E fejlesztések még egy évtizedre biztosítják az ilyen eszközökre fordított beruházások értékállóságát


A Cisco számos újítást jelentett be a zászlóshajójának számító és egyben a világon legnagyobb számban értékesített, 6500-as sorozatú Cisco Catalyst kapcsolóhoz. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy e készülékek megfeleljenek azoknak a növekvő elvárásoknak, amelyek a következő évtizedben jelennek meg a hálózatokon a videoforgalom és a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével illetve a cloud computingra épülő üzleti modellek és a mobil munkavégzés terjedésével.  A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy mindehhez nem kell lecserélni a teljes rendszert.

A több mint 500 szabadalmat magába foglaló Catalyst 6500 mára gyakorlatilag iparági szabványnak számít a kapcsolóplatformok között - e készülékre a világ épületek közötti, adatközponti, WAN és Metro Ethernet-hálózatainak egész sora épül. 1999-es bevezetése óta világszerte több mint 25 ezer ügyfélnél közel 700 ezer rendszert telepítettek mintegy 42 milliárd USD értékben. E készülékek összesen 110 millió portot szolgálnak ki. 2010 novemberében ez volt az első moduláris kapcsoló, amely már a 40 gigabites Ethernetes technológiát használta.

A Catalyst 6500 most tovább folytatja ezt a piacvezető, újító hagyományt, így például  hardverplatformról zökkenőmentesen támogatja az IPv4 és az IPv6 protokollt, új hálózatvirtualizációs funkciókat tesz elérhetővé, emellett az L4-7 integrált szolgáltatási modulok átfogó készletét és az alkalmazások teljesítményének és láthatóságának új figyelését biztosítja a teljesen átdolgozott NetFlow megvalósításával.

Újdonság a már régóta várt Catalyst 6500 sorozatú Supervisor Engine 2T, egy 2 terabites vezérlőkártya, amely bővítőkártyánként 80 Gbit/s sebességet kínál. Új, funkciókban gazdag 10 gigabites Ethernet vonali kártyák valamint a szolgáltatások új generációja biztosítja a legfejlettebb mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési lehetőségeket.

Az eszköz lelkét jelentő új Supervisor Engine átviteli sebessége a korábbi 720 Gbit/s-ről 2 Tbit/s-ra nőtt, ami háromszoros növekedésnek felel meg. A teljesen új vonali kártyák és a 2 Tbit/s összkapacitású új Supervisor Engine minden Cisco E-sorozatú házzal kompatibilis, így csak minimális módosításra van szükség a meglévő Catalyst 6500 E-sorozatú infrastruktúrában. Ez a kompatibilitás szükségtelenné teszi a rendszer teljes lecserélését, ami nemcsak veszélyeztetné a hálózat folyamatos működését, hanem további munkaerőt, költségeket és időt igényelne.

További főbb előnyök és „világpremierek"

  • A Cisco IOS szoftver több mint 200 újabb funkcióval bővült, hogy megfeleljen az egyre magasabb szintű biztonsági, mobilitási, alkalmazási, hang- és videoátviteli, valamint virtualizációs igényeknek. Ilyenek például az Advanced Security Services biztonsági szolgáltatások a Cisco TrustSec teljes körű implementációjával, beleértve a vezetékes szintű titkosságot és védelmet biztosító, hardveres alapú MacSec megoldást. Ide tartozik a hálózat egészére vonatkozó szerepkör-kiutalást és perzisztenciát biztosító Security Group Tagging (biztonsági csoport jelölése), valamint a szerepkörök érvényesítésére szolgáló Security Group Access Control Lists (Biztonsági csoportok hozzáférésvezérlésének listái). Az egyedi Catalyst 6500 Supervisor 2T Layer 3 Security Group Tagging a földrajzilag nagyon elszórtan elhelyezkedő hálózatok esetében is fokozottan biztonságos együttműködést és kapcsolatot tesz lehetővé. A VRF-Lite, az MPLS és a natív hardveralapú VPLS révén elérhető Scalable Network Virtualization Services (méretezhető hálózati virtualizációs szolgáltatások), valamint az MPLS over GRE az interfész teljes sebességével rendelkezésre állnak.
  • Új generációs szolgáltatási modulok. Az új L4-7 mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési szolgáltatási modulok révén az ügyfelek csökkenthetik a hálózaton belül felügyelendő L4-7 eszközök számát, ezzel is növelve a vállalatuk energiahatékonyságát és csökkentve széndioxid-kibocsátását.
  • Az IPv6-ra való átállást megkönnyítő technológia. Az új Supervisor 2T számos olyan technológiát tartalmaz, amely a rendszer összteljesítményének csökkentése nélkül könnyíti meg az IPv4-ről az IPv6 protokollra történő átállást. A Catalyst 6500 abban is az elsőként jelenik meg a platformok között, hogy úgynevezett IPv6 First Hop Security funkciókat kínál (így például eszközkövetést, Neighbor Discovery Protocol Inspectiont és IPv6 portonkénti címkorlátozásokat), így az ügyfelek az IPv6-ra történő átállás során tökéletes biztonságban tudhatják folyamatosan bővülő hálózatukat.
  • A szolgáltatók és az ügyfelek számára a LAN/WAN határok egyszerűsítését lehetővé tévő technológiák első natív támogatása. A Virtual Private LAN (virtuális magánhálózati) és a Bridged Domain Technology (áthidalt tartományi technológia) szolgáltatások lehetővé teszik a szolgáltatások gyors és rugalmas kiosztását, mivel a szolgáltatás sávszélessége nem kapcsolódik a fizikai interfészhez. A natív támogatással számottevően csökkenthetők a költségek, ugyanakkor óriási mértékben fokozható ennek az amúgy is jól bevált és szabványosított technológiának a teljesítménye.
  • Az első teljes rendszerre kiterjedő és többprotokollos NetFlowt biztosító platform. A platform támogatja a Flexible és Sampled NetFlow funkciót, amivel fejlettebben és részletesebben követhető nyomon az IPv4, az IPv6, a multicast és az MPLS-forgalom. Mindez négyszeresére, 1 millióra növeli a karbantartható NetFlow bejegyzések számát.
  • Magasabb szintű videoélményt biztosító fejlesztések: Míg az IP-infrastruktúrán a one-to-many kommunikációban a multicast technológia egyre nagyobb szerepet kap a piaci adatfolyamok és a videoközvetítések terén, a multicast útválasztásának méretezhetősége folyamatos problémát jelent. Ezt enyhítendő a Cisco Supervisor Engine 2T akár 16-szorosára képes növelni a multicast útválasztási méretezhetőségét. Emellett sokkal hatékonyabb a működése is, mivel a Catalyst 6500 szelektíven, csupán az őt „megszólító" kapcsolatok felé továbbítja a multicast forgalmat. Ezek az IGMPv3 és MLDv2 Snooping néven ismert újdonságok segítenek elkerülni, hogy a multicasting a gazdakészülékben felesleges terhelést generáljon, és különösen hasznosnak bizonyulnak az IPTV-hez hasonló, a sávszélességet intenzíven használó multicast alkalmazások esetében.

További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com New Email