Nova Cisco rješenja za domaćinstva i potrošače iz poslovnog sektora omogućuju smanjenje potrošnje energije i redukciju troškova


Cisco 2000 Series Connected Grid Router

Cisco 2000 Series Connected Grid Router

Zagreb, 30. kolovoza 2010. - Cisco je predstavio nove tehnologije zasnovane na nedavno predstavljenom Connected Grid portfoliju, koje potrošačima i poslovnim korisnicima pomažu u boljem praćenju i upravljanju potrošnjom energije te smanjenju troškova i emisije ugljika. Cisco rješenja za upravljanje energijom u kućanstvu (Home Energy Management Solutions - HEMS) uključuju regulator potrošnje energije u kućanstvu (Home Energy Controller - HEC) kao i Cisco usluge za upravljanje energijom, koje nude bolji uvid i lakši nadzor nad potrošnjom.

Također, Cisco je predstavio i dodatke svome Smart Connected Buildings portfoliju, uključujući novi Network Building Mediator Manager 6300, koji omogućuje centralizirano upravljanje Smart Connected Buildings te novi Cisco Network Building Mediator 3.1 koji pruža platformu za umrežavanje neskladnih automatiziranih sistema u zgradama putem IP protokola, dopuštajući veću integraciju i vidljivost protoka energije u domaćinstvima i poslovnim postrojenjima.

Cisco 2500 Series Connected Grid Switch

Cisco 2500 Series Connected Grid Switch

"Energetski sektor kao složeni sustav zahtijeva koordinaciju svih sastavnica u realnom vremenu. Poseban je izazov optimiziranje svih procesa radi dobivanja optimuma djelovanja sustava kao cjeline. Bez IT-a to jednostavno nije moguće, osobito kada znamo da su sustavi međusobno umreženi. Vjerujemo u infrastrukturu inteligentne mreže koja je temeljena na interoperabilnosti i otvorenim standardima te Internet protokolima. Cisco je to uspješno učinio u području umrežavanja podataka, glasa i videa te vjeruje kako je važno da istu standardizaciju protokola donese i u energetsku mrežu. U skladu sa današnjim trendom racionalnog korištenja energetskih izvora pa tako i električne energije i u Hrvatskoj se može očekivati implementacija Smart Grida tj. pametne mreže što pokazuje i veliki interes za prezentacijom o Smart Gridu održanoj na ovogodišnjoj MIPRO konferenciji", izjavio je Goran Peteh, sistem inženjer, Cisco Hrvatska.

Činjenice:

 • Cisco predstavlja nove alate za samostalno upravljanje energijom koji su ključni dio Cisco Connected Grid ponude, a dizajnirani su kako bi pomogli u rješavanju pitanja potrošnje energije i omogućili razvoj smart grid komunikacijskih infrastruktura.
 • Nova rješenja predstavljaju Cisco smart grid viziju komunikacijske arhitekture koja će pomoći u pouzdanijoj i učinkovitijoj opskrbi električne energije te njenoj distribuciji od proizvodnih pogona do radnih mjesta i domova.

Rješenja za kućanstva

  Cisco Connected Grid substation automation solution

  Cisco Connected Grid substation automation solution

 • Cisco rješenja za upravljanje energijom u kućanstvu uključuju i kućni regulator potrošnje energije (Home Energy Controller - CGH-100) koji potrošaču pruža dodatne informacije o korištenju energije, temeljene na stvarnoj, protekloj i individualnoj potrošnji.
 • Putem regulatora potrošnje energije u kućanstvu, uz pomoć zaslona osjetljivog na dodir, korisnik ima uvid i kontrolu nad perifernim uređajima, kao što su termostati, pametne utičnice te, u konačnici, hladnjaci i bojleri.
 • Kućni regulator potrošnje energije koordinira niz mreža unutar kuće i podržava međusobno umrežene protokole, kao što su ZigBee, WiFi i Encoder Receiver Technology (ERT).
 • Kućni regultor potrošnje energije dizajniran je kao globalno rješenje, a bit će dostupan u Sjevernoj Americi već ovog ljeta. On je ujedno i dio Cisco Connected Grid portfolija, krajnjeg pristupa pametnoj mreži, unutar kojeg su u svibnju predstavljene i tehnologije automatizacije trafostanica uz pomoć kojih se lakše distribuira i nadzire električna energija.
 • Vlasnicima se omogućava detaljnije upravljanje i nadzor nad potrošnjom energije te učinkovito gospodarenje potrošnjom putem novih usluga i sistema određivanja cijena
 • Cisco također najavljuje Energy Management usluge, koje se mogu iskoristiti za upravljanje podacima iz tisuće domova te se integrirati s back-up aplikacijama.
 • Istraživanja pokazuju da tehnologije mogu nagnati korisnike na racionalnije korištenje energije. IDCPop-up window je otkrio da potrošači smanjuju upotrebu energije od 4 do čak 15 posto, kada imaju točne podatke o vlastitoj potrošnji energije. Također, sudeći po istraživanju tvrtke Zogby InternationalPop-up window, 74 posto Amerikanaca vjerojatno će promijeniti način potrošnju energije ukoliko im tehnološka rješenja to omoguće.

Upravljanje energijom za Smart Connected Buildings

 • Cisco Network Building Mediator Manager 6300 rješenje značajna je komponenta novog Cisco Grid rješenja za promjenu načina upravljanja zgradama i poslovnim postrojenjima.
 • Nova rješenja omogućavaju korporacijama povezivanje i nadgledanje distribuiranih mreža putem Cisco rješenja, integrirajući sustave zgrada unutar određenih objekata prema središnjem portalu tvrtke.
 • Ovo je prvo rješenje u industriji koje prikazuje mrežne informacije o statusu svakog subjekata u zgradi ili postrojenju, što operaterima pruža trenutne informacije o dostupnosti njihovih globalnih postrojenja.
 • Cisco Network Building Mediator Manager rješenje uključuje globalni navigator koji tvrtkama omogućava široki pregled postrojenja i mogućnost disperzirane implementacije i nadzora dostupnosti za centralizirani sustav upravljanja događajima.
 • Cisco Network Building Mediator Manager uključuje i alate za određivanje globalnih rasporeda i ciljeva koji se primjenjuju diljem svih tvrtkinih pogona te nude standardizaciju upravljanju pogonima i povećanje učinkovitosti u upravljanju. Globalni unificirani rasporedi mogu biti u jednakoj mjeri primjenjivani na sve pogone i podsustave.
 • Kao dodatak, novi Cisco Network Building Mediator 3.1 nudi superiorne performanse, uključujući napredno rješenje za automatsku podršku u protokolima zgrada, poboljšane BACnet dodatke i EIB (KNX/IP) protokol; potporu za naprednu sigurnost s PAM modulima te integraciju s EnergyWise API, kao dodatak EnergyWise SNMP protokolu.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920