Godišnje izvješće tvrtke Cisco o sigurnosti pokazuje kako je u 2010. zabilježen pad broja odaslanih nepoželjnih poruka (spam)


Photos
Click to view Big Image
Click to view Big Image

Zagreb, 20. siječnja 2011. - Interes cyber kriminalaca više nije isključivo vezan uz Windowse, već i uz druge operativne sustave i platforme, uključujući pametne telefone (smart phone), tablete te mobilne platforme, pokazuje najnovije Cisco izvješće o sigurnosti za 2010. godinu. Također, iako je u protekloj godini po prvi put zabilježen pad broja odaslanih spamova, raste zanimanje cyber kriminalaca za "pranje novca" te prevare putem društvenih mreža.

Kao odgovor na posljednje desetljeće, u kojem su cyber-kriminalci ciljano napadali operativne sustave, platforme i aplikacije na računalima, proizvođači su povećali stupanj sigurnosti te agresivnije pristupili uklanjanju manjkavosti. Stoga prijestupnicima sve teže postaje iskorištavati platforme od kojih su nekad živjeli, posebice Windows platforme. Upravo trend širenja mobilnih uređaja i aplikacija, posebice aplikacija trećih osoba, omogućava cyber-kriminalcima pronalazak novih oblika kako ilegalno priskrbiti novac.

Najvažniji trendovi

  • Spam: U 2010. godini po prvi je put zabilježen pad broja odaslanih spamova. Ipak je prošla godina označila porast broja odaslanih nepoželjnih poruka u razvijenim gospodarstvima s  većim brojem širokopojasnih mreža, kao što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija. U Ujedinjenom Kraljevstvu, primjerice, količina spamova porasla je za čak 99 posto u odnosu na 2009. Dobra je vijest kako Brazil, Kina i Turska - zemlje koje su visoko kotirale na prošlogodišnjoj listi "spamanih" - pokazuju znatno poboljšanje. Ovo se posebice odnosi na Tursku, u kojoj je količina spamova pala za čak 87 posto, što se može zahvaliti uklanjanju botnet mreža, kao što su Waledac i Pushdo/Cutwail te znanstveniku Thorstenu Holzu i ISP-ovom zaustavljanju štetnih elektronskih poruka. Također, problem spamova vlasti shvaćaju znatno ozbiljnije te rade na zaustavljanju prekršitelja.
  • Pranje novca (money mulling): Kako se cyber kriminal širi, javlja se i sve veća potreba za „mulama" - ljudima koji otvaraju posebne bankovne račune ili čak koriste vlastite kako bi pomogli kriminalcima podići ili „oprati" novac. Operacije „pranja novca" postaju sve raširenije, a Cisco predviđa kako će njihov broj znatno porasti u 2011. godini.
  • Iskorištavanje povjerenja: Cyber kriminalci više se ne oslanjaju samo na tehnologiju, nego i na iskorištavanje ljudskih slabosti i međusobnog povjerenja. Kako navodi Cisco izvješće, cyber kriminalci iskorištavaju - bilo putem e-maila, društveno umreženih razgovora ili telefonskih poziva - sedam ljudskih slabosti, a to su seksipil, pohlepa, taština, povjerenje, lijenost, suosjećanje i hitnost.
  • Cisco Global ARMS Race Indeks: Adversary Resource Market Share Indeks stvoren je kako bi pratio ukupnu razinu kompromitiranih podataka u globalnoj mreži te pružio bolji uvid u raširenosti cyber kriminala, kako unutar kompanija, tako i u privatnim kućanstvima. Prema dostupnim podacima razina indeksa krajem 2010. pala je za pola boda u odnosu na razinu od 7,2 boda iz 2009. godine.
  • Cisco Cybercrime ROI Matrica: Cisco CROI matrica, prvi put predstavljena u Cisco izvješću o sigurnosti za 2009. godinu, analizira vrste cyber kriminala za koje su Cisco sigurnosni stručnjaci predvidjeli kako će ih kriminalci koristiti u 2011. Prema prikupljenim podacima iz 2010., matrica predviđa kako će maliciozni softveri, poput Zeus trojana, te „money mule" biti glavni sigurnosni izazovi u godini pred nama. To će dovesti do pada cyber-kriminala na društvenim mrežama, ali ne zadugo, s obzirom na predviđanja o pojavi novih oblika web exploitsa, kao što je Zeus trojan.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920