A BME és a Cisco együttműködésével létrehozott számítástechnikai labor az új internet protokoll oktatását szolgálja

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnyílt az első olyan hazai labor, amelyet az új generációs internet protokoll, azaz az IPv6 oktatására hoztak létre. Az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Híradástechnikai Tanszékén működő oktatólabor tagja az IPv6-tal foglalkozó képzési és kutatási intézmények nemzetközi hálózatának. Az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.
Az EU 7. Keretprogram 6DEPLOY-2 projektjének égisze alatt létrehozott labor megfelelő feltételeket biztosít az IPv6-ra épülő megoldások megismeréséhez és teszteléséhez, valamint az innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzésekhez. A központ hálózati és kommunikációs berendezéseit a Cisco adományozta az intézménynek.

Főbb információk:

 • A labor célja, hogy nyílt környezetet biztosítson az IPv6-ra épülő megoldások, hálózati beállítások és alkalmazások megismeréséhez és teszteléséhez. Az egyetemi oktatók, hallgatók, kormányzati szakértők és telekommunikációs szakemberek a helyszínen, vagy virtuális hozzáférésen keresztül akár távolról is részt vehetnek az IPv6 bevezetésével, illetve az új protokollhoz kötődő innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzéseken.
 • A berendezéseket és az alkalmazott technológiát tekintve a labor megegyezik a 6DEPLOY-2 projekt keretében létrehozott IPv6 oktatólaborokkal. Az intézményeket a GEANT, a kutatási és oktatási közösségek páneurópai adathálózata kapcsolja össze. Az erőforrások redundáns módon használhatók: ha az egyik labor egy adott időpontban foglalt, akkor a szakemberek virtuálisan bármely másik labor eszközeit is igénybe vehetik.
 • Az eszközöket a Cisco Hálózati Akadémia BME-n működő egyetemi csapata felügyeli. A labor egyebek mellett lehetővé teszi az egyetem számára az Európai Unió 7. keretprogramjából finanszírozott 6DEPLOY-2 projekttel való együttműködést, melynek célja az IPv6-tal kapcsolatos ismeretek terjesztése és az új protokoll bevezetésének támogatása.
 • Ahogy a világ készülődik az új generációs internet protokoll bevezetésére, egyre égetőbb kérdéssé válik az IPv6-tal kapcsolatos képzés megszervezése. A budapesti IPv6 labor lehetőséget kínál arra, hogy a programban résztvevők megbízható ismereteket szerezzenek az új protokollról, és ezzel biztosítható legyen az intézmények működésének és vállalatok üzletmenetének folytonossága.

Háttérinformáció az IPv6-ról

 • Az internethasználat és az internetalapú technológiák elterjedése miatt egyre szűkül a még szabad IP-címek köre. A különböző technológiák összefonódása és az internetre kapcsolódó eszközök számának növekedése szintén újabb címek kiosztását teszi szükségessé.
 • A Cisco Internetes Üzleti Megoldások Csoportjának (IBSG) becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, és ezek mindegyike egy vagy több IP címet fog használni. 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, és az arány 2020-ra várhatóan 1:6 lesz, azaz a Föld minden lakosára legalább 6 internetes eszköz jut majd.
 • Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió (4,8 trillió) cím jut.
 • 2011 januárjában az internet központi adminisztrációjáért felelős IANA (Internet Assigned Numbers Authority) kiosztotta a regionális internetregisztrátorok (Regional Internet Registries – RIRs) között az utolsó szabad úgynevezett /8-as, azaz több mint 16 millió IP címet tartalmazó IPv4 blokkokat. A kelet-ázsiai és óceániai régióért felelős regionális internetregisztrátor (APNIC) 2011. április 18-án már elkezdte kiosztani régiójában az utolsó blokkot. Az európai és közép-ázsiai címosztásért felelős szervezet, a RIPE-NCC várhatóan ugyanezt 2012 első negyedévében fogja megtenni.
 • A Cisco az IPv6 egyik úttörőjeként részt vett az IPv6 különböző szabványügyi testületekkel, többek között az Internet Engineering Task Force közreműködésével történő kidolgozásának, és számos IPv6 protokollra épülő végponti terméket és megoldást forgalmaz.
 • A BME oktatási és kutatási portfóliójában az IPv6 protokoll már az IPv6 szabványok kidolgozásának kezdete óta megtalálható.
 • A Cisco 2011 júniusában részt vett a World IPv6 Day nevű 24 órás teszten is, ahol nemzetközi próbának vetették alá az IPv6 protokollt. Magyarországon több szervezet, köztük a BME, valamint az NIIF Intézet által működtetett hazai felsőoktatási és kutatási hálózat is sikeresen vett részt a World IPv6 Day-en.

Idézetek:

 • Imre Sándor, tanszékvezető, BME Híradástechnikai Tanszék

„A nemzetközi versenyben is helyét megállni képes magyar mérnökök képzéséhez elengedhetetlenül szükséges a világszínvonalú technológiai háttér biztosítása és a K+F élvonalába tartozó témakörök művelése. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Híradástechnikai Tanszéke a Cisco-val karöltve mérföldkőnek nevezhető lépést tett ezen célok megvalósításának érdekében azzal, hogy útjára indította az infokommunikációs technológia terén az előttünk álló évtizedet alapjaiban meghatározó IPv6 protokoll oktatására, vizsgálatára és fejlesztésére szolgáló laboratóriumot.”

 • Mohácsi János, az NIIFI igazgatóhelyettese, a 6DEPLOY-2 projekt magyar szakértője és oktatója

„Több mint tíz éve kezdtük meg az NIIF Intézet keretében a Cisco-val az IPv6-hoz kapcsolódó együttműködést. Már akkor, a 6NET projekt indításakor várható volt, hogy hamarosan égető szükség lesz a gyors protokoll-váltásra. Ám akkor még nem reméltük, hogy valamikor nálunk, Magyarországon is létrejön egy Cisco támogatású oktató központ. Azóta a 6NET, 6DISS és 6DEPLOY projektekkel a világ számos régiójában elindítottuk az IPv6 oktatók képzését, így lavinaszerűen megsokszorozódhatott az IPv6 szakértők száma. A budapesti labor fő feladata, hogy ugyanilyen lavina-effektust generáljon itthon is. Ezt erősítheti, hogy az IPv6 labor egy Cisco Hálózati Akadémiára került.”

 • Papp István, kormányzati üzletág igazgató, Cisco EMEA régió

„Az IPv6 bevezetése ma már nem opció, és a gazdaság szereplőinek ezzel szembe kell nézniük. A labor átadásával a hazai felkészüléshez szeretnénk hozzájárulni, és egyben lehetővé tenni az oktatás számára, hogy az új internet protokollban jártas szakembereket képezzen. Az IPv6 ugyanakkor nemcsak egy új protokoll bevezetését jelenti, de számos új technológiának is utat nyit – legyen szó gép-gép kommunikációról, mobilitásról vagy intelligens eszközökről. A BME-n létrejövő tudásközpont a nemzetközi oktatólabor hálózat tagjaként újabb ponton kapcsolódhat az IPv6-on alapuló nemzetközi innováció vérkeringésébe.”

 

Kapcsolódó háttéranyagok:

 

A Cisco Systemsről A Cisco (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetője. A Ciscóval kapcsolatos hírek és információk a weben a http://www.cisco.com illetve a http://newsroom.cisco.com oldalon olvashatók.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
E: attila.meszaros@cisco.com

 

Farkas Károly
BME Híradástechnikai Tanszék, egyetemi docens
463 2830
30/984-3449
E: farkask@hit.bme.hu