Az új rendszer az IPv6 alkalmazások esetében 36-szor akkora sávszélességet biztosít, mint a konkurens technológiák, az üzemeltetési költségek pedig akár 70%-kal is csökkenthetők


A Cisco jelentős fejlesztéseket hajtott végre az ASR 9000 sorozatú aggregációs szolgáltatásokat kínáló routerein. A Cisco ASR 9000 rendszer a szolgáltatói hálózat peremhálózati és aggregációs részén helyezkedik el, és az új generációs internet központi elemét jelentő Cisco CRS-3 Carrier Routing System (CRS) routert egészíti ki. A megoldás révén a szolgáltatók új felhasználói élményt nyújtó szolgáltatásokat vezethetnek be és így új bevételi forrásokra tehetnek szert.

A Cisco az új ASR 9000 rendszerben alkalmazta elsőként a fokozott teljesítményt és költségmegtakarítást nyújtó nV (network Virtualization, azaz hálózatvirtualizációs) technológiát, amely a későbbiekben más Cisco-platformokon is elérhetővé válik.

A Cisco várakozásai szerint a hálózatra csatlakozó készülékek száma 2015-re meghaladja majd a 15 milliárdot – azaz a Föld minden egyes lakosára kettő jut majd –, a világ internetes forgalma pedig megnégyszereződik és 2015-ben eléri az évi 966 exabyte értéket. (Cisco Visual Networking Index (VNI) 2010-2015)

A világ számos vezető szolgáltatója, többek között a China Telecom, a Comcast, a Cox Communications, a FastWeb, az NTT-Plala és a Tata Communications is rendszerbe állítja a Cisco ASR 9000-et, ezáltal bővítve az ASR 9000-sorozat több mint 500 szolgáltatóból álló felhasználói körét.

Főbb adatok

 • A Cisco ASR 9000-sorozat legújabb eleme a peremhálózaton használható új Cisco ASR 9922 router és a 10 illetve 100 Gigabites interfészek, valamint a hálózati aggregációs rétegben alkalmazható Cisco ASR 9000v. A sorozat ezen új tagjainak, valamint a Cisco ASR 9010 és a Cisco ASR 9006 routernek a segítségével egyetlen rendszerrel létrehozhatók nagy sebességű üzleti és lakossági kapcsolatok, amelyeken új video-, mobil- és felhőszolgáltatásokat nyújthatnak a szolgáltatók.
 • Innovatív hálózatvirtualizációs technológia: A Cisco bejelentette a Cisco nV (hálózatvirtualizációs) technológiát, amely a Cisco ASR 9000 esetében rendszerszinten ötvözi a peremhálózati, az aggregációs és az elérési réteget az üzemeltetés egyszerűsítése, a hálózati kapacitás növelése és az IPv6-szolgáltatások bevezetésének gyorsítása érdekében.
 • Kimagasló hálózati kapacitás: A Cisco nV technológiával ellátott Cisco ASR 9000 rendszer az iparág legjobb rendszerteljesítményét biztosítja, mivel a versenytársak termékeinél 36-szor nagyobb, 96 Tbit/s adatátviteli sebességet biztosít. Így egyetlen Cisco ASR 9000 is képes a következőkre:
  • lehetővé teszi, hogy Peking, London és Moszkva valamennyi lakosa (kb. 43 millió fő) egy időben nézzen nagy felbontású videofájlokat,
  • percenként 180 000 DVD-nek megfelelő adatmennyiséget képes letölteni,
  • mivel akár 84 840 Gigabit Ethernet portot is támogat, egyetlen Cisco ASR 9000 rendszer Gigabit Ethernet-kapcsolatot biztosíthatna minden háztartásnak egy Orlandó (Florida), Hongkong Kowloon vagy Velence méretű településen.
 • Egyszerűsített hálózatüzemeltetés: Az új Cisco ASR 9000 rendszer a Cisco nV technológia alkalmazásával akár 70%-kal* csökkentheti az üzemeltetési költségeket a versenytársak peremhálózati platformjaihoz képest, így a beruházás kevesebb mint egy év alatt megtérül. (*Az ACG Research becslése*)
  • Az egyszerűsítés és a megtakarítás többek között a plug-and-play lehetőségekkel, a Cisco Prime for Internet Protocol Next-Generation Network (IP NGN) effektív hálózatmenedzsmenttel, költséghatékony konfigurációkkal és a telepítést megkönnyítő funkciókkal érhető el. Ezeknek köszönhetően kevésbé van szükség a költséges helyszíni üzembe helyezés, támogatás és karbantartás igénybe vételére, és egyúttal csökkenthetők a hardver- és a szoftverköltségek.
  • Mindezek az új lehetőségek egyszerű szoftverfrissítéssel elérhetővé válnak a jelenleg Cisco ASR 9000 rendszert használó több mint 500 ügyfél számára.
 • Egyszerűbb átállás az IPv6-ra és a Cisco Videoscape megoldásra: A Cisco e bejelentéssel újabb lépést tett az új generációs, IPv6-os szolgáltatói hálózatok létrehozását segítő stratégiájában. A Cisco ISM modul a Cisco nV technológiával együtt lehetővé teszi az IPv6 gyors és költséghatékony bevezetését akár több ezer eszköz esetén is. A Cisco Integrated Service Module megoldással támogatott Cisco Videoscape technológia a magasabb szintű videoélmény érdekében gyorsítótárat és videójel minőségfigyelést használ.

Kapcsolódó háttéranyagok

A Cisco ASR 9000 sorozat Integrated Service Module

A Cisco ASR 9000 sorozat Integrated Service Module eleme

Cisco ASR 9000 Series

Cisco ASR 9000 sorozatú routerek.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.comNew Email