Nove bežične inovacije s lakoćom rješavaju probleme RF smetnji te čine bežične mreže pouzdanijima


Zagreb, 18. kolovoza 2010. - Slijedeći ključne inovacije unutar bežične arhitekture (Borderless Networks) na područjima sigurnosti, pristupa mreži i servisnim službama, Cisco je predstavio nove proizvode i mrežne usluge koje olakšavaju mobilni pristup radnom mjestu. Cisco rješenja na području bezgranične mobilnosti, među koje se ubraja i novi Cisco Aironet® 3500 Access Points uređaj sa CleanAir tehnologijom, omogućavaju tvrtkama da svoje poslovanje učine mobilnijim, a informacijama dostupnijima, bez obzira na vrijeme i mjesto.

Cisco Aironet 3500 Series

Cisco Aironet 3500 Series

S porastom mobilnosti u svakodnevnom poslovanju, raste i značaj bežičnih mreža, koje danas moraju djelovati sukladno najkritičnijim mrežama. U najnovijem Cisco istraživanju, provedenom u više od 600 američkih tvrtki, 78 posto ispitanih reklo je kako su bežične mreže koje koriste u cijelosti ili djelomično rizične za njihovo poslovanje. Smetnje u bežičnom prijenosu, s druge strane, ispitanici su definirali kao jedne od najvećih prepreka u korištenju bežične tehnologije.

Razvijajući novu CleanAir tehnologiju, Cisco je prvi uspio riješiti problem smetnji kod bežičnog prijenosa, povezujući novu, patentiranu tehnologiju CleanAir (Application-Specific Integrated Circuit - ASIC) u pristupnim točkama sa sistemskim nadzorom, što omogućava lakše otkrivanje, svrstavanje i ublaživanje smetnji u bežičnom prijenosu podataka. CleanAir tehnologija je jedino rješenje koje u potpunosti može otkloniti smetnje prilikom isporuke poslovnih podataka korištenjem bežičnih mreža.

Ključne odlike novog tehnološkog rješenja:

 • CleanAir tehnologija precizno detektira, razvrstava i otkriva više od 20 jedinstvenih izvora smetnji, uključujući bežične telefone, bežične video kamere, mikrovalne pećnice i Bluetooth uređaje, a istovremeno nadzire i klijentov promet. Tehnologija uključuje:
  • Air Quality Index koji cjelovito ocjenjuje utjecaj smetnji na protok podataka.
  • Sposobnost korigiranja i optimiziranja bežične mreže poboljšanim upravljanjem radijskim resursima te uz mogućnost unaprjeđenja pouzdanosti bežičnog prijenosa, bez intervencije IT stručnjaka.
  • Mogućnost povezivanja smetnji iz više pristupnih točaka kako bi se spriječilo širenje iz jednog izvora.
  • Patentiranu CleanAir radio ASIC tehnologiju koja pruža detaljni uvid u vidljivost spektra, bez utjecaja na performanse pristupnih točki. Na taj način osigurava se detaljna vidljivost spektra, bez utjecaja na performanse, za razliku od softverskih rješenja koja se oslanjaju na standardne Wi-Fi čipove.
 • CleanAir tehnologija štedi i vrijeme potrebno za otklanjanje smetnji u bežičnom prijenosu, a u mnogim slučajevima automatski otklanja probleme.
 • CleanAir ublažava utjecaj smetnji u roku od 30 sekundi po procjeni problema te prilagođava bežične signale za rad u nezahvaćenom spektru.
 • Nezavisna testiranja pokazuju kako su softverska rješenja ograničena, što rezultira lošim svrstavanjem (samo 25-postotna točnost), pogrešnom identifikacijom, s odstupanjima od čak 15 posto, te propustima u otkrivanju izvora smetnji (čak 25 posto izvora smetnji nikad se ne detektira). Za razliku od spomenutih softverskih rješenja, CleanAir radio ASIC tehnologija osigurava potpuni uvid u spektar te pruža preciznu analizu i dijagnostiku Wi-Fi i klasičnih smetnji.
 • Preciznim lociranjem izvora smetnji, vidljivima na planu neke građevine, CleanAir omogućava tvrtkama brzo identificiranje i uklanjanje smetnji.
 • Cisco Aironet 3500 pristupne točke s tehnologijom CleanAir su jedine pristupne točke na tržištu s hardverski implementiranom spektralnom inteligencijom
 • Uz nova rješenja, Cisco poslovnim partnerima omogućuju efikasnije upravljanje bežičnim mrežama i smanjenje troškova poslovanja.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920