Proizvodnja električne energije uzrokuje četvrtinu globalne emisije štetnih plinova. Praćenje rada mreže u stvarnom vremenu poboljšati će njenu pouzdanost i iskoristivost, smanjiti prekide isporuke te povećati povrat ulaganja


Zagreb, 20. srpnja 2009. - Cisco je predstavio sveobuhvatan plan rješenja visoko sigurne mrežne infrastrukture koji javnim komunalnim poduzećima i njihovim korisnicima omogućava učinkovitije upravljanje resursima i potrošnjom energije.

Cisco rješenja pametne mreže (Cisco 's Smart GRID solutions) odnose se na ključne točke unutar infrastrukture električne energije: od centara za skladištenje podataka i podstanica, preko kvartovskih mreža do tvrtki i domova. Iskustvo tvrtke u arhitekturi mreža, zasnovano na industrijskim standardima, donijet će potrebno znanje javnim komunalnim poduzećima koja žele integrirati "pametnije" kapacitete za korištenje energije po potrebi. Takva rješenja omogućavaju racionalnije korištenje energije, manju emisija štetnih plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje te inovativne servise za krajnje korisnike.

Ovakva Ciscova strategija za razvoj sigurnog, inteligentnog električnog sustava donijeti će prednosti za javna komunalna poduzeća, tvrtke i korisnike te istovremeno ublažiti utjecaj na okoliš.

Tvrtka Cisco će uvesti Smart GRID rješenja za unaprjeđenje usluga i poboljšanje mreže, što koja utječe na čitav spektar energetske infrastrukture, od proizvodnje energije do distribucije poslovnim i privatnim korisnicima:

  • Sigurna rješenja za prijenos i automatizaciju distribucije kojima se upravlja na daljinu i koja se mogu preoblikovati, stvoriti optimalne uvjete za upravljanje mrežom i pripadajućim troškovima. Cisco preklopnici i usmjeritelji su utemeljeni na standardima i osmišljeni na način da pruže podatke, sigurnost i efikasnost velikim i malim električnim trafostanicama.
  • Cisco rješenja za upravljanje energijom u kućanstvima i kompanijama (Home Energy Management and Business Energy Management solutions) pomoći će da se potražnja za energijom, njeno korištenje i troškovi optimiziraju tako što će biti omogućen veći pristup podacima i sredstvima za analizu. Cisco EnergyWise rješenja, predstavljena u siječnju ove godine, biti će osnova za Business Energy Management, što će kompanijama omogućiti korištenje vlastite mreže kao platforme za optimizaciju potrošnje energije za poslove i objekte.
  • Kako bi ubrzali razvoj države, lokalnih institucija te javnih komunalnih poduzeća, IT tvrtke moraju zajedno raditi u pravcu zajedničkog cilja. U narednom razdoblju Cisco planira predstaviti rješenja i dodatne servise kako bi podržao inicijativu koja je usmjerena na rast Smart GRID tržišta čija će godišnja vrijednost, procjenjuju u Ciscu, u narednih pet godina doseći 20 milijardi dolara.

Osoba za odnose s javnošću:
Martina Ćurić
Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920