Promet podacima putem tablet računala uvećat će se za više od 205 puta - to je najviši rast u nekoj kategoriji prijenosnih uređaja


Zagreb, 01. ožujak 2011. - Prema Ciscovu Indeksu vizualne umreženosti (Cisco Visual Networking Index) količina podataka koja će proći mobilnim uređajima tijekom slijedećih pet godina, od kraja 2010. do kraja 2015., povećati će se 26 puta te će doseći količinu od 6,3 egzabajta mjesečno ili godišnji promet od 75 egzabajta tijekom 2015. godine. Procjena je učinjena na temelju rasta prometa podacima putem raznih popularnih video usluga i aplikacija dostupnih uređajima koji mogu pristupiti mobilnom internetu.

Taj rast prometa predstavlja kumulativni godišnji rast od 92 posto u tom istom razdoblju. Dva glavna globalna trenda utječu na rast količine podataka na mobilnim mrežama: sve veći broj prijenosnih uređaja s pristupom internetu, uređaja kao što su pametni mobiteli i tablet računala, te sve veća potrošnja video sadržaja dostupnih putem mobilnih mreža.

Upravo je na svjetskom telekomunikacijskom kongresu u Barceloni (GSMA Mobile World Congress) Cisco najavio Cisco® MOVE (Monetization, Optimization, Videoscape Experience), strateški okvir koji obuhvaća nova rješenja koja će omogućiti pružateljima usluga da bolje upravljaju, unapređuju i iskoriste financijsku prednost brzog rasta video sadržaja putem mobilnih mreža i podatkovnog prometa.

Ciscovo istraživanje predviđa kako će do 2015. godine u svijetu biti više od 5,6 milijardi raznih prijenosnih uređaja koji će internetu pristupati s neke od mobilnih mreža. Usto, do tada će u mreži biti i više od milijardu i pol strojnih (machines-to-machine) mrežnih priključaka. Ukupno, to znači da će na Internet biti spojen gotovo isti broj uređaja koliko ima i ljudi na planeti. Video sadržaji koji će se pregledavati putem mobilnih uređaja činit će 66 posto ukupnog prometa podacima 2015. godine, čime će se ostvariti rast od čak 35 puta u razdoblju od 2010. do 2015. Ta vrsta podataka - razni video sadržaji - bilježit će najbrži rast prema prognozama izraženima u Ciscovu Indeksu vizualnog umrežavanja koji prati rast prometa podataka na mobilnim mrežama. Promet podacima koji će biti proizvedeni na nekom od tablet uređaja rasti će u slijedećih pet godina ravno 205 puta - to je najviši rast kad se gleda prema kategoriji uređaja.

Činjenice i predviđanja

  • Novo istraživanje pokazuje kako će godišnji promet podacima na mobilnim uređajima dosegnuti količinu od 6,3 egzabajta mjesečno ili godišnju stopu rasta od 75 egzabajta, do 2015. godine. Ta količina istovjetna je količini podataka koja stane na 19 milijardi DVD-ova ili količini teksta koja se može upisati u 536 kvadrilijuna SMS poruka, ili 75 puta više od svih podataka koji su prošli internetom (bilo na fiksnim bilo putem mobilnih mreža) tijekom 2000. godine.
  • Promet podacima u svijetu povećao se za 159 posto od kalendarske 2009. do kraja kalendarske 2010. godine, na 237 petabajta mjesečno, što je količina koja se može smjestiti na 60 milijuna DVD diskova.
  • Promet podacima na mobilnim uređajima rastao je 4,2 puta brže od rasta prometa podacima na svjetskim fiksnim broadband mrežama u 2010. godini.
  • Promet podacima na mobilnim uređajima u cijelom svijetu tijekom 2010. godine bio je tri puta veći od prometa podacima na internetu (fiksnom i mobilnom) tijekom 2000. godine.
  • Prema novim podacima, regija Srednjeg Istoka i Afrike imat će najveće povećanje količine podataka na mobilnim mrežama, s kumulativnim godišnjim rastom od 129 posto (povećanje od 63 puta) u navedenom razdoblju. Latinska Amerika sudjelovat će s 111 posto kumulativnog godišnjeg rasta (CAGR - Compound Annual Growth Rate) (ili 42 puta), zatim slijede Srednja i Istočna Europa s rastom od 102 posto CAGR  (rast od 34 puta) i Azijsko-tihooceanska regija s rastom od 101 posto CAGR  (rast od 33 puta). Za Zapadnu Europu predviđa se da će rasti 92 posto CAGR (25 puta), a Sjeverna Amerika će ostvariti rast prometa podacima od 83 posto CAGR (20 puta). U Japanu, to će biti od 70 posto (14 puta).
  • Indija je zemlja s najvišim porastom prometa na mobilnim uređajima u svijetu, s CAGR rastom od 158 posto (ili 115 puta) u predviđanom razdoblju. Slijede Južna Afrika s 144 posto CAGR (rast od 87 puta) i Meksiko (s 131 posto CAGR (rast od 66 puta). U usporedbi s tim zemljama, Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježiti će kumulativni godišnji rast od 84 posto (ili rast od 21 puta), a Sjedinjene Države rast od 83 posto CAGR (rast od 21 puta), prema Ciscovu ponovljenom istraživanju.

Prekretnice u razvoju mobilnih uređaja i navikama korisnika u svijetu

  • U Ciscovoj studiji procjenjuje se kako ćemo do 2015. godine imati isti broj mobilnih uređaja koliko i stanovnika  (7.2 milijarde, prema procjeni Ujedinjenih naroda) te više od 7,1 milijardi veza s prijenosnim uređajima i raznim strojnim čvorištima (osim veza koje se nalaze unutar brojnih Wi-Fi mreža, prema Ciscovoj metodologiji izrade Indeksa vizualnog umrežavanja)
  • Danas prosječna mobilna veza generira 65 megabajta prometa mjesečno što je istovrijedno količini podataka koji se nalaze u 15 MP3 datoteka. Do 2015. godine prosječna mobilna veza će generirati 17 puta više podataka nego danas, ukupno 1118 megabajta mjesečno, što je istovrijedno s količinom podataka koji sadrži 260 MP3 glazbenih datoteka.
  • Na pametnim mobitelima, prijenosnim osobnim računalima i drugim prijenosnim uređajima događati će se 87 posto globalnog prometa na mobilnim mrežama 2015 godine.
  • Tablet računala s pristupom mobilnim mrežama generirati će veći promet podacima tijekom 2015. godine (248 petabajta mjesečno) nego što su imale sve mobilne mreže u svijetu zajedno tijekom 2010. (237 petabajta mjesečno). Isto će se dogoditi s prometom podacima među strojevima  (M2M machine-to-machine, različiti senzori i druge vrste uređaja spojene na interent). Podaci na tim uređajima doseći će 295 petabajta mjesečno 2015.

Brzine na globalnim mobilnim mrežama

Prosječna brzina mobilnih mreža udvostručila se u samo godini dana, od 2009. do 2010. godine, a očekuje se da će se udesetorostručiti do 2015. godine. Brzine prijenosa podataka na mobilnim mrežama najvažniji su čimbenik rasta količine podataka.

  2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Prosječna brzina mobilne veze 101 kbps 215 kbps 359 kbps 584 kbps 934 kbps 1,465 kbps 2,220 kbps
Prosječna brzina veze s pametnog mobitela 613 kbps 1036 kbps 1443 kbps 1953 kbps 2608 kbps 3424 kbps 4404 kbps

Izvor: Rezultati u istraživanju dobiveni su Ciscovim testiranjem brzine interneta - GIST (Global Internet Speed Test). (Test je dio programa Cisco VNI Pulse) i iz nalaza drugih neovisnih testiranja brzine. Cisco GIST aplikacija ima više od 390 tisuća korisnika u cijelom svijetu. Navedene projekcije uključuju samo brzine mreža mobilnih operatera (ne i Wi-Fi mreža) i utemeljene su na ekstrapolacijama izvedenih iz ranijih podataka o brzinama mobilnih mreža.

Prognoza rasta prometa podataka na mobilnim mrežama objavljena u Ciscovom Indeksu vizualnog umrežavanja temelji se na neovisnim prognozama analitičara i stvarnim podacima dobivenima praćenjem uporabe mobilnih mreža. Na tim temeljima Cisco je napravio vlastite procjene stupnja prihvaćanja mobilnih aplikacija, broja minuta koliko se one koriste i brzina prijenosa podataka. Brzina mobilnih broadband mreža i računalne snage uređaja kao glavni pokretači rasta količine podataka uzeti su u obzir u Ciscovim projekcijama i nalazima Indeksa vizualnog umrežavanja. Detaljan opis metodologije nalazi se u cjelovitom izvještaju (pogledajte link dolje).

Citat:

* Suraj Shetty, potpredsjednik Odjela za pružatelje usluga, zadužen za marketing u tvrtki Cisco

„Potrošači i poslovni korisnici i dalje pokazuju veliku potražnju za uslugama prijenosa podataka na mobilnim mrežama. Činjenica da je promet podacima na mobilnim mrežama porastao 2,6 puta u samo godini dana, od 2009. do 2010., gotovo se utrostručivši već treću godinu zaredom, potvrđuje snagu mobilnog interneta. Naizgled beskrajna količina novih modela mobilnih uređaja u kombinaciji sa sve većim pristupom mobilnom broadbandu, sve većom količinom sadržaja i aplikacija svih mogućih tipova, a posebno videa - ključni su katalizator čudesnog rasta tog tržišta."

Dodatni izvori:

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920