Az AppHQ szoftverközpont révén az informatikai vezetők maguk felügyelhetik, hogy az adott készülékeken milyen alkalmazások futtathatók

A Cisco Magyarországon is bemutatta a Cius névre keresztelt üzleti táblagépet, amely bárhol és bármikor elérhetővé teszi a Cisco valamennyi csoportmunka és kommunikációs alkalmazását, beleértve a HD minőségű videózást.

Az Android operációs rendszert futtató Cisco Cius táblagép az első olyan készülék, amely a hang- és videoalapú kommunikációt, a csoportmunkát és a virtualizációt ilyen magas szinten egyesíti. Az üzleti környezetre optimalizált Cius vállalati szintű biztonságot nyújt, így a cég hálózatán elérhető szolgáltatásokat és funkciókat rugalmasan terjeszti ki az irodán belül és azon kívülre.

A bemutatón kiemelt figyelmet kapott a Cius táblagéphez készült AppHQ szoftverközpont, amellyel vállalati táblagépes alkalmazások hozhatók létre, állíthatók rendszerbe és felügyelhetők. Az alkalmazás révén az informatikai vezetők maguk dönthetik el, hogy az adott készülékeken milyen alkalmazások futtathatók. Emellett a vállalatok egyedi, az adott cégre szabott alkalmazásportált hozhatnak létre, ahol a munkatársak megkereshetik, közzétehetik és beszerezhetik a saját feladatkörükhöz legjobban illeszkedő szoftvereket.

„Korábban a munkavégzés egyenlő volt a munkahellyel. A jövőben azonban már csak a tevékenység lesz a fontos, a helye indifferenssé válik.” – hangsúlyozta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. „A Cius megtestesíti mindazt, amit a Cisco az üzleti mobilitásról gondol, és egyben magában foglalja a cég kiemelt technológiáit – a videót, a virtualizációt, az együttműködéses megoldásokat és nem utolsó sorban az alaphálózati technológiákat.

Mögöttünk hagyott PC korszak

A Cisco Cius a 21. századi, mobilitásra épülő munkavégzést szolgája, és felkészülten várja az internet-generáció munkaerőpiacra lépését is. Egy 2011. szeptember végén közzétett nemzetközi Cisco kutatás szerint a megkérdezett diákok 66%-a és a 30 évnél fiatalabb munkavállalók 58%-a számára a mobil eszközök (laptop, okostelefon, tablet) jelentik a legfontosabb technológiát. Egy korábbi, 2010-ben végzett felmérés szerint pedig a megkérdezettek 60%-a mondta, hogy nem szükséges bemennie az irodába ahhoz, hogy hatékonyan végezze munkáját.

A rugalmas munkavégzés irányába mutató trendeket támasztják alá a Forrester Research adatai is, amelyek szerint 2012-re az irodai környezetben dolgozóknak már 73%-a mobil munkaerőnek fog számítani. A Deloitte adatai szerint pedig az idei évben eladott táblagépek 25%-át (mintegy 10 millió eszközt) már cégek vásárolják, és ez az arány 2012-ben még tovább nő. Ugyanakkor a magánfelhasználók mintegy fele saját táblagépét munkavégzésre is használja, ami a vállalati biztonság terén lépéseket követel meg a cégektől. Jelenleg – ugyancsak a Forrester adatai szerint – a cégek, intézmények 46%-a engedi dolgozóinak, hogy saját mobileszközeikkel hozzáférjenek a hálózathoz.

A Cius főbb jellemzői

 • A Cisco Cius 0,52 kg súlyú hordozható eszköz, amely a Cisco csoportmunka-alkalmazásait – pl. Cisco Quad, Cisco Show and Share, Cisco WebEx Connect, Cisco WebEx Meeting Center, Cisco Presence – teszi elérhetővé fokozottan biztonságos mobil platformon.
 • A teljes körű Telepresence integráció mellett a Cius HD minőségű videó-streaminget, valós idejű videolejátszást, többrésztvevős konferenciabeszélgetést, e-mailezést, üzenetküldést és böngészést tesz lehetővé, valamint támogatja számítófelhőben (cloud) tárolt tartalmak előállítását, szerkesztését és megosztását is.
 • A virtuálisasztal-integrációnak (VDI) köszönhetően a Cisco Cius a számítófelhőkön alapuló szolgáltatásokkal rugalmas számítási lehetőségeket kínál, így számottevően csökkenthetők a beruházási kiadások és az asztali gépek karbantartásának egy főre eső költsége is.
 • A készülék előlapján található egy 720p HD felbontású, másodpercenként 30 képkockás frissítést nyújtó kamera, egy szélesvásznú SVGA felbontású érintőképernyő a valós idejű videók és videoadások megjelenítéséhez, valamint egy egygombos TelePresence integrációs megoldás, amely a táblagép dokkolt állapotában vagy Wi-Fi hálózaton keresztül távirányítással használható. A táblagép hátulján egy 5 megapixeles, VGA minőségű video átjátszására és fényképezésre alkalmas kamera, valamint hangkonferenciákhoz használatos zajszűrős mikrofonok találhatók.
 • A beépített gyorsulásmérőnek köszönhetően a készülék a felhasználó kézmozdulatát követve álló vagy fekvő tájolásban jeleníti meg az alkalmazásokat.
 • A Cisco Cius a mobilitást az épületeken belül 802.11 a/b/g/n Wi-Fi kapcsolattal, az épületeken kívül pedig 3G mobiltelefonos szolgáltatásokkal biztosítja. (A 3G kapcsolat szolgáltatófüggő, jelenleg Európában még nem érhető el.) A 4G szolgáltatások a közlejövőben lesznek elérhetők. A Bluetooth és a Micro-USB csatlakozási lehetőség pedig garantálja, hogy a felhasználók szabadon dolgozhatnak és oszthatnak meg adatokat a személyi számítógéppel.
 • A kivehető és tartós akkumulátor normál használat mellett nyolcórányi üzemidőt biztosít.

Integráció a vállalati informatikai környezettel

 • A készülék a Cisco csoportmunka alkalmazások mellett együttműködik a Cisco Unified Communications Manager rendszerrel is, és könnyen integrálható a meglévő Cisco ügyfélkörnyezetekbe.
 • A Cius a Cisco Borderless Networks architektúrájába tartozó Cisco AnyConnect VPN Security megoldásra támaszkodva az eddiginél biztonságosabb mobil felhasználói élményt kínál.
 • A virtuálisasztal-integrációnak köszönhetően az informatikai szervezetek biztonságosan hosztolhatják az adatközpontban a szoftveralkalmazásokat, és ezeket „szolgáltatásként” juttathatják el a felhasználókhoz. A Cisco Cius így az adatközpont-konszolidációhoz és a szoftverlicencelési költségek csökkentéséhez is hozzájárul.

Cisco AppHQ: az üzleti alkalmazások megbízható forrása

A Cisco AppHQ fokozottan biztonságos, felhőalapú alkalmazásportál egyedülálló lehetőségeket biztosít a végfelhasználók és az informatikai szakemberek számára. Néhány példa ezekre:

 • Tesztelés és ellenőrzés: az informatikusok szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy a cégnél rendszerbe állított alkalmazások megfelelnek-e a vállalat biztonsági és egyéb igényeinek. A Cisco AppHQ „megbízható forrásból” kínálja az alkalmazásokat, ami azt jelenti, hogy az AppHQ-ba kerülő minden alkalmazás a Cisco ellenőrzési tesztjén esik át, függetlenül attól, hogy azt a Cisco, az Android-rendszerekre fejlesztő külső partner vagy a vállalaton belül valamely felhasználó fejlesztette ki. Az ellenőrzési folyamat része az alkalmazás együttműködési funkcióinak tesztelése, illetve az eszközre jellemző konfigurációk tesztelése.
 • Üzlet az üzletben: A vállalatok az AppHQ-n belül a Cisco által fenntartott, fokozottan biztonságos saját alkalmazástárat használhatnak. A cégek a képernyő megjelenését a vállalati márkahasználati irányelveknek megfelelően (pl. logók, ikonok és színsémák) testre is szabhatják. Az egyedi megjelenés mellett az üzlet az üzletben struktúra olyan platformot biztosít, amellyel a felhasználók egyszerűen állíthatják rendszerbe szervezetünkön belül az alkalmazásokat.
 • Hatékonyabb informatikai felügyelet: Az AppHQ Manager révén az alkalmazástárhoz felhasználói szerepkör vagy eszköz szerint, az alkalmazásokhoz pedig típus, forrás vagy kategória szerint engedélyezhető a hozzáférés.
 • Az AppHQ rendszerbe a Cisco által kiválasztott, piacvezető üzleti és lakossági alkalmazások tartoznak. A Cisco az ügyféligények alapján folyamatosan újabb alkalmazásokkal bővíti majd az AppHQ kínálatát. Az informatikai vezetők emellett az Android Marketplace oldalon további mintegy 200 000 alkalmazás közül válogathatnak.
 • A Cisco együttműködési alkalmazások átfogó köréhez kínál integrált elérést, így például a Cisco WebExhez, a Cisco Quad közösségi szoftverekhez, a Cisco Jabber üzenetküldő szolgáltatásaihoz és a Cisco TelePresence virtuális konferenciák világához.
 • Minden Cisco Cius eszközhöz a Cisco AppHQ alapszintű elérése jár.

Kapcsolódó háttéranyagok

 • Cisco Cius: www.cisco.com/go/cius
 • Cisco AppHQ
 • Cisco Cius fejlesztői program
 • Cisco WebEx webes megbeszélések és igény szerinti csoportmunka
 • Cisco TelePresence
 • A Cisco egységes kommunikációs megoldása
 • További információk a Cisco csoportmunka-megoldásokról
 • A Cisco és szakértő partnereinek nemzetközi közössége az ügyfeleknek szolgáltatások széles választékát kínálja a csoportmunka-megoldások optimalizálásához.

Cisco Cius mobil csoportmunkás üzleti táblagép

Cisco Cius üzleti táblagép dokkolóállomáson

Cisco Cius HD minőségű videokommunikáció


További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
E: attila.meszaros@cisco.com