Laitteiden määrä ylittää maapallon ihmisten määrän, vuonna 2016 jokaista maailman asukasta kohden on 1,4 laitetta

Cisco ennustaa mobiilidatan määrän kasvavan 18-kertaiseksi vuodesta 2011 vuoteen 2016 mennessä: Mobiilidatan määrä nousee vuositasolla 130 exatavuun. 130 exatavua vastaa 33 miljardia DVD-levyä tai 813 kvadriljoonaa tekstiviestiä. Cisco Visual Networking Index (VNI)-ennusteen mukaan kasvu johtuu muun muassa älypuhelinten ja tablet-laitteiden määrän kasvusta.

Mobiilidatan vuosittainen kasvu on lähivuosina 78 prosenttia. Kasvun takana on laitemäärän kasvu: maailmassa on vuonna 2016 yli 10 miljardia laitetta, jolla pääsee internetiin. YK:n ennusteen mukaan samana vuonna maapallolla on ihmisiä 7,3 miljardia.

Vuoteen 2016 mennessä on yli kahdeksan miljardia henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua laitetta, joilla pääsee internetiin. Niiden lisäksi niin sanottuja laitteiden välisiä internet-yhteyksiä (M2M) on kaksi miljardia. Jokaista maapallon asukasta kohden on siis 1,4 internet-yhteydellä varustettua laitetta.

“Vuonna 2016 maailmassa on enemmän laitteita, joilla pääsee nettiin kuin ihmisiä. Se tuntuu uskomattomalta, mutta moni meistä omistaa jo tietokoneen lisäksi älypuhelimen ja yhä useampi myös tablet-laitteen. Myös monet muut laitteet televisioista kauppojen maksupäätteisiin ja autojen gps-laitteisiin ovat yhteydessä nettiin. Internetistä on tullut nykypäivän vesijohtoverkosto. Ilman sitä ei mikään toimi”, toteaa Suomen Ciscon tekninen johtaja Jukka Nurmi.

Älypuhelimet, kannettavat tietokoneet ja muut kannettavat päätelaitteet synnyttävät noin 90 prosenttia mobiilista dataliikenteestä vuonna 2016. Cisco ennustaa, että 39 prosenttia kaikista maailman mobiililaitteista, eli yli neljä miljardia laitetta, on IPv6-kelpoisia.

Mobiilidatan määrää kasvattaa myös se, että yhä isompi osa mobiiliverkossa liikkuvasta datasta on videota. Ciscon ennusteen mukaan videoliikenne muodostaa jo 71 prosenttia kaikesta mobiilidatasta vuonna 2016.

“Liikkuvuudesta on tullut vaatimus, ei toive. Mitä tahansa netissä teemmekin, mitä tahansa katsomme tai työstämme, haluamme tehdä sen ajasta ja paikasta riippumatta. Arvioidemme mukaan mobiilidatan määrä kasvaa kolme kertaa nopeammin kuin kiinteän datan”, Nurmi toteaa.

Mobiilien internetyhteyksien nopeuksien kasvu mahdollistaa mobiilidatan kasvun.

“Nopeus merkitsee sitä, että käyttö kasvaa. 2G-, 3G-ja 4G-verkkojen keskimääräiset käytettävät nopeudet kasvavat yhdeksänkertaisiksi vuoteen 2016 mennessä. On selvää, että yhä useampi haluaa käyttää yhteyksiä, kun käyttökokemus on hyvä”, Nurmi arvelee.

Mobiilin dataliikenteen kasvua vauhdittaa myös se, että mobiili pilvipalveluiden hyödyntäminen kasvaa 28-kertaiseksi vuoteen 2016 mennessä. Vuosittainen kasvu on huikeat 95 prosenttia.

Vuoteen 2016 mennessä kiinteä- ja langaton liikenne erilaisista kannettavista päätelaitteista (huomioituna operaattorien kuorman vähentäminen eli SP WiFi offload) saavuttaa yhteensä 48,5 exatavun kuukausimäärän. Se on neljä kertaa enemmän kuin nykyinen kuukausittainen matkapuhelinliikenne.

Ciscon VNI-ennuste perustuu riippumattomiin ennusteisiin ja tutkimuksiin sekä Ciscon omiin arvioihin mobiilisovellusten käytöstä ja liikennenopeuksista.


Alkuperäinen englanninkielinen tiedote:
http://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=668380

Lisätiedot:

Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
Tekninen johtaja Jukka Nurmi
Jukka.nurmi (at) cisco.com

Cisco Systems Finland Oy, puh. 040 52 52 845
Viestintä- ja markkinointijohtaja Merja Lehtoranta
merja.lehtoranta (at) cisco.com

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.