Az új otthoni megoldás a fogyasztás és a költségek csökkentése érdekében bővíti a Smart Grid rendszert


A Cisco a nemrégiben bejelentett Connected Grid termékportfoliót kiterjesztve olyan új technológiákat jelentett be, amelyek a lakossági és a vállalati fogyasztók energiafelhasználásának hatékonyabb nyomon követéséhez és szabályozásához nyújtanak segítséget. Ezek egyike az otthoni felhasználásra tervezett HEMS ( Home Energy Management Solution, azaz otthoni energiagazdálkodási megoldás), amely egy energiafelügyeleti eszközből (HEC - Home Energy Controller) és egy szolgáltatáscsomagból áll. Ha a szolgáltató elérhetővé teszi ezt a megoldást ügyfelei számára, a fogyasztók jobban átláthatják és könnyebben ellenőrizhetik saját energiafelhasználásukat.

Az IDC felmérése szerint a fogyasztók teljes energiafelhasználásukat 4 -15%-kal csökkentik, ha valós idejű visszajelzést kapnak a fogyasztásról. A Zogby International kutatása szerint a lakosság 74%-a hajlamos változtatni energiafogyasztási szokásain, ha ehhez megkapja a megfelelő technológiai megoldásokat.

Vállalati felhasználók számára mutatták be az új Cisco Network Building Mediator Manager 6300 eszközt, amely a hálózatba kapcsolt épületek központi felügyeletének lehetőségét kínálja - például nemzetközi nagyvállalatok számára, illetve az új Cisco Network Building Mediator 3.1 platformot, amely lehetőséget teremt heterogén épületautomatizálási rendszerek és protokollok IP-alapú összekapcsolására.

Otthoni megoldások

 • A Cisco energiaszolgáltatók számára kifejlesztett Home Energy Management Solution megoldásának középpontjában a Home Energy Controller (CGH-100) elnevezésű asztali kijelző áll. Ennek révén a fogyasztók a korábbi és a pillanatnyi fogyasztási adatokra, illetve a háztartási berendezéseikre vonatkozó információkra alapozva szabályozhatják és ütemezhetik energiafelhasználásukat.
 • A készülék LCD érintőképernyőjén keresztül a fogyasztó áttekintheti és ellenőrzése alatt tarthatja pl. a termosztátokat, az intelligens csatlakozókat a hűtőszekrényeket és vízmelegítőket.
 • A Home Energy Controller koordinálja a különböző otthoni hálózatokat és támogatja az ezek által használt hálózati protokollokat, mint pl. a ZibGee, a WiFi és az ERT (Encoder Receiver Technology).
 • A megoldással az energiaszolgáltatók kibővíthetik az általuk telepített intelligens fogyasztásmérők kínálta előnyöket , és készülékszintű részletességű energia-felügyeleti és energiagazdálkodási lehetőségeket kínálhatnak a felhasználóknak.
 • A Cisco szintén bejelentette a hosztolt Energy Management Services szolgáltatáscsomagot, amellyel a szolgáltatók több ezer otthon adatait kezelhetik, és amely saját háttéralkalmazásaikkal is integrálható.
 • Az új megoldás egyik első alkalmazója a Duke Energy, amellyel a Cisco tavaly stratégiai együttműködésre lépett.
 • A HEC először Észak-Amerikában jelenik meg idén nyáron.

Üzleti energiagazdálkodás intelligens, hálózatba kapcsolt épületekhez

 • A Cisco Network Building Mediator Manager 6300 a Cisco Smart Connected Buildings (intelligens, hálózatba kapcsolt épületek) kezdeményezésének a része.
 • Az új megoldás segítségével a vállalatok épületek százait, vagy akár ezreit is felügyelhetik egy központi, vállalati portálon és az IP hálózaton keresztül.
 • Mindez nemcsak a hatékonyabb üzemeltetés és létesítménygazdálkodás szempontjából előnyös, de a megoldás alkalmazásával csökkenthető az energiafelhasználás is. A Cisco Network Building Mediator Manager a vállalat egészében rálátást biztosít a létesítmények üzemelésére valamint globális riasztási funkciót biztosít a központi rendszer számára.
 • A berendezések státuszát megjelenítő grafikus oldalak könnyen áttekinthetővé teszik az olyan kritikus fontosságú rendszereket, mint a fűtés, a szellőztetés, a légkondícionálás, és a világítás, egyszerűbben tervezhetővé válnak a megelőző karbantartások.

Kapcsolódó háttéranyagok:

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, PR & marketing manager
225 4766
30/460-5872
atmeszar@cisco.com