U slijedećih pet godina sve IP mreže na svijetu zahtijevat će propusnost od otprilike 522 eksabajta u godini, ili više od pola zetabajta – što je jednako downloadu 125 milijardi DVD filmova mjesečno

SAN JOSE, Kalifornija — Tvrtka Cisco danas je napravila značajan pomak u području mrežnih tehnologija predstavivši novu seriju usmjerivača Cisco Aggregation Services Router 9000 Series (ASR 9000) koji osiguravaju visoku skalabilnost, non-stop pristup video sadržajima i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Rješenje Cisco® ASR 9000 odgovor je na potrebe pružatelja usluga za većom brzinom, dužim trajanjem, bogatijim uslugama i većom učinkovitošću na rubu mreže, kao rezultat sve većeg prometa video i podatkovnog sadržaja preko žičanih, kablovskih i mobilnih mreža.

Cisco ASR 9000 predstavlja drugu veliku nadogradnju u posljednjih osam mjeseci, nakon rješenja Cisco ASR 1000. Uz 92-terabitni sustav Cisco CRS-1 Carrier Routing System (CRS) u jezgrenom dijelu mreže, Cisco sada osigurava najnaprednija rješenja za jezgru i rub mreže kako bi se podmirile potrebe korisnika za brzinom i skalabilnošću u ‘eri zetabajta’.

Ciscova predviđanja indeksa vizualnog umrežavanja (tzv. Visual Networking Index, ili skraćeno VNI) za razdoblje 2007.-2012. godine objavljena su u dokumentu “Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast and Methodology, 2007-2012” koji donosi važne spoznaje o trendovima u području potrošačkog i poslovnog IP umrežavanja, pod utjecajem sve raširenije upotrebe video tehnologija i Web 2.0 aplikacija za društveno umrežavanje i suradnju. Prema Ciscovim predviđanjima indeksa vizualnog umrežavanja (VNI), IP promet povećat će se po godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 46% između 2007. i 2012. godine, što je gotovo dvostruki porast svake dvije godine. Takav porast rezultirat će godišnjom potražnjom na svjetskim IP mrežama za propusnošću od otprilike 522 eksabajta, ili više od pola zetabajta – što je jednako downloadu 125 milijardi DVD filmova mjesečno.

10-slotni i 6-slotni usmjerivači Cisco ASR 9000 sadrže niz hardverskih i softverskih inovacija za isporuku funkcija vizualnog umrežavanja u ‘eri zetabajta’. Među tim inovacijama izdvajamo:

  • Skalabilnost bez premca Rješenje Cisco ASR 9000 pruža do šest puta veće kapacitete od sličnih rješenja na tržištu, s ukupnim kapacitetom od 6.4 terabita u sekundi te četiri puta veću brzinu linijske kartice uz 400 gigabita po slotu. Cisco ASR 9000 također će proširiti IPoDWDM mogućnosti, dodajući Ethernet usluge zahvaljujući integriranim optičkim transponderima. Osiguravajući IPoDWDM od jezgre do ruba mreže uz pomoć usmjerivača Cisco CRS-1, Cisco XR-12000 i Cisco 7600 Series, Ciscova IP mreža sljedeće generacije (IP NGN) uvelike smanjuje složenost mreže kao i troškove, istovremeno smanjujući negativan utjecaj na okoliš.
  • Non-stop video sadržaj Cisco ASR 9000 sadrži proizvod Cisco Advanced Video Services Module (AVSM), važnu inovaciju koja osigurava terabajte i terabajte kapaciteta za streaming na agregacijskom rubu, istovremeno omogućujući caching sadržaja, ubacivanje oglasa, brzu promjenu kanala i ispravljanje pogrešaka. Ciscov AVSM modul eliminira potrebu za pojedinačnim mrežnim elementima isporuke sadržaja uz jednaku visoku raspoloživost, što optimizira napredne video usluge i olakšava rad korisnika. Brza promjena kanala i funkcija ispravljanja pogrešaka i za unicast i za multicast video promet znači da pogreške može otkriti svaki set-top uređaj i ponovno odaslati sadržaj u milisekundama da bi se održao transparentan vizualni doživljaj.
  • Smanjenje ukupnih troškova vlasništva za mobilne usluge Cisco ASR 9000 Series donosi šest puta veće kapacitete od konkurentskih proizvoda za Carrier Ethernet backhaul. Štoviše, svaka Cisco ASR 9000 linijska kartica je SyncE-ready, što znači da omogućuje prekapčanje bez prekidanja, smanjujući potrebu za drugim slotovima za dodatne sinkronizacijske kartice.
  • Smanjen utjecaj na okoliš Modularna snaga prilagođuje se kapacitetima sustava, tako da pružatelj usluga može sam određivati količinu potrošene energije. Sam dizajn 6-slotne jedinice predstavlja prednost, budući da raspored ventilacije s bočne do stražnje strane, koji je u postupku dobivanja patenta, oslobađa prostor s bočne strane kućišta. Procjenjuje se da svakom 6.4 terabitnom jedinicom koju koriste, pružatelji usluga mogu smanjiti svoj ugljični otisak u usporedbi sa sličnim konkurentskim proizvodima u omjerima koji su ekvivalentni onečišćenju koje nastaje od 88 tona ugljena, 164 putničkih letova preko Pacifika ili 16 vožnji oko svijeta automobilom u jednoj godini.
  • Poboljšane usluge uz Ciscov Flow procesor Cisco ASR 9000 nudi najveće kapacitete i napredne mogućnosti upravljanja pretplatnicima te koristi Flow procesor kojim isporučuje integrirane usluge zaštite i video funkcije kao u rješenju Cisco ASR 1000. Eliminirajući brojne mrežne uređaje sa samo jednom funkcijom, proizvod Cisco ASR 9000 značajno smanjuje ugljični otisak pružatelja usluga istovremeno povećavajući učinkovitost mreža.
  • Primjena rješenja Cisco IOS-XR Cisco ASR 9000 oslanja se na Ciscov Internetwork Operating System (IOS) softver, koji predstavlja “benchmark” na tržištu, te je optimiziran za različita područja djelovanja: u jezgri, na rubovima, u podružnicama, u podatkovnom centru. Cisco IOS-XR omogućuje neprekidan rad sustava, sposobnost in-service nadogradnje te podršku distribuirane skalabilnosti za isporuku usluga za poslovne subjekte i domaćinstva. Cisco IOS XR koristi se na mrežama više od 200 pružatelja usluga širom svijeta te pomaže korisnicima postići nove razine skalabilnosti, raspoloživosti i pouzdanosti na rubu mreže kako bi se podržala neprekinuta isporuka video usluga i poboljšao doživljaj za korisnika. Više pružatelja usluga koji djeluju u Sjevernoj Americi i Europi trenutno testira proizvod Cisco ASR 9000.

Više informacija (na engleskom) možete pronaći na internetu:

Linkovi

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CSCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Martina Ćurić


Cisco Systems Hrvatska
E: martina.curic@cisco.com
T: 01/4628920