A Kossuth Rádió, Magyarország leghallgatottabb csatornája, a május 8-i, vasárnapi Európa Nap alkalmából számos hazai és európai kutatóval, művésszel készített interjúkat, a Telepresence videó technológia alkalmazásával.

A műsorvezetők az Európa Nap műsorához készülő interjúkat a rádió stúdiójában elhelyezett Cisco Telepresence 1300-as videokonferencia készüléken keresztül vették fel a hét során. A Full HD video-kapcsolaton keresztül létrejött beszélgetésekhez a Magyar Telekom és a Tata Communications hálózata kötötte össze azt az 5 magyar és a több mint 10 európai nagyvárost - köztük Londont, Párizst, Brüsszelt, Rómát, Szófiát, Varsót, Ankarát, Luxemburgot és Athént, ahol a résztvevők helyet foglaltak a virtuális kerekasztalnál.

A hangfelvételhez természetesen nem lenne szükség videóra, ám a rendhagyó, különböző nemzetiségű civileket és művészeket megszólaltató napi műsorfolyam elkészítéséhez igen hasznosnak bizonyult - ugyanis nem feledkezhetünk meg a metakommunikációról, különösen olyan esetekben, mikor a beszélgetőpartnerrel először lépünk kapcsolatba. Mindemellett a videó révén egyszerre többen foglalhatnak helyet egy virtuális kerekasztal körül, s egymás kommunikációjára figyelve mondhatják el véleményüket bizonyos témákban. A Magyar Rádió Európa Nap című műsorában több ilyen találkozásnak is részesei lehetnek a hallgatók, ha bekapcsolódnak a május 8-i adásba, a Kossuth Rádióban.

Telepresence-en keresztül készült többek között a Vasárnapi Újságban az az athéni riport, amelyben gyermekkorukban Magyarországra került, majd hazatelepült görögöket ismerhetünk meg, akik „találkozhattak” Budapesten maradt testvéreikkel. Az Európai idő című műsor egy asztalhoz ülteti a külföldön működő magyar intézetek frissen kinevezett igazgatóit, akik terveikről, és a magyar uniós elnökség helyi programjairól mesélnek. A Jelenlét című műsor egy budapesti és egy párizsi roma énekes közös produkcióját mutatja be az internet segítségével. Az Esti sétában az új budapesti Elvis Presley tér kapcsán kiderül, hogy Londonban, Berlinben vannak-e hasonló „sztárutcák”, s hogy hazánkban ki kezdeményezte az akciót.

A műsor készítéséről az alábbi linken tekinthet meg videókat:
http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/eu-2011/europa-nap-a-kossuth-radioban.html

A Telepresence az interjú készítés teljesen új dimenzióját nyitotta meg számunkra. Egyedülálló élmény volt a riportereknek és interjúalanyoknak egyaránt a személyes találkozás élményét nyújtó videokonferencia beszélgetés. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a Kossuth Rádió műsora készülhetett először egy ilyen innovatív technológiai megoldás igénybe vételével - nyilatkozta Markovits Ferenc a Magyar Rádió programszerkesztője.

További információ:

Sümegi Zsuzsanna
KFKI Rendszerintegrációs Zrt.
Marketing vezető
Tel: +36 30 642 2721
E-mail: sumegi.zsuzsanna@kfkizrt.hu

Mészáros Attila
Cisco Magyarország
Marketing és PR manager
Tel: +36 1 225 4766
E-mail: atmeszar@cisco.com