A Cisco nemzetközi klímaváltozási tanácskozás támogatására létrehozott platformja (Global Climate Change Meeting Platform - GCCMP) a Cisco TelePresence virtuális tárgyalók és egyéb konferencia-technológiák egyesítése révén kibővíti az ENSZ koppenhágai nemzetközi klímaváltozási konferenciájának (COP15) hatókörét és hatékonyságát. A rendszer IP-hálózaton keresztül kapcsolja össze a koppenhágai konferenciának helyt adó Bella Centert a világ különböző pontjain elhelyezkedő kormányzati és ENSZ-irodákkal, valamint Cisco TelePresence tárgyalókkal. A GCCMP a konferenciát követően is a küldöttek rendelkezésére áll, így a szakemberek a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva folytathatják munkájukat.

A Cisco TelePresence, valamint audio- és webkonferencia-szolgáltatásokat magában foglaló GCCMP kialakításánál a fő cél az volt, hogy a COP15 küldöttei és a világ különböző pontjain tartózkodó szakértők az utazással járó idő- és költségráfordítás nélkül, környezetkímélőbb módon vitathassák meg a klímaváltozási kérdéseket. A GCCMP lehetővé teszi, hogy a klímaszakemberek és szakértői csoportok attól függetlenül folytathassanak megbeszéléseket és tárgyalásokat egymással, más szakértőkkel, érdekcsoportokkal és a médiával, hogy a COP15 előtt, alatt vagy után a világ éppen mely pontján tartózkodnak.

A dán külügyminisztérium az idén választotta ki a Ciscót a dán fővárosban december 7-18. között megrendezésre kerülő COP15 konferencia technológiai partnerének. A Felek Konferenciája (Conference of Parties - COP) egy évente megrendezett ülés, amelyen az ENSZ éghajlatváltozásról szóló keretegyezményének tagjai értékelik a klímaváltozás terén elért eredményeket. A COP15 célja, hogy nemzetközi megállapodást hozzon létre a világ országai között az emberi tevékenységből eredő üvegházhatású gázok csökkentésére.

A legfontosabb tények:

  • A Cisco GCCMP a COP15 konferencia során folyamatos video-, audio- és webkonferencia-szolgáltatást nyújt a több mint 192 országból érkező 12-15 ezer küldött, valamint a nemzetközi médiát képviselő mintegy 3-4 ezer tudósító számára.
  • A koppenhágai COP15 konferencia fő helyszínéül szolgáló Bella Centerben négy Cisco TelePresence virtuális tárgyaló áll rendelkezésre, ahol a tanácskozások helyi és távoli résztvevői is úgy érezhetik magukat, mintha egyazon asztalnál ülnének. A termek közvetlenül összekapcsolhatóak a dán éghajlat- és energiaügyi minisztériummal, a világ 77 városában található Cisco irodákban lévő Cisco TelePresence tárgyalókkal, valamint a világ különböző pontjain működő dán nagykövetségekkel anélkül, hogy ez többletköltséget jelentene a COP15 konferencia résztvevőinek. A dán kormány ezenfelül az UNFCCC bonni titkárságának, a Nairobiban székelő UNEP-nek, az ENSZ Nemzetek Palotájának, a genfi UNICC-nek, valamint az ENSZ New York-i központjának is biztosít hozzáférést.
  • A Cisco és Dánia partneri együttműködése 2010 végéig áll fenn.
  • A Cisco elkötelezett a magas szintű környezetvédelmi felelősség iránt. A Cisco összegesen 650 TelePresence egységet állított rendszerbe a saját szervezetén belül a világ 45 országának 200 városában, amelyek révén becslések szerint 181 319 tonnával csökkentette az üzleti utakból eredő üvegházhatású gázok kibocsátását.

Idézetek:

Svend Oling, a Dán Királyi Külügyminisztérium osztályvezetője

„A rendszer bevezetése jól illusztrálja a dán kormányzat elkötelezettségét az iránt, hogy a COP15 konferencia a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát és együttműködő jelleggel kerülhessen megrendezésre. A Cisco TelePresence technológiájával a konferencia küldöttei a világ különböző pontjain lévő kollégákkal, szakértőkkel és tanácsadókkal találkozhatnak, és konzultálhatnak az esetleges megállapodások előkészítése során. A GCCMP platformnak hála a küldöttek pontos és időszerű tanácsot kaphatnak a szakértőktől, azok tartózkodási helyétől függetlenül. Egy olyan új tanácskozási platformot vezetünk be, amely szervezettséget és hatékonyságot hoz a politikai színtérre."

Laura Ipsen, a Cisco kormányzati kapcsolatokért felelős első alelnöke

„A Ciscónak meggyőződése, hogy képes megváltoztatni azt, ahogyan a világ az energia- és környezetvédelmi kihívásokat kezeli. A GCCMP platform bevezetésével hozzájárulunk ahhoz, hogy a világ különböző pontjain tartózkodó szakértők bekapcsolódhassanak a COP15 munkájába, és ehhez egy virtuális találkozási élményt kínálunk. A Cisco őszintén reméli, hogy az új platform elősegíti és felgyorsítja a tárgyalásokat arról, hogy a világ nemzetei hogyan működhetnek együtt a környezetterhelés minimálisra csökkentése érdekében."

Kapcsolódó háttéranyagok:

A Cisco és a COP15: http://www.cisco.com/en/US/solutions/ns669/climate_change_conference.html

A COP15 weboldala: http://en.cop15.dk/frontpage

Részletes információk a CGCCMP platformról a COP15 konferencián:
http://en.cop15.dk/about+cop15/going+to+cop15/virtual+conferencing+at+cop15

A GCCMP platformhoz csatlakozni kívánó szervezetek számára ajánlott oldal:
http://www.cisco.com/go/cop15

Cisco TelePresence:
http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns669/networking_solutions_solution_segment_home.html

Címkék/kulcsszavak:

TelePresence, hálózati kapcsolatok, Cisco, videó, csoportmunka, egységes kommunikáció, videokonferencia, kommunikáció

Cisco RSS-hírfolyam: http://newsroom.cisco.com/dlls/rss.html

A COP15 házigazdája, a dán kormány bemutatása
Házigazdaként Dánia felel a COP15 konferencia valamennyi gyakorlati kérdéséért, és ebben szorosan együttműködik az ENSZ éghajlatváltozásért felelős titkárságával. Dánián belül a Dán Királyi Külügyminisztérium felel a COP15 konferencia logisztikai és kommunikációs feladataiért. További információk: www.cop15.dk.

A COP15 bemutatása

A COP15 az ENSZ éghajlatváltozásról szóló keretegyezményéhez csatlakozott tagállamok 15. éves konferenciája. További információk: www.unfccc.int.

További információ:
Mészáros Attila
Cisco Magyarország, marketing manager
Telefon: (36) 1 225 4766
e-mail: atmeszar@cisco.com