A Cisco Visual Networking Index (VNI) globális mobil adatforgalom-előrejelzése szerint a mobil adatforgalom 2014-re eléri a havi 3,6 exabájtot, vagyis az évi 40 exabájtot. Ez az adat a 2009-es érték 39-szerese, ami azt jelenti, hogy a forgalom átlagosan minden évben legalább megduplázódik. E 2014-re becsült forgalom 56 százaléka a nyugat-európai és az ázsiai-csendes óceáni térségre tehető. A legdinamikusabb fejlődés a Közép-Európát, Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló régióban várható, ahol a 2009-es 9%-ról 2014-re 14%-ra nő a globális adatforgalomhoz viszonyított részesedés.

A növekedés hátterében két globális trend áll: a mobil használatra felkészített eszközök gyors terjedése, valamint a videó tartalmak népszerűsége. 2014-re több mint 5 milliárd személyi eszköz kapcsolódhat a mobilhálózatokhoz, a gép–gép csomópontokon keresztül pedig további több milliárd ilyen eszköz vehet részt az adatforgalomban. A tanulmány szerint a mobil videó 2014-re a teljes mobil-adatforgalom 66 százalékát teheti ki, ami a 2009-es szinthez képest 66-szoros növekedést jelent, és egyúttal a Cisco VNI Global Mobile Data Forecast keretében valaha előrejelzett legmagasabb növekedési rátának felel meg.

Háttér:

  • A globális mobil-adatforgalom az elmúlt évben 160 százalékkal, havi 90 petabájtra - azaz 23 millió DVD adattárolási kapacitásának megfelelő szintre - nőtt.
  • A globális mobil-adatforgalom ma 2,4-szer gyorsabban növekszik, mint a globális vezetékes szélessávú adatforgalom.
  • 2014-ben várhatóan az okostelefonokon és a notebook-adatkártyákon folyik a globális mobil-adatforgalom több mint 90 százaléka.
  • 2014-re több mint 400 millió internetfelhasználó már kizárólag mobil szolgáltatáson keresztül használja majd az internetet.
  • Ma egy átlagos szélessávú mobil szolgáltatás havonta 1,3 gigabájt forgalmat generál, ami körülbelül 650 zenei MP3-fájlnak felel meg. Ezzel szemben 2014-re az átlagos szélessávú mobil szolgáltatás várhatóan havi 7 gigabájt - körülbelül 3500 zenei MP3-fájlnak megfelelő - forgalmat generál majd.
  • A legnagyobb regionális mobil-adatforgalombeli növekedés a Közel-Keleten és Afrikában várható, ahol 133 százalékos összetett éves növekedési rátára (CAGR) számítanak. Az ázsiai és csendes-óceáni térség összetett éves növekedési rátája várhatóan 119 százalék, Észak-Amerikáé pedig 117 százalék körül alakul majd. Az országok közül Indiában várható a mobil-adatforgalom legnagyobb mértékű növekedése, ahol az előrejelzés szerint az éves növekedési ráta 222 százalék körül alakul. Kína 172 százalékos eredményével a második, Dél-Afrika 156 százalékos eredményével pedig a harmadik helyen áll. A gyors növekedés elsősorban annak tudható be, hogy a mobilszolgáltatók számos országban már jelenleg is a vezetékes szélessávhoz hasonló árú és sebességű mobil szélessávú szolgáltatásokat kínálnak.

A Cisco VNI Global Mobile Data Forecast módszertana független elemzők előrejelzésein, valamint a mobil-adatforgalmat felmérő különféle tanulmányok eredményein alapszik. A tanulmány módszertanáról részletesebben ezen a linken olvashat.

A Cisco Global Internet Speed Test frissítései:

  • A Cisco frissítette a jelenleg világszerte több mint 200 000 felhasználóval rendelkező ingyenes Global Internet Speed Test (GIST) alkalmazását, amely az iPhone, iPod Touch és BlackBerry Storm készülékeken lehetővé teszi a Wi-Fi, 3G vagy EDGE hálózatok átviteli sebességének mérését.
  • A Cisco GIST gyors (maximum 15 másodpercig tartó) sebességmérést tesz lehetővé, és a legutóbbi tíz eredményt könnyen áttekinthető grafikon formájában is megjeleníti, az összes többi felhasználótól származó átlaggal összehasonlítva. A továbbfejlesztett alkalmazás térképfunkcióval is rendelkezik, amelyen könnyen megtekinthető a tesztek futtatásának helye. Lehetőség van a kedvenc tesztelési helyek megnevezésére, és az eredmények Twitteren keresztüli megosztására is.

Hivatkozások:

Ábrák

Cisco Visual Networking Index - Globális mobiladatforgalom-növekedés Cisco Visual Networking Index - Globális   mobiladatforgalom-növekedésTovábbi információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com