Transparentnost i javna nabava te stanje odnosa ICT sektora i državne uprave kroz aspekt pristupanja Europskoj uniji bile su vodeće teme okruglog stola konferencije Cisco Expo, pod nazivom „IT i javna uprava."


Photos
Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Click to view Big Image

Split, 31. 03. 2011. Drugoga dana konferencije Cisco Expo 2011, održan je okrugli stol na kojem se raspravila važnost nastavka ulaganja u informatizaciju i digitalizaciju državne i lokalne uprave. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Vlade, lokalne samouprave, poduzetnika i tvrtke Cisco Hrvatska: Andrej Plenković - Državni tajnik za europske integracije, Ante Loboja - Voditelj odsjeka za razvoj sustava javne nabave Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Andro Vlahušić - gradonačelnik Grada Dubrovnika, Ante Mandić - Predsjednik ICT udruge pri HGK te Ana Blažinić - Generalna direktorica tvrtke Cisco Hrvatska. Okrugli stol moderirao je Sven Marušić, nezavisni konzultant iz tvrtke Infocumulus.

Ako zamislimo državu kao tvrtku onda je Vlada njena uprava, Sabor je nadzorni odbor, a građani su njeni dioničari. U zamisli države kao tvrtke, gledano s aspekta informatičkih tehnologija, država bi trebala imati svog vlastitog direktora informatike. Taj koncept realiziran je u Sjedinjenim Državama i čini se dobrim potezom - bar prema onome što vidimo u napretku rada američke državne uprave - njene transparentnosti i posebno u funkcioniranju javne nabave.

Transparentnost i javna nabava te stanje odnosa ICT sektora i države kroz aspekt pristupanja Europskoj uniji bile su vodeće teme okruglog stola konferencije Cisco Expo, održanog drugoga dana, pod nazivom „IT i javna uprava."

Živahna rasprava započela je tezom Ante Mandića o tome „kako domaća ICT industrija - ako se o njoj promislil u kontekstu njenog mjesta u odnosu na globalna tržišta može biti dobar ulaz Hrvatske na pozornicu svjetske ICT industrije." S tezom se složila direktorica tvrtke Cisco Hrvatska, Ana Blažinić, koja je ustvrdila kako Hrvatska ima kvalitetnu ICT industriju koja svoju vrijednost dokazuje ne samo lokalno već i na razini regije. „Ono što nam tu još treba je bolja komunikacija, bolji sugovornici s javnim sektorom."

Veći stupanj transparentnosti javne nabave postignut je u novom Zakonu o javnoj nabavi koji će biti donešen do kraja ove godine. U nekim segmentima taj Zakon je strožiji od direktive EU. „Primjerice, na objavi natječaja ubuduće će moći biti prisutni svi koji to žele, a ne samo predstvanici onih koji su se javili na natječaj," izjavio je Ante Loboja.

Andro Vlahušić tvrdi da još uvijek imamo problema s fragmentiranošću podataka u javnoj upravi te da problem nije u alatima jer „alati koje treba primijeniti u ostvarivanju boljeg odnosa ICT indsutrije i javne uprave postoje i samo ih treba primijeniti, a ono što bi još možda trebalo napraviti je preobrazba Ministarstva uprave u Ministrarstvo uprave i u upravljanja podacima."

Dobar dio poslova koje je hrvatska ICT industrija obavljala tijekom proteklih nešto više od pet godina koliko traje procese pregovora s EU, bili su upravo poslovi generirani potrebama države u procesima usklađivanja zakonodavnih okvira s Europom. Kad je razvoj ICT industrije u našoj zemlji u pitanju, Andrej Plenković smatra da bi se tu „moglo pomoći ukoliko se i u Hrvatskoj postavi sličan cilj onome koji je EU sebi nedavno postavila - svako kućanstvo mora imati pristup Internetu do kraja 2013."

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920