EuroSkills 2010: az év csapatversenye a hálózati informatikában


A HTTP Alapítvány, együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel és a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal idén második alkalommal rendezte meg az EuroSkills nemzetközi szakmai verseny magyarországi válogatóversenyét 17-25 éves diákok és fiatal informatikus szakemberek számára. A hazai verseny fő támogatói az IT Services Hungary Kft., a Microsoft Magyarország Kft. és a Cisco Magyarország.

A „Szakmák Európa Bajnokságának” is tekinthető EuroSkills verseny hazai győztese a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola „FreeStylers” nevű csapata: Kaplonyi Dávid, Horváth Tibor, Szabó Gábor és Hajdú László. Ők képviselik Magyarországot az „Office ICT Team” kategóriában a Lisszabonban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn.

A nemzetközi EuroSkills verseny
Az EuroSkills (www.euroskills.org) Európa legnagyobb szakmai versenye. A 2010-es döntőt december 9-11. között rendezik Lisszabonban, ahova 31 ország több mint 500 versenyzőjét várják (www.euroskills.pt). A magyar versenyzők jó eséllyel indulnak, hiszen az első, 2008-as nemzetközi bajnokságon csapatunk a negyedik helyen végzett.

A magyarországi válogató
A HTTP Alapítvány által szervezett hazai válogató versenyre most is közel száz, négyfős csapat jelentkezett - főként olyan középiskolákból, főiskolákról vagy egyetemekről, melyek tagjai a Cisco Hálózati Akadémiai és/vagy a Microsoft IT Akadémiai non-profit oktatási programnak.

A két fordulóból álló verseny első körében a csapatok online feladatokat - teszteket, szimulált hálózati feladatokat - kaptak. A március 19-20-án megrendezett kétnapos döntőbe jutott hat legjobb csapatnak már egy cég mindennapi működésében felmerülő, valós informatikai problémákat kellett megoldaniuk. Ezek közé tartozott egy közepes irodai hálózat megtervezése; a hálózat kábelezése; Cisco hálózati eszközök üzembe helyezése és konfigurálása; Microsoft Windows 2008 szerver és Windows 7 munkaállomások telepítése és konfigurálása; projektvezetési és monitoringozási feladat az IT Services Hungary outsourcing tapasztalatára alapozva; valamint tartalomkezelő rendszerek használata.

A versenyzők amellett, hogy egyes faladatok megoldása közben megismerkedhettek napjaink csúcstechnológiáját jelentő kommunikációs eszközével, a Cisco Telepresence virtuális tárgyalóval,  értékes nyereményekkel térhettek haza. A hazai győztesek - nyolc hónapos felkészülés után - Magyarországot képviselve megmérkőzhetnek Európa legjobbjaival Lisszabonban.

A verseny kiemelt támogatói a Cisco, a Microsoft és az IT Services Hungary, szakmai együttműködők a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, illetve a Modern Iskola.

A HTTP Alapítványról
A HTTP Alapítvány (Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány) non-profit közhasznú alapítvány. Fő célja az informatikai iparág szakember utánpótlásának biztosítása, valamint informatikai hálózati képzések megvalósítása. Együttműködik a Cisco Hálózati Akadémia Programban és a Microsoft IT Akadémia Programban résztvevő oktatási intézményekkel, és kapcsolatban áll a programot támogató más, hasonló profilú hazai és nemzetközi cégekkel ill. civil szervezetekkel. Az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű felnőttek munkaerőpiaci elhelyezkedésének elősegítésére.
www.http-alapitvany.hu

A Microsoftról:
A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt. A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 150 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban és 2006-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet. A Partners in Learning (PiL), azaz „Társ a Tanulásban” program fő feladata a közoktatásban tevékenykedő tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok biztosítása; a digitális írástudás és az informatika által támogatott oktatás elterjesztése.
http://www.microsoft.hu/oktatas/pil.mspx

Az IT Services Hungary Kft.-ről
2008-ban az “Év befektetője” díjat nyert IT Services Hungary Kft. (ITSH) a T-Systems International 100 %-os tulajdonú leányvállalata. A T-Systems nemzetközi termelési láncának fontos elemeként az IT Services Hungary Magyarország egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő informatikai szolgáltató központja. Az informatikai és telekommunikációs tanácsadási szolgáltatások széles köréből a vállalat az informatikai megoldások menedzsmentjére és kiszervezésére, valamint fejlesztésre és rendszerintegrációra összpontosít. A dinamikus fejlődés eredményeként a budapesti központ mellett az ITSH 2007-ben megnyitotta debreceni irodáját is.
http://www.it-services.hu


További információk:
Sisák Zoltán
versenyszervező
HTTP Alapítvány
zoltan.sisak@http-alapitvany.hu
30/983-0428