően az üzleti igényeknek megfelelően méretezhető.

A Cisco új Unified Management (egységes kezelési) funkciókat is bejelentett:
a Cisco Intelligent Automation for the Cloud(intelligens automatizálás a felhőben) az adatközpontok erőforrásainak automatizált kiosztását és kezelését biztosítja a adatközponton belüli és adatközpontok közötti számításifelhő-szolgáltatásokhoz.
a Cisco Network Services Manager (hálózatiszolgáltatás-kezelő)feladata a fizikai és virtuális hálózati erőforrások igény szerinti, automatikus létrehozása, rendszerbe állítása és módosítása.
A Cloud Intelligent Network konzisztens és rendkívül biztonságos felhasználói élményt kínál több, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat nyújtó számítási felhőn keresztül, a felhasználó tartózkodási helyétől függetlenül. Mindemellett a Cisco új, “Cloud-to-Cloud Connect”, azaz felhők közötti kapcsolatteremtést lehetővé tevő funkciókat is kínál:
az ASR 1000 és 9000 sorozatú Aggregation Services routerek 2012-ben immár a Cisco hálózatpozicionálási rendszert is tartalmazó Cloud-to-Cloud Connect szolgáltatással dinamikus erőforrás-azonosítást, -kiosztást és -optimalizálást tesznek lehetővé az adatközpontok és a számítási felhők között.
A Cloud Applications and Services (számításifelhő-alkalmazások és -szolgáltatások) a Cisco és harmadik fél által gyártott számításifelhő-alkalmazások szolgáltatásként történő biztosítását is lehetővé teszik. A Cisco Hosted Collaboration Solution (HCS) hosztolt együttműködési megoldás is több újdonsággal egészül ki:

A Private  Cloud HCS (saját felhő HCS) lehetővé teszi, hogy a vállalatok saját együttműködési felhőt alakítsanak ki a Cisco ellenőrzött és tesztelt megoldása, valamint az átfogó felügyeleti funkciók felhasználásával.
A Mobile HCS (mobil HCS) a mobilszolgáltatóknak kínál könnyű és költséghatékony megoldást a számítási felhőn keresztüli együttműködés megvalósítására, így kiterjeszti a helyhez kötött eszközökhöz nyújtott szolgáltatásokat a mobil eszközökre is. Például a szolgáltatók virtuálisan egy vállalat több ezer mobilfelhasználójához tudnak kapcsolódni közvetlen hívószámeléréssel, vagy akár a hívásátadást is alkalmazhatják asztali telefonról mobiltelefonra, folyamatban lévő hívás mellett.
A Customer Collaboration (ügyfél-együttműködés) révén az ügyfélkapcsolati központ ok alacsonyabb költséggel üzemeltethetők és könnyebben hozzáférhetők, ha a Cisco ügyfél-együttműködési megoldásokat HCS-hez kapcsolják. Ezek az ajánlatok jelenleg korlátozott formában érhetők el, és terveink szerint 2012-ben állnak majd széles körben rendelkezésre.

  • Napjainkban a vezető felhőszolgáltatók több mint 70%-a a Cisco CloudVerse révén jut el a számítási felhőbe.Több vezető vállalat, szolgáltató és kormány választotta a Cisco CloudVerse-t számításifelhő-stratégiája alapjául, köztük a Xerox csoporthoz tartozó ACS, a Fujitsu, az NWN, a LinkedIn, az Orange Business Services, a Qualcomm, a Silicon Valley Bank, a Telecom Italia, a Telefónica S.A., a Telstra és a Terremark, a Verizon egyik leányvállalata. 
  • „A Cisco ASR 9000 Aggregation Services routere segített a LinkedInnek abban, hogy a sávszélesség iránti növekvő követelményeknek megfelelően gyors ütemben növelhessük az adatközpontunkhoz való hozzáférést, és így folyamatosan biztosíthassuk szolgáltatásainkat. A Ciscóval ápolt kapcsolatunk a sikerünk egyik kulcsa, és egyben a záloga annak, hogy fenntartsuk iparági vezető szerepünket” – mutatott rá Sonu Nayyar, a LinkedIn termékigazgatója.

Kapcsolódó háttéranyagok

Ebben a Platform videoblogban Padmasree Warrior beszél a Cisco számítási felhőkkel kapcsolatos álláspontjáról és az új CloudVerse keretrendszerről (angol nyelven)
További információk a Cisco CloudVerse keretrendszerről (angol nyelven)

Cisco Global Cloud Index (2010 – 2015) infografika (angol nyelven)
A Cisco Global Cloud Index YouTube-os animációja (angol nyelven)
A Cisco Global Cloud Index webhelye (angol nyelven)
A Cisco Global Cloud Index előrejelzés és módszertan, 2010 – 2015 tanulmány (angol nyelven)
További információt a Cisco HCS megoldásairól itt tudhat meg (angol nyelven): Cisco Collaboration virtuális indítási élmény

A Cisco Systemsről

A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com