A cégek 30%-a készen áll a felhő alapú szolgáltatások bevezetésére


A Cisco Magyarország közelmúltban végzett kutatása szerint a hazai cégek a virtualizáció előnyeit leginkább a szerverek terén ismerték fel, a motivációkat tekintve pedig az erőforrások hatékony kihasználása áll az élen.

A virtualizáció mára népszerű fogalommá vált az informatikában, elsősorban az erőforrások hatékony megosztásának, kihasználásának és a központi menedzselhetőségnek köszönhetően. Az alacsony kihasználtságú hardware-ek, az adatközpontokban jelentkező helyhiány, a növekvő energiaköltségek és az adminisztratív költségek növekedése hívta életre a virtualizációs megoldásokat.

A virtualizáció előnyei a vállalati informatika számos területén megjelennek: a virtualizáció kiterjedhet eszközökre, platformra, alkalmazásokra vagy akár számítógépekre is. A Cisco Magyarország közel 500 fő körében végzett nem reprezentatív felmérése1 arra kereste a választ, hogy a hazai vállalatok mely területeken alkalmazzák a virtualizációs megoldásokat.

A felmérés szerint az informatikai döntéshozók nagy százaléka már dolgozik valamilyen virtualizációs projekten. A válaszadók 62%-ánál folyamatban van virtualizációs projekt és további 7%-uknál pár hónapon belül indítanak erre irányuló beruházásokat.

A virtualizációs projektek közül az első helyen a szerver-virtualizáció szerepelt (51,3%), megelőzve a hálózati infrastruktúra virtualizációját (11%). Meglepő módon a desktop virtualizáció a megkérdezettek válaszai alapján csak a projektek közel 5%-át teszi ki.

A virtualizáció előnyei közül a válaszadók legtöbben (60%) az erőforrások hatékonyabb kihasználását emelték ki, emellett kisebb súllyal jelenik meg a teljes bekerülési érték (TCO) csökkenése (17,5%) valamint az egyszerűbb, átláthatóbb kezelhetőség (13,4%).

Az adatközponti infrastruktúrákat tekintve a felmérésben részt vevők 25,5%-át a technológiai fejlődéssel való lépéstartás foglalkoztatja leginkább. Ezzel párhuzamosan, fej-fej mellett haladva a skálázhatóság (23,1%) és az alkalmazások bevezetésének időszükséglete (21%), illetve ennek lerövidítése szerepel a legfontosabb motivációk között.

A nem-reprezentatív felmérés a 2009. november 30 -december 1-én, Budapesten tartott Cisco Expo résztvevőinek kérdőíves megkérdezésével készült.

A megkérdezettek közel 30%-a már készen áll a felhő („cloud”) szolgáltatások/alkalmazások használatára vagy tervezi azok bevezetését. E szolgáltatások közül a webes együttműködési/konferencia megoldások (27,7%), az e-mail (24,8%) és az irodai alkalmazások (22,9%) állnak az élen.

„A kutatás eredménye nem jelent meglepetést a tekintetben, hogy a vállalatok az egyik legnagyobb hatékonyságnövekedést nyújtó területen, a szerver-virtualizációban járnak az élen. Úgy gondolom, hogy a piaci verseny erősödésével a virtualizáció az informatika más területein is el fog terjedni.” - mondta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.


1A nem-reprezentatív felmérés a 2009. november 30 -december 1-én, Budapesten tartott Cisco Expo résztvevőinek kérdőíves megkérdezésével készült.


További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com