A Cisco Visual Networking Index előrejelzése szerint 2015-re minden emberre két hálózati eszköz jut, az internet pedig másodpercenként 1 millió percnyi videoforgalmat bonyolít le


A Cisco előrejelzése szerint a hálózatokhoz csatlakoztatott eszközök száma 2015-re meghaladja a 15 milliárdot, ami mintegy kétszerese a világ népességének. A Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2010-2015) című globális előrejelzésben az is szerepel, hogy a Cisco számításai szerint 2015-re várhatóan megnégyszereződik a világ teljes internetforgalma, és így eléri az éves 966 exabájt szintet.

A 2014-2015 közötti időszakban önmagában is 200 exabájtos növekedés várható, ami több, mint a 2010-ben világszerte generált összes IP-forgalom. A világ IP forgalma 2015-re várhatóan megközelíti az 1 zettabájtot (azaz ezertrillió bájtot vagy ezer milliárd gigabájtot). A növekedés a Cisco szerint négy fő tényezőre vezethető vissza:

 • Egyre több eszköz: a táblagépek, a mobiltelefonok, a hálózatra csatlakoztatott készülékek és egyéb intelligens gépek terjedése az első és legfontosabb oka a hálózati teljesítmény iránti növekvő igénynek. 2015-ben várhatóan közel 15 milliárd hálózati, többek között gép–gép kapcsolat működik majd a világon, azaz a kapcsolatok száma több mint kétszerese lesz a Föld népességének.
 • Növekvő számú internethasználó: 2015-ben közel 3 milliárd ember fogja használni az internetet, ami az akkorra várható népesség több mint 40%-át teszi majd ki.
 • Gyorsabb szélessávú kapcsolatok: a szélessávú kapcsolatok átlagsebessége az előrejelzések szerint a 2010-es 7 Mbit/s-ról 2015-re 28 Mbit/s-ra nő majd, ami négyszeres növekedést jelent. Csak az elmúlt egy évben ez az érték a duplájára, 3,5-ről 7 Mbit/s-ra nőtt.
 • Nagyobb videoforgalom: 2015-re 1 millió percnyi, azaz 674 teljes napnyi videoforgalom száguld majd a világhálón a nap minden egyes másodpercében.

Áttekintés

 • Az évente közzétett Cisco VNI Forecast felmérést az internetprotokoll-alapú adatfogalom és trendek nemzetközi szintű becslésére dolgozták ki. A szolgáltatók, szabályozó szervek és mértékadó piaci döntéshozók által egyaránt széles körben használt Cisco VNI Forecast előrejelzést független adatelemző forrásokból származó adatforgalmi, felhasználási és készülékadatok elemzésével és modellezésével készítik el. A Cisco a globális internetszolgáltatók és a felhasználók által közölt tényleges forgalmi adatok alapján ellenőrzi az előrejelzését, a beérkezett adatokat és az alkalmazott módszertant.
 • A Cisco célja, hogy részletes információkat nyújtson az IP-forgalom bővülésében szerepet játszó tényezőkről és trendekről. A Cisco VNI Forecast előrejelzés számos különböző formátumban elérhető és elemezhető:
  • A Cisco VNI Forecast widget segítségével egyedi nézetekben jeleníthetők meg a világ teljes internetforgalmára vetített különböző hálózati adatforgalmi típusok (az áttekintés a 2010 és 2015 közötti időszakra vonatkozik).
  • A Cisco VNI Forecast and Methodology, 2010 - 2015 című tanulmány részletesen ismerteti a felmérés eredményeit.
  • Az új Cisco VNI Forecast Highlights Tool eszközzel könnyen értelmezhető előrejelzések készíthetők globális, regionális vagy országszinten (így például eszközök, forgalom vagy hálózati sebesség számításához).
  • A Cisco VNI Forecast Infographic letölthető képfájl blogokban és közösségi médiában is felhasználható.

A felmérés további fontos megállapításai

Összesített nemzetközi IP forgalom „bájt”-ban

 • 2015-re a globális IP-forgalom eléri a havi 80,5 exabájtot, szemben a 2010-es havi hozzávetőleg 20,2 exabájt értékkel.
 • Négy év múlva a világ átlagos IP-forgalma másodpercenként 245 terabájt lesz, ami körülbelül annak felel meg, mintha minden nap 200 millió ember egyszerre töltene le egy HD minőségű filmet (1,2 Mbit/s sebességgel).

Regionális tendenciák az internetforgalomban

 • 2015-re Ázsia csendes-óceáni térsége mondhatja majd magáénak a legnagyobb IP-forgalmat (havi 24,1 exabájttal), ezzel megelőzve az eddigi éllovasnak számító Észak-Amerikát (22,3 exabájt/hónap).
 • Az előrejelzés tárgyidőszakában (2010–2015) a leggyorsabb ütemű fejlődést várhatóan Közel-Kelet és Afrika produkálja majd (a régió 52%-os összesített éves növekedési rátát, azaz összesen nyolcszoros bővülést mutatott föl), ezzel lekörözve a tavalyi első helyezett Latin-Amerikát (48%-os CAGR, azaz hétszeres növekedés).

Közép-Kelet-Európai tendenciák:

 • 2010–2015 között Közép-Kelet-Európában ötszörösére nő az IP forgalom, ami 39%-os összesített átlagos éves növekedési rátának felel meg. 2015-re a régióban kétóránként nagyobb adatforgalom bonyolódik majd le, mint az eddig valaha készített mozifilmek gigabájtra átszámított összesített értéke.
 • Közép-Kelet-Európában 2015-re a teljes lakossági internetforgalom 42%-át a videók adják majd, szemben a 2010-es 25%-os értékkel.
 • 2010–2015 között a régió mobil eszközeinek adatforgalma 42-szeresére nő, ami 111%-os összesített átlagos éves növekedési rátának felel meg. Összességében véve a közép-kelet-európai régióban a mobilhálózatok adatforgalma a vizsgált 2010–2015 közötti időszakban előreláthatólag 3-szor gyorsabban bővül, mint a vezetékes rendszereké.
 • 2010–2015 között Közép-Kelet-Európában várhatóan kétszeresére nő az üzleti internetes videokonferenciák által generált adatmennyiség, ami 11%-os összesített éves növekedési rátának felel meg.

A növekedés elsődleges motorja a lakossági videózás

 • A globális online videoközösség tagjainak száma a 2010-es több mint 1 milliárdról 2015-ben 1,5 milliárdra emelkedik majd.

Az eszközök számának növekedése

 • 2010-ben még a PC-k adták a lakossági internetforgalom 97%-át. Ez 2015-re várhatóan 87%-ra esik vissza, ami jól érzékelteti az egyéb, interneteléréshez használt eszközök, többek között táblagépek, okostelefonok és IPTV-k egyre nagyobb jelentőségét.
 • A webes böngészésre alkalmas tévékészülékek térnyerése töretlenül folytatódik: 2015-re a teljes lakossági internetforgalom 10%-át, az internetes videoforgalom 18%-át adják majd ezek az eszközök.

3DTV és HD

 • Nemzetközi szinten a háromdimenziós (3-D) és a nagyfelbontású TV (HDTV) technológiához tartozó videoforgalom az előrejelzések szerint 14-szeresére nő majd 2010 és 2015 között.

Mobil szélessáv

 • 2010 és 2015 között a világ mobilinternetes adatforgalma a 26-szorosára bővül, ezzel eléri a havi 6,3 exabájt értéket (ami éves szinten 75 exabájtnak felel meg).

Nemzetközi fájlmegosztás

 • 2015-re a P2P-forgalom a teljes nemzetközi lakossági internetforgalom 16 százalékát adja majd, ami jóval alacsonyabb a 2010. évi 40%-os aránynál.

Nemzetközi üzleti internetforgalom

 • Az üzleti internetes videokonferenciák adatforgalma az előrejelzés szerint hatszorosára nő majd a vizsgált időszakban, ami majdnem kétszer nagyobb, 41%-os CAGR növekedési ütemet jelent 2010 és 2015 között a teljes üzleti internetes adatforgalomhoz viszonyítva.

Idézet:

 • Suraj Shetty, a Cisco nemzetközi szolgáltatói marketingtevékenységért felelős alelnöke
  „Az internetes adatforgalom, különösen a videoanyagok mennyiségének robbanásszerű növekedése az elkövetkező években lehetőséget teremt a vizuális, a virtuális és a mobil internetélmény optimalizálására, illetve a jövedelmezőség javítására. Az újgenerációs internet éllovasaként a Cisco nemcsak abban nyújt segítséget az ügyfeleknek, hogy hálózataik fejlesztésével megfeleljenek az internetes igények ugrásszerű bővülésének, hanem abban is, hogy az ebből fakadó lehetőségeket minél hatékonyabban használhassák ki.”

Beágyazott videó

Kapcsolódó háttéranyagok

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
New Email attila.meszaros@cisco.com