Három érmet gyűjtött be a magyar informatikai csapat a Portugáliában megrendezett EuroSkills 2010 versenyen


Kiemelkedő magyar sikerekkel zárult a december elején Lisszabonban lezajlott, a „szakmák Európa Bajnokságának” tekinthető EuroSkills 2010 nemzetközi szakmai verseny. Az Office ICT Team informatikai kategóriában induló magyar csapat egy arany, egy ezüst és egy bronzéremmel tért haza. A Nemzet Legjobbja címet a csapatvezető Kaplonyi Dávid érdemelte ki.

A Lisszabonban december 9-11. között megrendezett nagyszabású európai versenyen (www.euroskills.pt) 31 ország több mint 500 versenyzője indult 52 különböző szakmában. A rendezvénynek a három nap alatt több mint 150 000 látogatója volt. Az Office ICT Team kategóriában hazánkat képviselő négyfős csapat – amelynek minden tagja a Cisco Hálózati Akadémia hallgatója – a HTTP Alapítvány által szervezett márciusi válogató versenyen nyerte el az indulás jogát.

A hazai versenyt és a felkészítést az informatika szektor három meghatározó cége, az IT Services Hungary, a Microsoft Magyarország és a Cisco Magyarország támogatta. A nemzetközi versenyt megelőző fél évben a magyar csapat a Sisák Zoltán, Gál Balázs (mindketten a Cisco Hálózati Akadémia oktatói), Gál Tamás (Microsoft rendszermérnök) és Dormanns Marcel (az IT Services Hungary rendszermérnöke) összetételű szakértői csapat vezetésével intenzív felkészítő tréningen vett részt.

A háromnapos verseny során a fiataloknak egy képzeletbeli, kávéforgalmazással foglalkozó nemzetközi cég informatikai hálózatát kellett megterveznie és kiépítenie. A munkához szükség volt a Cisco és a Microsoft technológiák, valamint a nyílt forráskódú szoftverek mélyebb ismeretére, de a hatékony csapatmunka megszervezése is döntő fontosságú volt. A magyar válogatott végül csapatban épp csak lemaradva a dobogóról a negyedik helyezést érte el, de az egyéni értékelésben Kaplonyi Dávid (Project Manager) arany-, Horváth Tibor (Microsoft Specialist) ezüst-, Szabó Gábor (Cisco Specialist) pedig bronzérmet szerzett, és kiváló teljesítménye miatt a negyedik csapattag, Hajdú László (Open Source Specialist) is megkapta a Medallion of Excellence kitüntetést.

Kaplonyi Dávid lett az egész magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője is, és így kiérdemelte a Best of the Nation elismerést. Dávid mindössze két ponttal maradt el attól, hogy az összes szakma összevetése után, Európa legjobbjaként a „Best of Europe" kitüntetést is begyűjtse.

A HTTP Alapítványról

A HTTP Alapítvány (Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány) non-profit közhasznú alapítvány. Fő célja az informatikai iparág szakember utánpótlásának biztosítása, valamint informatikai hálózati képzések megvalósítása. Együttműködik a Cisco Hálózati Akadémia Programban és a Microsoft IT Akadémia Programban résztvevő oktatási intézményekkel, és kapcsolatban áll a programot támogató más, hasonló profilú hazai és nemzetközi cégekkel ill. civil szervezetekkel. Az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű felnőttek munkaerőpiaci elhelyezkedésének elősegítésére.
www.http-alapitvany.hu

A Microsoftról:

A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 150 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban és 2006-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet.

A Partners in Learning (PiL), azaz „Társ a Tanulásban” program fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése.
http://www.microsoft.hu/oktatas/pil.mspx

Az IT Services Hungary Kft.-ről

Az IT Services Hungary Kft. Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatója, a T-Systems International 100 %-os tulajdonú leányvállalata. Magyarország legdinamikusabban fejlődő informatikai szolgáltató központja az informatikai és telekommunikációs tanácsadási szolgáltatások széles köréből az informatikai megoldások menedzsmentjére és kiszervezésére, valamint fejlesztésre és rendszerintegrációra összpontosít. A vállalat a budapesti központ mellett debreceni telephelyéről is szolgáltat nemzetközi ügyfelei számára.
http://www.it-services.hu

További információk:
Sisák Zoltán
versenyszervező
HTTP Alapítvány
E-mail: zoltan.sisak@http-alapitvany.hu
Tele: +36 30 293-4494