Az IRIS-technológia (Internet Routing in Space), azaz a világűrben működő internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkőhöz érkezett. A Cisco sikerrel zárta az Intelsat IS-14 műholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt működtető Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét. Ezzel elsőként került sor IP (Internet Protocol) alapú útválasztó telepítésére egy Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műhold fedélzetén.

„Célunk, hogy a „határok nélküli hálózatok" koncepciónk világűrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a műholdas kommunikációt. A késleltetési idő csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően ezzel a technológiával világszerte átalakítható a műholdas kommunikáció" - fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelős részlegének alelnöke.

Háttér:

  • Az IRIS program célja egy műholdakon és űrhajókon felhasználható sugárzástűrő IP-útválasztó kifejlesztése.
  • Az IRIS modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek IP protokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévő földi berendezéseket használva.
  • Az IRIS több szempontból is fejlődést jelent a hagyományos műholdas technológiához képest. Az IRIS rendszerrel a felhasználók végre valódi mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, előre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez.
  • Az IRIS egy lépésben több földi vevőegységhez is képes eljuttatni az adatokat, így nincs szükség az eddig alkalmazott kétlépcsős adatátvitelre.  Ennek köszönhetően lerövidül a késleltetési idő és nő a transzponder kihasználtsága. A Cisco routerre és fedélzeti modemre telepített szoftver keringés közben is frissíthető, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.
  • Az amerikai védelmi minisztérium Joint Capability Technology Demonstration (JCTD) nevű demonstrációs projektjének keretén belül működő IRIS program felügyeletét a Cisco és az Intelsat General Corp. látja el. A JCTD három hónapos időszakát követően az IRIS modul 2010 áprilisától már kereskedelmi használatba vehető.
  • A röppályás tesztet a SEAKR Engineering AIP (Application Independent Processzor - alkalmazásfüggetlen processzor) feldolgozóegységével végezték, amely a router és a szoftver által meghatározott forgalomirányítás lebonyolításához szükséges rádiófunkcióknak ad helyet és lehetővé teszi a műholdas forgalomirányítási funkciók Földről történő dinamikus újrakonfigurálását és frissítését is.
  • A Cisco a műholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttműködve olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán.
  • A világ első számú műholdas szolgáltatójának számító Intelsat az IRIS modulnak helyet adó műhold üzemeltetését a próbaidőszakot követően is tovább folytatja, amikor a modult már kereskedelmi célokra fogják használni.

További idézetek:

  • „Az IRIS-program fontos lépés az internetes útválasztás megvalósítása felé a világűrben. A technológia lehetővé teheti, hogy az Intelsat rendszere az eddiginél hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet - nyilatkozta Kay Sears, az Intelsat General Corp. elnöke. - Mivel az útválasztáshoz így nincs szükségünk földi teleportokra, rendkívüli mértékben növekszik a műholdas kapcsolatok hatékonysága, rugalmassága és adatátviteli sebessége."
  • „A komoly adatfeldolgozási követelményeknek és a szoros határidőknek való megfelelés bizonyítja az AIP feldolgozási architektúra méretezhetőségét és rugalmasságát. Az IRIS a valaha a világűrbe juttatott legnagyobb teljesítményű újrakonfigurálható processzor, amelyet ráadásul a kereskedelmi kommunikációs műholdak beszerzési ütemezésének megfelelően sikerült üzembe állítani" - nyilatkozta Paul Murray, a SEAKR cég IP-kommunikációért és újrakonfigurálható processzorokért felelős igazgatója.

További háttéranyagok:További információ:

Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com