A Cisco bemutatta Virtualization Experience Infrastructure (VXI) elnevezésű rendszerét, amely lehetővé teszi a munkaállomás-virtualizáció egyszerűsítését, illetve hang- és videofunkciókkal való továbbfejlesztését. A megoldás a Cisco saját fejlesztésű együttműködési, alaphálózati illetve adatközponti technológiájára épül, illetve a vezető virtualizációs megoldásszállítókkal – Citrix, EMC, NetApp, VMware, Wyse – való együttműködés révén önálló ökoszisztémát hoz létre.


Elemzői becslések¹ szerint a munkaállomás-virtualizáció a számítógépek felhasználónkénti támogatási költségét 51 százalékkal csökkenti. Ez a költség a számítógépekkel kapcsolatos informatikai költségek 67 százalékát teszi ki. A virtuális munkaállomások megkönnyítik a vállalat teljes szellemi tulajdonának védelmét is, mégpedig azáltal, hogy az adatok tárolása nem fizikai eszközökön, hanem egy adatközpontban történik.

A Cisco Virtualization Experience Infrastructure (VXI) elnevezésű rendszer azokat a jelenleg elszigetelt megoldásokat kívánja egységesíteni, amelyek megnehezítik a virtuális munkaállomások rendszerbe állítását. A megoldás korszerűsíti a hagyományos munkaállomás-virtualizáció multimédiás és videofunkcióit is. A Cisco VXI az egy kiszolgálón üzemeltethető virtuális munkaállomások számának jelentős növelésével lehetővé teszi a munkaállomás-virtualizációs megoldások teljes költségének (TCO) csökkentését.

A Cisco bemutatott két „zero client” típusú eszközt is, amelyek elérhetővé teszik a munkaállomás-virtualizáció minden előnyét anélkül, hogy a felhasználóknak le kellene mondaniuk a nagy teljesítményű számítógépeken elérhető multimédiás együttműködési funkciókról. A Cisco egyben bejelentette azt is, hogy a Cius üzleti táblaszámítógépet a Citrix, a VMware és a Wyse új fejlesztésű ügyfélalkalmazásainak segítségével alkalmassá teszi a virtualizált asztali környezetekben való használatra.

A bejelentés részletei:

Széleskörű alkalmazási lehetőség az iparág vezető szállítóinak tesztelt és hitelesített megoldásai révén

 • A hitelesített Cisco VXI megoldás a Cisco Collaboration, a Cisco Data Center Virtualization és a Cisco Borderless Networks architektúrákat a kategória legjobb munkaállomás-virtualizációs szoftvereivel és eszközeivel ötvözi.
 • A VXI hitelesített Cisco-technológiái többek között az alábbiak: virtualizált környezetekre és végpontokra optimalizált Cisco Unified Communications alkalmazások, köztük a Cisco Cius üzleti táblaszámítógép, a Cisco Quad platform, a Cisco ACE terheléselosztás és alkalmazás-elérés, a Cisco nagy kiterjedésű hálózatokra tervezett alkalmazásgyorsító szoftvere, a Cisco Adaptive Security Appliances, a Cisco AnyConnect VPN ügyfélalkalmazás, a Cisco Unified Computing System, a Cisco Nexus és a Cisco Catalyst adatközponti kapcsolókat tartalmazó termékcsalád, a Cisco MDS többrétegű SAN-kapcsolók és a Cisco ISR-útválasztók.
 • A Cisco VXI felhasználja az iparág vezető szállítói, a Citrix és a VMware által kínált Citrix XenDesktop 5 és VMware View 4.5 munkaállomás-virtualizációs megoldást. A rendszer támogatja az EMC és a NetApp felügyeleti és biztonsági alkalmazásait, valamint a Microsoft számos alkalmazását.
 • A VXI rendszer a végponti készülékek széles körét támogatja, így például a Cisco IP-telefonokat, a hordozható számítógépeket, az üzleti táblaszámítógépeket, köztük a Cisco Cius készüléket, valamint az okostelefonokat. A Cisco hardver- és szoftvertechnológiai együttműködést alakított ki az iparágvezető Wyse céggel az alkalmazások magas szintű reakcióképességének biztosítása érdekében. Mindemellett a DevonIT és az IGEL készülékeit is hitelesítették a VXI rendszerben.

A Cisco multimédiás kommunikációra optimalizált új munkaállomás-virtualizációs eszközei

A Cisco két Cisco Virtualization Experience Client (VXC) alapú eszközt mutatott be, amelyek munkaállomás-virtualizációs funkciókat kínálnak „zero client” formában.

 • A kisméretű Cisco VXC 2100 fizikailag beépíthető a Cisco Unified IP Phone 8900 vagy 9900 sorozat készülékeibe. Támogatja a Power-over-Ethernet szabványt, legfeljebb két monitorhoz csatlakoztatható, és négy USB-porttal rendelkezik az egér és a billentyűzet virtuális asztali környezetnek megfelelő csatlakoztatására.
 • A Cisco VXC 2200 elegáns, kis helyigényű, „zero client” típusú eszköz, amely szintén lehetővé teszi a felhasználók számára a virtualizált asztali környezetben futó alkalmazások elérését. A környezetkímélő munkahely koncepciójának figyelembevételével tervezett VXC 2200 tápellátása Ethernet-kábelen keresztül vagy külön megvásárolható tápegységgel biztosítható. Négy USB-porttal és két monitorcsatlakozóval rendelkezik a perifériaigények támogatására.

Cisco együttműködési alkalmazások - virtuálisan

 • A Cisco Unified Communications alkalmazások révén a virtuális munkaállomások számára elérhetővé válnak a csevegés, a vizuális hangposta, az alkalmazotti címjegyzék, a kommunikációs előzmények, a videó, a webkonferencia és a továbbfejlesztett jelenléti (presence) funkciók. A Cisco Unified Communications ügyfélalkalmazások a Cisco Unified Personal Communicator alkalmazást, a Cisco Unified Presence alkalmazást és a Cisco Quad vállalati együttműködési platformot foglalják magukban.
 • A Cisco Cius platformon vagy a Cisco Virtualization Experience klienseken futtatva ezek az adatközpontban virtualizált alkalmazások a virtuális munkaállomások számára is biztosítják a kommunikációs alkalmazások elérését.

Szolgáltatások és elérhetőség

 • A Cisco VXI közvetlenül a Ciscón és meghatározott Cisco-adatközpontokon, valamint a Unified Communications hivatalos technológiaszolgáltató partnerein keresztül érhető el.
 • A Cisco VXI-szolgáltatásokat is biztosít, a stratégiát és a tervezést beleértve. A stratégiai szolgáltatások lehetővé teszik az informatikai vezetők számára, hogy átfogó, pénzügyileg életképes üzleti tervet készítsenek, és pontos képet kapjanak arról, hogy a működtetés szempontjából megfelelően felkészültek-e egy virtuális asztali környezet megvalósítására.
 • A Cisco Virtualization Experience kliensek és a Cisco Cius megjelenése 2011 márciusában várható. Akkorra az Android operációs rendszert használó Cisco Cius már támogatni fogja a Citrix Receiver-t, a VMware View-t és a Wyse PocketCloud-ot.

További információk, hivatkozások

 

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
attila.meszaros@cisco.com