2005. januárban lezárul a gyõri digitális város projekt elsõ, kísérleti szakasza. Az Intel és partnerei, a CISCO Systems, a Szintézis-Net Kft. és az Int-Air.net. Kft. által elindított kezdeményezés 2005. februárjától a második szakaszba lép, melyben a pilot fázisban elkészült megoldásokat terjesztik ki, valamint megkezdõdik az új fejlesztések kidolgozása is.

„A vezeték nélküli város kialakítása a tervek szerint, nagyon jó ütemben halad. A kísérleti szakaszt sikeresen lezártuk, levontuk a következtetéseket, tanulságokat. Februártól pedig indul az éles üzem.” – mondta Balogh József, Gyõr polgármestere.

A kísérleti szakasz végéig városszerte mintegy 14 db nyilvános hotspot – vezeték nélküli internet-elérési pont - került kialakításra. További hotspotok építése jelenleg is folyamatban van, s a tervek szerint az elérési pontok száma a második szakasz végéig, azaz 2005. márciusig eléri a 20-at. Így a város jelentõs részét lefedõ vezeték nélküli hálózat jön létre, amely segíti a rendõrség bûnmegelõzõ munkáját, a tömegközlekedés optimalizálását, de a város lakosai is élvezhetik a mobil internet elérés elõnyeit. Az önkormányzati intézmények munkatársai a város számos pontjáról bejelentkezhetnek az intézményi hálózatba, azonnal elérhetik a számukra szükséges adatokat, információkat.

„A Gyõrben elindított mobil város kezdeményezés kitûnõ példája annak, hogyan szolgálhatják a vezeték nélküli hálózatok a lakosság és a közintézmények munkatársait egyaránt. Azáltal, hogy a mobil alkalmazottak – az önkormányzat munkatársai, a készenléti szervek dolgozói, helyszíni ellenõrök – bárhonnan hozzáférhetnek az információkhoz, idõt takaríthatnak meg és tájékozottabban hozhatnak döntéseket. Ennek eredményeként javul a közbiztonság, fokozódik a szolgáltatások hatékonysága, ami hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez. A vezeték nélküli hálózat telepítésével Gyõr városa egyben felkészült a következõ lépésre is, amikor a vezeték nélküli – WiFi - hálózaton már nemcsak adatokat, de hangot is továbbíthatnak. A GSM és a WiFi technológiák közötti roamingolási lehetoség jelentõs megtakarításokat eredményez majd a lakosság és az intézmények számára egyaránt.

A Cisco jelentõs tapasztalatokkal rendelkezik kültéri vezetéknélküli rendszerek kiépítésében. Erre példa a londoni Westminster kerület kezdeményezése, ahol a tetszés szerint áthelyezhetõ videokameráknak köszönhetõen kimutathatóan javult a közbiztonság, a helyszínen dolgozók – pl. parkolóõrök – hatékonysága nagymértékben növekedett azáltal, hogy a közterületrõl el tudják érni az önkormányzat alkalmazásait és adatbázisát. – tette hozzá Budafoki Róbert, a CISCO Systems Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

Szintén az elsõ szakaszban kezdõdött el a város tömegközlekedésének támogatása. Ennek keretén belül öt városi buszt GPS rendszerrel és terhelésmérõ rendszerrel láttak el és egy hónapon keresztül tesztelték. A rendszer segítségével könnyen nyomon követhetõ az autóbuszok menetideje, a buszok kihasználtsága, így az egyes járatok terheltségének, telítettségének megfelelõen optimalizációs javaslatot tudnak készíteni a tömegközlekedés irányítói, javítva az utasok kiszolgálásának minõségét is. Az elképzelések szerint a jövõben további 120 autóbuszt szerelnek majd fel ezzel a rendszerrel, melyek így jelentõsen javítani fogják a gyõri tömegközlekedés hatékonyságát.

November és december folyamán a rendõrség is kipróbálhatta a digitális technológia elõnyeit. 5+1 db térfigyelõ kamerát állítottak fel a város kijelölt pontjain. A kamerák a napi 24 órában megfigyelt területekrõl az információt egyenesen a rendõrségre továbbítják, ahol az adatokat egy szoftver segítségével elemzik. A teljes térfigyelõ-rendszer kiépítésnek befejezése 2005. május-júniusra várható.

A második szakaszban, mely 2005. februártól 2005. márciusig tart, további fejlesztések várhatók még ezen a téren, például a rendõrség mobil eszközökkel történõ felszerelése, amelyekhez a szoftveralkalmazások már elkészültek. Az eszközökben megtalálhatóak az Intel legújabb Centrino és XScale technológiái is.

Az Intel Magyarország nem csak tanácsadással, hanem a tesztelési szakaszban financiális hozzájárulással is segítette a projektet. Az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József elmondta:

„Az eddigi eredmények nagyon jók, nagy várakozásokkal tekintünk a következõ szakasz, az éles üzem elé. Ez a projekt különleges jelentoségû számunkra, hiszen a mobil technológia segítségével Gyõr lesz nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is az elsõo olyan város, ahol valósággá válik a jövõ. Bízunk benne, hogy a kezdeményezés olyan sikertörténet lesz, mely példaként állhat más városok elõtt is, akár az országhatárokon kívül is. Külön öröm számunkra, hogy olyan helyi cégekkel dolgozhatunk együtt, mint a Szintézis-Net vagy az Int-Air.net Kft, akik nagyon komoly szaktudással és hatalmas lelkesedéssel támogatják a projektet.”

Az Intel Centrino Mobil Technológiáról
Az Intel® Centrino™ Mobil Technológia az Intel által kifejlesztett legmodernebb mobil PC-technológia, mely vezeték nélküli kommunikációt, hosszabb akkumulátoros használati idot, illetve vékonyabb és könnyebb kivitelt kínál a notebookok számára. A márka által képviselt technológia egy Intel® Pentium® mobilprocesszort, ehhez tartozó Intel® 855 lapkakészlet-családot, illetve az Intel® PRO/Wireless hálózati csatlakozót egyesíti. A vezeték nélküli kommunikáción túl az Intel Centrino mobiltechnológia további elõnye, hogy segítségével hosszabb ideig lehet akkumulátorról muködtetni a notebookot, valamint a notebookok vékonyabb és könnyebb kivitelét is lehetõvé teszi a jobb mobil teljesítmény érdekében.

Az Intel-rõl
Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója, mely szintén vezetõ zerepet tölt be a számítástechnikai gyártók, valamint a hálózati és kommunikációs termékek gyártása terén. Az Intelrõl tovább információkat a www.intel.hu oldalon talál.

A Cisco Systems-rõl
A Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) az internetes hálózati piac vezetõ vállalata. A céggel kapcsolatos hírek és információk a www.cisco.com címen találhatók meg.

A Cisco, a Cisco Systems és a Cisco Systems logo a Cisco Systems, Inc és/vagy leányvállalatainak védjegyei vagy bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és más országokban. Minden egyéb védjegy a birtokos cég tulajdonát képezi.

A Cisco vezetéknélküli hálózati megoldásai – bel- és kültéri access point-ok, bridge-ek, vezeték nélküli és mobil routerek, vezeték nélküli IP telefonok - megbízható és biztonságos szélessávú hozzáférést biztosítanak az Internethez vagy a helyi hálózathoz.

További információ:
Intel -
Pavel Svoboda Papp Orsolya
Intel PR Manager Account Manager
Central & Eastern Europe (CEE) Mmd Public Relations
tel: +420 222 090 304 (1) Mobile: 06 20 327 7362
e-mail/MSN: pavel.svoboda@intel.com E-mail: orsolya.papp@mmdcee.com

További információ:
Sinkó Judit
Cisco Systems Magyarország, Marcom Manager
Telefon: (36) 1 225 4650
e-mail: jsinko@cisco.com