Novim pristupom, infrastruktura podatkovnih centara postaje poslovni servis koji na jednostavan i dostupan način ubrzava i ekonomizira poslovanje tvrtke


Photos
Click to view Big Image
Click to view Big Image
Click to view Big Image
Click to view Big Image

ZAGREB, 2. prosinca 2010. - Utjecaj virtualizacije na infrastrukturu podatkovnih centara pitanje je kojim se danas pozabavilo preko stotinu sudionika seminara pod nazivom „Transformacija DATA CENTRA", održane u zagrebačkom Branimir centru. Iako su opće prednosti virtualizacije, poput bržeg uvođenja novih aplikacija, smanjene potrošnje energije te značajnih financijskih ušteda u poslovnom svijetu već poznate, koncept virtualnih podatkovnih centara predstavlja novost. Stoga je tvrtka Cisco, u suradnji s partnerima EMC, VMware i Panduit, svojim korisnicima ponudila novu generaciju virtualiziranih podatkovnih centara.

Neosporan interes stručne i poslovne javnosti za temu virtualnih podatkovnih centara očekivan je s obzirom na brojne prednosti kao što su ušteda sredstava, racionalizacija poslovanja i stvaranje konkurentske prednosti, a koje isti mogu ponuditi poslovanju unutar tvrtke, bez obzira na njenu veličinu ili profil. Ovome svjedoče i rezultati istraživanja o porastu potražnje za najnovijim trendovima virtualizacije u domaćim tvrtkama, u kojima je virtualizacija unutar poduzeća na listi prioriteta većine ispitanika. Zanimanje hrvatskih tvrtki za virtualizacije raste iz godine u godinu - prošle godine interes za proces virtualizaciju iskazalo je 80% ispitanika, dok se ove godine ta brojka popela na preko 90%.

Iz podataka za ovu godinu, kao područja od najvećeg interesa za infrastrukturu podatkovnog centra izdvojeni su skalabilnost (30 posto) i napredak tehnologije (28 posto), dok se kao glavne prednosti virtualizacije ističu smanjenje troškova infrastrukture (34 posto) te povećanje razine potrošnje resursa (24,6 posto). Brojke za proteklu godinu donose slične rezultate u nešto drugačijim omjerima -skalabilnost tako ističe 24 posto ispitanika a napredak tehnologije njih 20 posto. Kao glavne prednosti virtualizacije protekle je godine 22 posto ispitanika navelo smanjenje troškova infrastrukture, dok se njih 24 posto odlučilo za efikasnije korištenje postojećih resursa. Zabilježen je i porast interesa za „cloud“ aplikacijama, od kojih su najtraženije poslovne aplikacije (23 posto), e-mail (17 posto) te uredske aplikacije (11 posto).

„Cisco Data Centar Business Advantage arhitektura pojednostavljuje upravljanje resursima te pruža jedinstvenu konsolidaciju i virtualizaciju unutar cijelog podatkovnog centra. U suradnji s našim partnerima, korisnicima smo u mogućnosti osigurati manje troškove investicije i održavanja uz istovremeno brže plasiranje novih usluga na tržište. Fleksibilan, elastičan i automatiziran, virtualni podatkovni centar pruža optimalnu podršku poslovanju." - poručila je Martina Herceg Jungić iz tvrtke Cisco Hrvatska.

Racionalizaciju poslovanja Cisco je potvrdio i povezivanjem podatkovnih centara putem platforme Unified Computing System (UCS), koju najbolje opisuje uzrečica "manje je više". Naime, riječ je o tehnologiji koja omogućava jedinstveni pristup računalnim, mrežnim, skladišnim i virtualizacijskim resursima te na energetski učinkovit način smanjuje trošak posjedovanja podatkovnih centara. U vrijeme gospodarske stagnacije, koja već nekoliko godina pogađa poslovanje većine domaćih tvrtki, manja potrošnja energije uz racionalno gospodarenje prostorom zasigurno će doprinijeti optimizaciji poslovanja.

Benefiti virtualizacije poslužitelja

  • Brža implementacija novih poslužitelja: Moguće je fleksibilnije i brže reagirati na trenutne zahtjeve poslovanja. Virtualno proširenje kapaciteta poslužitelja može potrajati i manje od dva sata, dok proširenje u fizičkom smislu može potrajati i više od 12 tjedana.
  • Znatno smanjenje financijskih troškova: primjerice, tvrtka koja danas u poslovanju koristi više od 19 tisuća poslužitelja, u budućnosti bi putem jednog sistemskog administratora mogla upravljati sa 72 poslužitelja (zbog neopterećenosti jednostavnim repetitivnim zadacima migracije podataka).
  • Veća učinkovitost i fleksibilnost računalnih resursa: Virtualizacija višestruko uvećava iskorištenost poslužitelja. Prije konsolidacije podatkovnih centara iskorištenost procesora na Windows i Linux poslužiteljima iznosila je između pet i 15 posto, dok je na Unix poslužiteljima iznosila između 10 i 30 posto. Iskorištenost diskova kretala se oko 20 posto. Virtualizacija je povećala iskorištenost servera i diskova na oko 70 posto.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920