Glavni izvršni direktor tvrtke predstavio plan korištenja informacijske tehnologije i IP rješenja za ostvarenje zadanih ciljeva

ORLANDO, Florida - U sklopu kontinuiranih napora tvrtke na očuvanju okoliša, Cisco je objavio da u slijedeće četiri godine namjerava smanjiti za četvrtinu emisiju stakleničkih plinova koje proizvodi u svojim poslovnim operacijama diljem svijeta. Tvrtka će u tu svrhu primijeniti jedinstven opsežan plan usmjeren na mogućnosti koje informacijska tehnologija pruža za ostvarenje ekoloških ciljeva, što će i klijentima tvrtke pružiti primjer kako i oni mogu ostvariti slične ciljeve.

Predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Cisco® John Chambers predstavio je plan na Ciscovoj godišnjoj konferenciji o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji Cisco Live!. U svojim laboratorijima i podatkovnim centrima, koji utječu na značajan udio Ciscove ukupne energetske potrošnje, tvrtka će primjenjivati više različitih metoda što uključuje detaljan izračun energetskih tokova, korištenje efikasnije laboratorijske opreme, upotrebu "virtualne mreže" za pohranu podataka, automatski prekid rada uređaja koji nisu u upotrebi i nadogradnja mehaničkih i električnih sustava zgrade. Pored toga, Cisco će povećati upotrebu tehnologija za suradnju poput Cisco TelePresence i Cisco WebEx alata kako bi se smanjila potreba za poslovnim putovanjima, koja su odgovorna za 27% Ciscovog otiska stakleničkih plinova.
Tvrtka Cisco sudjeluje i u inicijativi Clinton Global Initiative, u sklopu koje je već smanjila emisije u zračnom prometu za barem 10% po zaposleniku. Osim svega gore navedenoga, Cisco će primijeniti Connected Workspace rješenje na dodatnim lokacijama. To jedinstveno hibridno radno okruženje primjenjuje se u poslovnim objektima širom svijeta, uključujući središnjicu tvrtke Cisco u San Joseu, Kaliforniji, gdje je pridonijelo značajnom smanjenju potrošnje električne energije po zaposleniku.

"Svaka tvrtka treba pridonijeti rješavanju problema klimatskih promjena i smanjiti utjecaj vlastitih operacija na okoliš", rekao je Chambers. "Cisco se suočava s tim izazovom ne samo kroz smanjenje vlastitih emisija stakleničkih plinova već i korištenjem mrežne tehnologije za bolje upravljanje pitanjima očuvanja okoliša. Primjenjujući inovativnu informacijsku tehnologiju i koristeći mrežu kao platformu za upravljanje zaštitom okoliša u 21. stoljeću, vjerujemo da možemo značajno smanjiti naše emisije stakleničkih plinova i pomoći korisnicima da i oni ostvare svoje ciljeve u području zaštite okoliša."

Cisco će također koristiti mrežnu informacijsku tehnologiju kako bi smanjio potrošnju energije na svojim lokacijama i efikasnije upravljao vlastitim i unajmljenim objektima. Cisco trenutno uvodi softversko rješenje u SAD-u koje pomaže u procjenjivanju utjecaja raznih faktora na ugljični otisak, smanjenje otpadnih voda i druga pitanja zaštite okoliša. Tim alatom Cisco može bolje analizirati rastuće energetske troškove i predvidjeti kakav će utjecaj oni imati na poslovanje i rashode, te kako određene prakse mogu smanjiti energetsku potrošnju.

"Primjenjujući inteligentan IP sustav upravljanja objektom, Cisco izgrađuje model upravljanja zaštitom okoliša za 21. stoljeće utemeljenog na mrežnoj tehnologiji, koji će omogućiti bolje upravljanje i izvješćivanje o postizanju ciljeva", izjavila je Laura Ipsen, supredsjednica Ciscovog EcoBoard i viša potpredsjednica Ciscovog odjela za globalnu politiku i društveno djelovanje.

Dodatne informacije:

Smanjenje negativnog utjecaja poslovanja na okoliš

Cisco je član programa američke Agencije za zaštitu okoliša pod nazivom Climate Leaders, partnerstva između industrije i vlade kojim se kroz suradnju s kompanijama razvijaju strategije smanjenja klimatskih promjena. U posljednjih šest mjeseci tvrtka Cisco je surađivala s mnogim državnim agencijama i konzultantskim tvrtkama u području održivog razvoja, kako bi procijenila vlastiti otisak emisije stakleničkih plinova te definirala agresivne i ostvarive ciljeve. U kalendarskoj 2007. godini, ukupan otisak stakleničkih plinova tvrtke Cisco iznosio je 832 tisuće metričkih tona ekvivalenta ugljičnog dioksida (CO2e). Taj iznos uključuje emisije iz pogona u vlasništvu Cisca kao i unajmljenih objekata diljem svijeta, vozila i zračni promet. Prema protokolu inicijative Climate Leaders američke Agencije za zaštitu okoliša, taj bruto iznos predstavlja neto 724 000 metričkih tona CO2e. Prema novom planu o smanjenju emisije stakleničkih plinova tvrtka Cisco želi smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova na neto 543 000 metričkih tona CO2e do 2012. godine.

"Odredivši sebi dugoročan cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova i posvetivši se smanjenju otiska kojeg ostavlja na okoliš, tvrtka Cisco pokazuje što znači liderstvo u korporativnoj sferi smanjenja klimatskih promjena", izjavio je Robert J. Meyers, zamjenik upravitelja Ureda za zrak i radijaciju američke Agencije za zaštitu okoliša.

Cisco primjenjuje standarde zaštite okoliša prilikom izgradnje novih lokacija i obnove postojećih objekata te kupuje različite količine obnovljive energije. Očekuje se da će Cisco u 2008. godini kupiti otprilike 460 milijuna kWh obnovljive energije širom svijeta. Tvrtka Cisco je također članica partnerstva američke Agencije za zaštitu okoliša pod nazivom Green Power Partnership, inicijative koja rangira tvrtku Cisco kao osmu na popisu 25 vodećih američkih kupaca energije koja je zdrava za okoliš.

Cisco će o svom napretku na putu ostvarenja ovih ekoloških ciljeva svake godine izvješćivati Agenciju za zaštitu okoliša, između ostalih te će o istome informirati javnost u svom godišnjem izvješću o korporativnoj odgovornosti Corporate Citizenship report.

Podrška klijentima u ostvarenju ekoloških ciljeva

I dok sama koristi mrežnu tehnologiju za smanjenje vlastitog utjecaja na okoliš, tvrtka Cisco želi pomoći drugima u ostvarenju istih ciljeva. Povećanjem učinkovitosti vlastitih proizvoda i primjenom tehnologije za smanjenje vlastitih emisija stakleničkih plinova, tvrtka Cisco će razviti najbolje prakse i IP rješenja koja će moći podijeliti sa svojim korisnicima.

Kako bi pomogla korisnicima u upravljanju potrošnjom energije, prvenstveno u podatkovnim centrima, tvrtka Cisco predstavila je portal pod nazivom Efficiency Assurance Program (EAP). Taj centralizirani web alat pomoći će Ciscovim korisnicima da bolje analiziraju energetsku potrošnju i definiraju mjerila učinkovite potrošnje na svojim lokacijama i u sklopu infrastrukture podatkovnog centra. Program će po prvi put omogućiti korisnicima definiranje energetskih troškova, stopu iskoristivosti i emisije CO2 vezane uz IT poslovanje. Pored toga, usluge Data Center Efficiency Services pomagat će korisnicima da prepoznaju koja infrastruktura najbolje podržava visoko pouzdanu mrežu i ukazuju na korake koji se mogu poduzeti kako bi infrastruktura bila pristupačnija, učinkovitija i održiva.

Cisco očekuje da će ove i druge inovacije povećati doseg vlastitih napora na smanjenju negativnog utjecaja na okoliš budući da će novi i postojeći korisnici također koristiti tu tehnologiju kao sredstvo upravljanja očuvanjem okoliša. Istraživanja koja su nedavno provele institucije American Council for an Energy-Efficient Economy i GeSI/The Climate Group potvrđuju rastući efekt ovakvih napora. Cisco je jedan od osnivača organizacije GeSi, koja je u izvješću objavljenom prošlog tjedna navela kako bi određene mogućnosti koje pružaju informacijske i komunikacijske tehnologije za očuvanje okoliša u većini gospodarskih sektora mogle dovesti i do pet puta većeg smanjenja štetnih emisija od ugljičnog otiska samog sektora, do 7,8 Gt CO2e, ili 15% ukupnih uobičajenih (BAU) emisija do 2020. godine.

O tvrtki Cisco

Tvrtka Cisco (NASDAQ: CISCO) je vodeći svjetski proizvođač mrežnih rješenja koja mijenjaju način na koji se ljudi međusobno povezuju, komuniciraju i surađuju. Informacije o tvrtki Cisco možete pronaći na internet stranici http://www.cisco.com/hr. Za najnovije vijesti, posjetite stranicu http://newsroom.cisco.com. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.

Osoba za odnose s javnošću:

Mirela Beširević


Cisco Systems Hrvatska
E: mbesirev@cisco.com
T: 01/4628934