A szerverek üzembe helyezése és a jogosultságkezelés jelentősen felgyorsult, miközben csökkent az energiafelhasználás, a hűtési és a helyigény


A Cisco bejelentette, hogy a biztonságos elektronikus pénzügyi tranzakciós megoldások piacvezetőjeként ismert Euronet Worldwide budapesti adatközpontjában a Cisco Unified Computing System egységes adatközponti rendszert vezette be.

A felhő architektúrának köszönhetően az Euronet az ügyfelek mellett a saját belső informatikai részlegét is hibrid felhőszolgáltatásokkal szolgálhatja ki. A felhő architektúrában az Euronet ügyfelei, azaz a bankok és más pénzintézetek, használatalapú díjfizetési modellben, az aktuálisan szükséges kapacitáshoz igazodva vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Az Euronetet Közép-Kelet Európa első független ATM-hálózataként 1994-ben alapították Budapesten. 2009-ben az Euronet Worldwide a világ 46 országában mintegy 50 milliárd USD összegben bonyolított le ATM-tranzakciókat, előfizetéses szolgáltatások kifizetését és készpénzátutalást több mint 115 pénzintézet, 200 mobilszolgáltató, mintegy 320 000 kiskereskedő és képviselet, valamint több millió egyéni fogyasztó körében. A magyarországi adatközpont az Euronet 26 közép-kelet-európai leányvállalatának tranzakciófeldolgozásához szükséges informatikai infrastruktúrát biztosítja.

Főbb adatok / újdonságok

  • Az Euronet korábban használt rendszere több szempontból is szűk keresztmetszetet jelentett, például nem állt rendelkezésre elegendő hely, a kábelezés költségei illetve a rendszer energia- és hűtésigénye igen magas volt, és az egész infrastruktúra összességében túl bonyolult volt a hatékony üzemeltetéshez. A vertikális felépítés miatt minden alkalmazás külön szervert igényelt, ami rengeteg kihasználatlan kapacitást eredményezett.
  • Az Euronet elsődleges üzleti céljai között a költségek és a kockázatok mérséklése, az ügyféligényekre való gyorsabb reagálás, az erőforrások hatékonyabb kihasználása, valamint a következetesen stabil szolgáltatási szint biztosítása szerepelt. A Cisco Unified Computer System egységes adatközponti rendszer bevezetésével a korábbi infrastruktúrához képest jelentősen csökkent a virtuális szerverek üzembe helyezésének és jogosultságkiosztásának időigénye. Mindez ráadásul kisebb energia-, hűtési és helyigénnyel párosult.
  • Az új adatközpont az automatizált munkafolyamatokat és a jól méretezhető platformot kínáló Cisco Unified Computer System megoldásra épül, amely szorosan együttműködik a vCenterrel kiegészített VMware vSphere 4 Enterprise-plus operációs rendszerrel illetve a meglévő NetApp rendszerekkel. Mindezek eredménye a könnyen felügyelhető, költséghatékony automatizáció, adatelemzés és tárolóvezérlés.
  • A Cisco Unified Computing System egyetlen energiahatékony rendszerben egyesíti a hálózati, számítási, tárolóelérési és virtualizációs erőforrásokat, így csökkenthető az informatikai infrastruktúra költsége és összetettsége, jobban kihasználható a rendelkezésre álló eszközpark és a jövőbeni üzleti igényekhez rugalmasan igazítható az infrastruktúra működése.
  • Az Euronet új adatközpontjában négy Cisco Unified Computing System sasszé található. Ezekhez mindkét oldalon redundáns Cisco UCS 6100 sorozatú Fabric Interconnect csatlakozik, amely a teljes rendszer hálózati infrastruktúra és rendszer-menedzsment funkcióit ellátja.  A központban 22 blade szerver található, a katasztrófák utáni helyreállítást szolgáló adatközpontban pedig további 11 blade gondoskodik a számítási teljesítményről. A meglévő négy NetApp FAS3040 tárolórendszer Fibre Channel technológiával és hálózati fájlrendszerkezelő protokollokkal kapcsolódik a Cisco Unified Computing Systemhez. A szervervirtualizációs rétegben a VMware vSphere 4 Enterprise-plus operációs rendszer Cisco Nexus 1000V kapcsolóval kiegészítve biztosít kibővített funkcionalitást.
  • Az új architektúra a magán- és nyilvános felhőalkalmazásokhoz egyaránt rugalmas platformot kínál. A felhő infrastruktúrának köszönhetően az IT-részleg a napi karbantartási és telepítési problémák helyett jobban összpontosíthat a stratégiai feladatokra. Az új alkalmazások gyorsabb fejlesztésével és a hatékony jogosultságkiosztással költségnövekedés nélkül érhető el nagyobb bevétel. A felhőalapú megoldás miatt a megháromszorozódó tranzakciós kapacitás számottevő üzleti előnyöket tartogat az Euronet számára.
  • A projekt tervezését és kivitelezését az S&T Consulting Hungary, a Cisco Data Center Unified Computing hivatalos technológiai partnere végezte. Feladata magában foglalta az új szerverek telepítését, valamint a meglévő tárolóegységekkel és szolgáltatásokkal történő integrációját.

Idézetek

  • Milan Glavaski, az Euronet EFT Europe informatikai igazgatója
  • „Az S&T Consulting Hungary által megvalósított közös Cisco–NetApp–VMware megoldással gyorsabban reagálhatunk az állandóan változó üzleti igényekre.Ez a sokszorosan integrált megoldás alacsonyabb élettartamköltséget, jobb beruházás-megtérülést és sokkal agilisabb üzleti infrastruktúrát eredményez, és könnyűszerrel megbirkózik bármilyen üzleti feladattal."

Az Euronet Worldwide, Inc. bemutatása

Az Euronet Worldwide piacvezető szerepet tölt be a biztonságos elektronikus pénzügyi tranzakciók feldolgozása terén.A vállalat kifizetés- és tranzakciófeldolgozási megoldásokat kínál pénzintézetek, viszonteladók, szolgáltatók és magánszemélyek számára.Ezek közé tartozik például az ATM bankautomatákhoz, POS értékesítési helyekhez és kártyakiszervezéshez, a kártyakibocsátáshoz és a kereskedők bevonásához kapcsolódó átfogó szolgáltatások, egyedi szoftvermegoldások, fogyasztói pénzátutalási és számlafizetési szolgáltatások, valamint elektronikus mobiltelefon-egyenleg feltöltése és egyéb előre fizetett termékek elektronikus forgalmazása.Az Euronet a világ több mint 50 országában működik és végez tranzakciófeldolgozási tevékenységet.

A vállalat központja az amerikai Kansas államban lévő Leawoodban található, 43 nemzetközi irodája pedig a világ mintegy 150 országában áll az ügyfelek rendelkezésére.
www.euronetworldwide.com .

Az S&T Consulting Hungary bemutatása

Az S&T Consulting Hungary Kft. közép- és nagyvállalatok, valamint állami intézmények számára kínál testre szabott szabványmegoldásokat és egyedi fejlesztéseket a hálózati megoldásoktól, az informatikai biztonságon és tárolórendszereken át a vállalatirányítási megoldásokig és termékéletciklus-kezelési rendszerekig. A vállalat és annak jogelődje immár több mint 15 éve folytat sikeres tevékenységet a nemzetközi és a helyi piacokon.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com