A Cisco bejelentette, hogy megkezdi a Cisco HealthPresence™ távgyógyászati megoldás forgalmazását, amelynek segítségével a betegek a személyes találkozást idéző videókapcsolaton keresztül konzultálhatnak orvosukkal, vagy más specialistákkal.

A Cisco videó alapú (TelePresence) és együttműködési (Unified Communications) technológiáit, valamint a csatlakoztatott orvosi eszközöket ötvöző megoldás az orvos–beteg kapcsolat új, korszerű formáját teszi lehetővé.

A hagyományos távgyógyászati / távorvoslási szemlélet eddig többnyire az egészségügyi ellátás fizikai nehézségeinek leküzdésére összpontosított. A Cisco HealthPresence ezen túlmenően további négy lényeges ellátási problémára kínál megoldást:

 • kapacitáshiány - szakemberhiány, nem megfelelő hatékonyság
 • kapcsolattartás a beteg és több orvos, különböző egészségügyi szolgáltatók, illetve páciensek között
 • információcsere, hozzáférés az egészségügyi adatokhoz, és azok megosztása
 • a betegek aktívabb részvétele a konzultációs folyamatban

A Cisco HealthPresence révén bővülhet az egészségügyi szolgáltatásokat és minőségi ellátást igénybe vevők köre.

A páciensek már a 2008-ban elindított tesztelések óta arról számoltak be, hogy a valósághű találkozást idéző videoélmény, valamint az élettani információk valósidejű követése aktív részvételre adnak lehetőséget az orvosi vizsgálatok során, emellett a HealthPresence az orvosok szerint hatékonyabbá teszi a betegellátás menetét is.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a HealthPresence alkalmazásával a több párhuzamos távoli kapcsolat révén a beteg ellátásáról gondoskodó orvoscsapat több tagja is részt vehet a konzultáción, ami jelentős előrelépést jelent a tipikus két résztvevős távgyógyászati megoldásokhoz képest.

Háttér / tények:

 • A Cisco HealthPresence a következő eszközökkel látja el az orvosokat:
  • Cisco Vitals Software, amely az élettani adatokat gyűjti össze, és ezeket a nagyfelbontású videofelvételekkel együtt rendkívül biztonságos módon továbbítja az orvoscsapat számára
  • A személyes találkozás élményét nyújtó Cisco TelePresence
  • Integrált hang-, adat- és videoátviteli funkciók, amelyek összegyűjtik a páciens egészségügyi adatait, és továbbítják azokat a kezelőorvos vagy akár több egészségügyi szolgáltató felé is – a távgyógyászati konzultáció előtt, közben vagy után. A Cisco személyre szabott szoftvere rendkívül biztonságos titkosítási technológiát alkalmaz a továbbított betegadatok, valamint a beteg és az ellátó személyzet között folyó beszélgetés bizalmasságának megőrzése érdekében.
  • A beteg vizsgálatához az alábbi orvostechnikai eszközök állnak rendelkezésre: általános kamera a külső megfigyelésekhez, fül-orr-gégészeti kamera, digitális fonendoszkóp, valamint az életjelek (vérnyomás, testhőmérséklet, pulzus és véroxigénszint) mérésére szolgáló eszközök.
 • A Cisco HealthPresence állandó és mobil létesítményekbe is telepíthető.
 • A megoldás a kísérleti program keretében már több helyszínen működik sikeresen az Egyesült Államokban és más országokban:
  • A Molina Healthcare, két San Diego-i közösségi egészségügyi központ, valamint Kalifornia állam részvételével zajló kísérleti program célja az egészségügyi szolgáltatás színvonalának javítása a rosszabb ellátottságú közösségekben
  • A skóciai Aberdeenben a Skót Egészségügyi Hivatal egyik részlegének részvételével, valamint a Cisco San José-i központjában foglalkoztatott munkavállalók részvételével folytatott kísérleti program.  Mindkét 2009-es kísérleti programra hasonlóan pozitív visszajelzések érkeztek: a résztvevők több mint 90%-a ajánlaná a szolgáltatást másoknak.
  • Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában és Kínában is folynak kísérleti programok a Cisco HealthPresence használatával
 • A tervek szerint a Cisco HealthPresence 2010 márciusától lesz elérhető az egyesült államokbeli, kanadai és európai piacokon. A megoldást az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatala az I. osztályba sorolt orvostechnikai eszköznek minősítette.

Kapcsolódó háttéranyagok:


További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com