Projekt e-Otoci smanjuje digitalni jaz između kopnene Hrvatske i otoka


ZAGREB, 9. prosinca 2009. – Tvrtka Cisco objavila je da je Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) proširila svoju Cisco® IP mrežu nove generacije kako bi povezala 1376 obrazovnih ustanova širom Hrvatske. U sklopu inicijative razvoja “povezanih škola”, projekt „e-Otoci“povezuje škole na hrvatskim otocima s kopnom. Navedeni projekt omogućuje nastavnicima da održe virtualnu nastavu učenicima na otocima uz pomoć video i multimedijalne opreme preko IP mreže.

Dosad je, u sklopu suradnje više od 1370 osnovnih i srednjih škola povezano sa CARNetovom Cisco IP mrežom. Pored toga, CARNet je povezao 262 znanstvene i akademske ustanove, 650 školskih knjižnica, 700 područnih osnovnih škola, 391 zbornica u srednjim školama te 54 srednjoškolskih domova u Hrvatskoj u jedinstvenu računalnu mrežu s internetskim pristupom. To uključuje sobne videokonferencijske sustave sa 34 telekonferencijske učionice u 15 gradova i 21 sustav u sklopu projekta „e-Otoci", od čega 15 sustava na samim otocima.

"Naša suradnja s CARNetom seže još od 1991. godine, kada je CARNet pokrenuo svoje operacije kao prvi pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj i započeo s izgradnjom prve brze mreže u zemlji za potrebe obrazovnih institucija. U okviru CARNeta djelovala je prva lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija, a CARNet je danas lokalna akademija za CCNA, CCNP i CCNA sigurnosne programe, regionalna akademija za CCNA programe te član CCNP virtualne akademije Srednje i Istočne Europe", izjavio je prilikom predstavljanja rezultata dugogodišnjeg projekta generalni direktor Cisca Hrvatska, Igor Meleš.

CARNetova inovativna upotreba Ciscovih usmjerivača integriranih usluga omogućila je spajanje 21 škole smještene na otocima oko Rijeke, Zadra, Šibenika, Trogira i Dubrovnika s regionalnim školama na kopnu. Ciscov usmjerivač integriranih usluga uveden je u svaku od tih škola te povezuje pametne ploče, opremu za videokonferencije i osobna računala u mrežu širokog područja (WAN mrežu) temeljenu na WiMAX i mikrovalnoj tehnologiji. ISR usmjerivač pomaže u unaprjeđenju kvalitete usluga, što u kombinaciji s WiMAX tehnologijom osigurava ispravno prioritetiziranje prometa i kvalitetu doživljaja potrebnu za udaljeno podučavanje.  

"Sve donedavno samo je nekoliko škola u najvećim gradovima imalo pristup kompjuterski baziranom obrazovanju, što je dovodilo do podijeljenosti i razdora. Primjerice, roditelji su često znali zbog školovanja djece odseliti iz udaljenijih krajeva, npr. s otoka, ili poslati svoju djecu na školovanje u druge krajeve kako bi im pružili najbolje šanse za uspjeh u životu.

Osim toga, učenicima se sviđa što je e-učenje zabavno, lako se koristi i sadržaj se može jednostavno ponoviti ako nešto nisu isprva razumjeli. Mogu sami odabrati vrijeme i mjesto učenja.

Učenici su uglavnom više motivirani, što dovodi do primjetnog porasta razine aktivnosti i sudjelovanja u nastavi", naglasio je ravnatelj CARNeta, Zvonimir Stanić.

CARNet je iskoristio skupinu Ciscovih Unified Communications Manager rješenja kako bi osigurala serversku obradu poziva kao i kontrolu poziva, što zajedno sa Ciscovim IOS® softverom omogućuje učinkovitu i visokokvalitetnu VoIP komunikaciju između CARNetovih lokacija. Uvođenje paketa Cisco Unified Contact Center Enterprise pomoglo je CARNetu u stvaranju visoko profesionalnog front office rješenja te pruža sistem administratorima i korisnicima kvalitetan dijagnostički alat i usluge održavanja.

O CARNetu
Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) nastala je 1991. godine kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. U ožujku 1995. godine Vlada Republike Hrvatske Uredbom osniva ustanovu CARNet sa svrhom pospješivanja napretka, kako pojedinca tako i društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija.
CARNetove aktivnosti mogu se podijeliti u tri osnovna područja: pružanje internetskih usluga, poticanje razvoja informacijskog društva i obrazovanje za novo doba.


KONTAKT OSOBA
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920