Tehnološke inovacije i zlouporaba društvenih mreža pogoduju porastu cyber kriminala, u najvećoj mjeri temeljenog na krađi vrijednih poslovnih podataka


Illustration

Uređene virtualne igre na društvenim mrežama – istraživanje Cisco Security Intelligence odjela otkrilo je da sedam posto ispitanih korisnika (na globalnom nivou) koji koriste Facebook, u prosjeku troše oko 68 minuta na dan igrajući popularnu interaktivnu igru "FarmVille"

Zagreb, 03. kolovoz 2010. - Promjene koje izaziva globalno povećanje broja korisnika društvenih mreža, sve raširenije korištenje mrežno povezanih uređaja i posljedice virtualizacije, neminovno utječu i na sigurnost podataka koji se svakodnevno prenose putem mreže. Sve te promjene pružaju nove prilike cyber kriminalcima koji sve češće „upadaju“ u interne mreže tvrtki kako bi se domogli vrijednih poslovnih informacija. Prema polugodišnjem izvješću tvrtke Cisco o sigurnosti za 2010. godinu, tvrtke moraju promijeniti razmišljanja o sigurnosti, kako bi osigurale internu mrežu i vitalne korporativne informacije od rastućih prijetnji sigurnosti. Sigurnosni izvještaj daje pregled rizika s kojima se suočavamo i predlaže savjete za pomoć tvrtkama u jačanju svoje mrežne sigurnosti za narednu godinu.

Zanimljivosti:

 • Okvir tektonskih promjena - socijalno umrežavanje, virtualizacija, cloud computing i snažno oslanjanje na mobilne uređaje i dalje imaju dramatičan utjecaj na sposobnost održavanja mrežne sigurnosti informatičkih tehnologija. Za pomoć u vođenju tih konvergentnih trendova, tvrtke bi redovite trebale:
  • provoditi sigurnosne politike prema korisnicima koji pristupaju aplikacijama i podacima na virtualnim sustavima;
  • postaviti stroge granice pristupa poslovnim podacima;
  • uvesti formalne korporativne politike za mobilnost;
  • ulagati u alate za upravljanje i praćenje aktivnosti u oblaku (cloud computing);
  • pružiti zaposlenicima smjernice o korištenju društvenih mreža na radnom mjestu.
 • Illustration

  Socijalno umrežavanje, virtualizacija, cloud computing i snažno oslanjanje na mobilne uređaje i dalje imaju dramatičan utjecaj na sposobnost održavanja mrežne sigurnosti informatičkih tehnologija

  Uređene virtualne igre na društvenim mrežama - istraživanje Cisco Security Intelligence odjela otkrilo je da sedam posto ispitanih korisnika (na globalnom nivou) koji koriste Facebook, u prosjeku troše oko 68 minuta na dan igrajući popularnu interaktivnu igru "FarmVille". Druga najpopularnija igra je "Mafia Wars" s pet posto korisnika, od kojih svaki igrač potroši oko 52 minute na igru dnevno. Slijedi "Café World" sa četiri posto korisnika koji se na stranici navedene igre zadrže u prosjeku oko 36 minuta. Iako gubitak produktivnosti nije sigurnosna prijetnja, vjeruje se da cyber kriminalci razvijaju načine kako isporučiti maliciozne programe putem ovih igrica.
 • Ignoriranje pravila tvrtke - pedeset posto ispitanih priznalo je da najmanje jednom tjedno ignoriraju pravila tvrtke koja zabranjuju korištenje društvenih medija, dok je 27 posto izjavilo da su promijenili postavke na uređajima u uredu za pristup zabranjenim aplikacijama
 • Premošćivanje inovacijskog jaza - cyber kriminalci koriste tehnološke inovacije u svoju korist. Ovome uvelike pogoduje jaz između brzine kojom mogu profitirati od ranjivosti izazvane tehnološkim inovacijama i brzine kojom tvrtke implementiraju napredne tehnologije zaštite svojih mreža. Dok tvrtke odlučuju o tome treba li se usvojiti korištenje društvenog umrežavanja i peer-to-peer tehnologija u svakodnevnom poslovanju, cyberkriminalci su među prvima koji ih upotrebljavaju. Ne koriste ih samo za nezakonite radnje nego i kako bi poboljšali međusobnu komunikaciju te brzinu transakcija.
 • Broj spamova nastavlja rasti - u 2010. godini očekuje se globalni porast spamova do 30 postu u odnosu na prethodnu godinu.
 • Teroristi sve više postaju društveno umreženi - društvene mreže sve više postaju mjesto djelovanja cyber kriminalaca, među kojima najopasniju prijetnju predstavljaju teroristi. Koliko je ova činjenica  zabrinula Vladu SAD-a dokazuju i nedavno dodijeljena sredstva potpore za ispitivanje potencijalnih načina kako se društvene mreže i druge tehnologije mogu iskoristiti za organiziranje, koordinaciju i poticanje mogućih napada.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920