Novi sustav povećava agilnost poslovanja i interakciju među korisnicima

London, VELIKA BRITANIJA / Bratislava, SLOVAČKA – Tvrtka Cisco Systems predstavila je sustav objedinjene komunikacije (Cisco Unified Communications system), novi set glasovnih, podatkovnih i video proizvoda i aplikacija izrađenih s namjerom da omoguće bolju komunikaciju za organizacije svih veličina. Zahvaljujući novom sustavu, korisnici će moći integrirati komunikacijski sustav s informacijskom infrastrukturom, organizirajući poslovne procese u skladu sa suvremenim okruženjem. Također osigurava nove mogućnosti dobivanja informacija o statusu/dostupnosti korisnika, alate za stolna računala, mobilnu integraciju i mrežnu inteligenciju što povećava agilnost poslovanja i interakciju među korisnicima.

Zasnovan na Ciscovoj SONA (Service-Oriented Network Architecture) mrežnoj arhitekturi predstavljenoj u prosincu 2005. godine, Ciscov sustav objedinjene komunikacije je otvorena i prilagodljiva platforma za komuniciranje u stvarnom vremenu na temelju informacija o statusu/dostupnosti korisnika (tzv. “presence”), mobilnosti i inteligentne informacijske mreže. Koristeći informacijsku podatkovnu mrežu kao platformu za isporučivanje usluga, sustav pomaže djelatnicima da ostvare pristup pravom resursu iz prvog pokušaja zahvaljujući informacijama o statusu/dostupnosti.

“Ciscov sustav objedinjene komunikacije je prvi pravi IP komunikacijski sustav druge generacije koji ne osigurava samo telefonske usluge, već donosi bogato komunikacijsko okruženje koje spaja glas, video i podatke u jedan sustav. To je i prvi novi Ciscov sustav koji u potpunosti podržava Ciscovu SONA mrežnu arhitekturu,”, objasnio je Charles Giancarlo, glavni direktor razvoja u tvrtki Cisco Systems. Temeljen na Ciscovoj SONA arhitekturi, Ciscov sustav objedinjene komunikacije koristi mrežnu inteligenciju kako bi pojednostavnio svakodnevnu suradnju među kolegama.”

Novi sustav temelji se na Ciscovom vrhunskom portfelju za IP komunikaciju koji sadrži rješenja Cisco CallManager, Cisco Unity, Cisco MeetingPlace i Cisco IP Contact Center, a sada nudi i nove proizvode, aplikacije, značajke i sposobnosti kao što su Cisco Unified Personal Communicator, Cisco Unified Presence Server i Customer Interaction Analyzer. Dosadašnji korisnici mogu nadograditi postojeće sustave kako bi iskoristili prednosti novih rješenja.

  • Cisco Unified Personal Communicator olakšava razmjenu informacija jer omogućuje komunikaciju u stvarnom vremenu. Grafičko korisničko sučelje koje je jednostavno za uporabu omogućuje lagan prelazak s jedne na drugu komunikacijsku aplikaciju. On uspješno spaja samostalne aplikacije na stolnom računalu, telefon i mrežu. Zahvaljujući podacima o statusu/dostupnosti korisnika, djelatnici mogu pretražiti postojeće direktorije kako bi pronašli kontakt i jednostavnim klikom ostvariti komunikaciju licem u lice, koristeći glas i video. Zaposlenicima koji se nalaze na udaljenim lokacijama ili onima koji su na putu također je omogućen siguran pristup navedenim alatima zahvaljujući virtualnosti IP mreže.
  • Cisco Unified Presence Server prikuplja podatke o statusu/dostupnosti korisnika, primjerice, koristi li se korisnik u određenom trenutku telefonom, osobnim računalom ili video terminalom. Zahvaljujući toj informaciji, aplikacije kao što su Cisco Unified Personal Communicator ili Cisco Unified CallManager odabiru najučinkovitiju metodu komunikacije s tim djelatnikom. Cisco Unified Presence Server prikuplja informacije o statusu/dostupnosti korisnika posredstvom mreže, aplikacije Cisco Unified CallManager i uređaja trećih proizvođača uz pomoć protokola SIP, SIP for Instant Messaging i Presence Leveraging Extensions (SIMPLE), nakon čega ti podaci postaju dostupni na Cisco Unified IP telefonima, aplikaciji Cisco Personal Communicator te uslugama i aplikacijama trećih proizvođača kao što su IBM Lotus Sametime i Microsoft Live Communications Server (LCS) 2005.
  • Customer Interaction Analyzer predstavlja novi pristup analitici u kontaktnom centru koji se uvodi kako bi komunikacija među korisnicima bila učinkovitija. Koristi informacije iz korisničkih interakcija (i samostalnih i agentskih interakcija) kako bi utvrdio, primjerice, probleme korisnika, probleme agenta, tišinu ili obrasce korištenja riječi. Ti se podaci koriste kako bi se poboljšala komunikacija te ih tvrtka može koristiti za razvoj agenta kao i za izmjene procesa i skripti – što u konačnici stvara bolje odnose s korisnicima i rezultira porastom poslovanja.

Ciscov sustav objedinjene komunikacije ima brojne nove značajke, od kojih ističemo:

  • Cisco Unified CallManager 5.0, Cisco Unified CallManager Express 3.4 i Survivable Remote Site Telephony (SRST) 3.4 sada inherentno podržavaju SIP što znači da je sustav otvoren za razvoj temeljen na standardima, uz zadržavanje sadašnjih značajki sigurnosti i otpornosti. Novi program pod nazivom SIP Verified omogućuje verifikaciju treće strane na glasovnim, podatkovnim i video SIP krajnjim točkama. Objavljen je i popis tvrtki koje su već obavile početna testiranja.
  • Cisco Unified CallManager 5.0 sada nudi veliki izbor operativnih modela ovisno o željama i potrebama korisnika i channel partnera. Nova verzija temeljena na Linuxu također je dostupna, dok će verzija temeljena na postojećem modelu otvorenog operativnog sustava postati dostupna na tržištu u roku od 12 mjeseci.

“Ciscova inherentna implementacija SIP protokola, koji je interoperabilan s protokolom Skinny Call Control Protocol (SCCP), doprinosi zaštiti ulaganja korisnika u sustav zahvaljujući njegovoj sposobnosti brzog prilagođavanja promjenama” istaknuo je Ed Mier, direktor tvrtke Miercom.

Tvrtka Cisco kontinuirano isporučuje inovativna komunikacijska rješenja koja su temeljena na Wi-Fi (802.11) poslovnim mrežama i GSM javnim mrežama. U suradnji s vodećim svjetskim proizvođačima ručnih bežičnih proizvoda kao što su Nokia i RIM, tvrtka Cisco uskoro će na tržište plasirati Smartphone rješenja s jednostrukim i dvostrukim načinom rada koja će pridonijeti produktivnosti djelatnika unutar i izvan ureda. Zahvaljujući tim uređajima korisnici će moći ostvariti jednostavniju komunikaciju dok će tvrtke moći bolje upravljati troškovima uz istu razinu produktivnosti.

Među vodećim europskim tvrtkama koje su u ranoj fazi testiranja Ciscova sustava objedinjene komunikacije nalaze se tvrtke Getronics i T-Systems, tvrtka Deutsche Telekoma čije su poslovne aktivnosti prvenstveno orijentirane na poslovne korisnike.

“Tvrtke T-Systems i Cisco imaju istu viziju o tome kako konvergencija i objedinjena komunikacija mogu poboljšati suradnju i učinkovitost svih poslovnih subjekata, od malih i srednje velikih tvrtki do multinacionalnih korporacija”, izjavio je Hendrik Otten, potpredsjednik odjela za IP glasovna rješenja u tvrtki T-Systems. “Trenutno s tvrtkom Cisco surađujemo na dodavanju novih usluga našem Octopus portfelju pomoću platforme objedinjene komunikacije.”

Tvrtka Cisco i njezini partneri osiguravaju usluge tijekom čitavog životnog ciklusa rješenja. Nove usluge za unificiranu komunikaciju (Cisco Operate Services for Unified Communications) objedinjuju usluge tehničke podrške kao što su zamjena servera, ažuriranje aplikacijskog softvera i rješavanje hardverskih i softverskih problema u jednu uslugu koja pokriva čitav sustav. Kako bi osigurala pravilnu primjenu rješenja, tvrtka Cisco također nudi usluge planiranja i dizajna (Planning and Design Service Bundles) i usluge optimiziranja (Optimization Services) u paketu kako bi korisnicima pojednostavnila narudžbu.

Tvrtka Cisco plasirala je i određeni broj novih telefona i nadogradnji postojećih aplikacija. Više informacija o sustavu objedinjene komunikacije možete pronaći na: www.cisco.com/go/unified.

O tvrtki Cisco Systems

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ.CSCO) je vodeće poduzeće na području mrežnih rješenja za internet. Novosti i informacije su na internetskoj stranici www.cisco.com/news. Za prodaju Ciscove opreme na europskom tržištu zadužena je tvrtka Cisco Systems International BV, organizacija u punom vlasništvu korporacije Cisco Systems, Inc.
Cisco, Cisco Systems, PIX, IOS i logotip Cisco Systems su registrirani zaštitni znakovi poduzeća Cisco Systems, Inc. i/ili njegovih podružnica u SAD-u i drugim državama. Svi drugi zaštitni znakovi spomenuti u ovom dokumentu vlasništvo su odgovarajućih poduzeća i ustanova.

Osoba za odnose s javnošću:
Adrian Bobanović
Cisco Systems Hrvatska
E: abobanov@cisco.com
T: 01/4628901