Cisco, DNA ja SMN: kaapeliverkon suorituskyky ei aseta rajoja laajakaistapalveluiden tarjoamiselle

DNA:n kaapelilaajakaistaverkossa tehdyissä nopeustesteissä on saavutettu jopa 1,58 Gbit/s:n nopeus, joka on epävirallinen maailmanennätys kaapeliverkossa. DNA testasi verkon nopeutta yhteistyössä Ciscon ja Santa Monica Networksin kanssa alkukesällä. DNA:n kaapeliverkko perustuu Ciscon verkkolaitteisiin.

Testi tehtiin testiverkossa 10-20 kilometrin matkalla ja kyseessä oli todellinen verkkoympäristö, eivät laboratorio-olosuhteet. Testijärjestelyn suunnittelusta vastasivat Santa Monica Networksin ja DNA:n asiantuntijat.

”Tarjoamme nyt kuluttajille 200 Mbit/s:n nopeuksia koko kaapeliverkossamme, mutta testi osoittaa kaapeliverkon täyttävän myös tulevaisuuden tarpeet. Verkko venyy hyvin antennipistorasiaan saakka, toistaiseksi vain päätelaitteet asettavat rajat sille, miten verkon kapasiteettia pystytään hyödyntämään. Olemme nähneet kaapeli-tv-teknologian mahdollisuudet DNA:ssa ja aiomme panostaa siihen jatkossakin”, toteaa DNA:n televisioverkoista vastaava osastopäällikkö Kari Ruopsa.

”DNA:n kaapeliverkkoteknologia pystyy todella koviin nopeuksiin. Kuluttajan kannalta verkon nopeus merkitsee laadukkaampia yhteyksiä ja monipuolisempia palveluita. Kaapeli-tv-teknologian etuna muihin laajakaistavaihtoehtoihin verrattuna on myös se, että kuluttaja kävelee modeemin kanssa liikkeestä kotiin, ja käytännössä yhteys on kotiin tullessa auki”, toteaa Ciscon operaattori- ja medialiiketoiminnasta vastaava johtaja Jukka Antikainen.

Kaapelilaajakaistan rooli Suomen laajakaistahankkeissa voisi olla nykyistä suurempikin. FiComin mukaan suomessa on 2,7 miljoonaa laajakaistaliittymää, joista kiinteitä DSL-liittymiä on 1,2 miljoonaa ja mobiililaajakaistaliittymiä noin miljoona. Muut 500 000 koostuvat valtaosin kaapeliyhteyksistä. *)

”Suomessa on 2,5 miljoonaa kotitaloutta, joista 1,45 miljoonaa on kytketty kaapeliverkkoon **). Eli selvästi yli puolella kotitalouksista on jo mahdollisuus huippunopeaan laajakaistaan kaapeliyhteyksien avulla. Se on merkittävä määrä talouksia ja iso mahdollisuus Liikenne- ja viestintäministeriön ”Sadan megan Suomi” -hankkeen tavoitteen saavuttamiseksi”, toteaa Santa Monica Networksin toimitusjohtaja Kai Vuokko.

*) 12/2010. Lähde: Viestintävirasto, Viestintämarkkinat Suomessa 2010

**) 12/2010. Lähde: Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry, Kaapeliverkkoon kytketyt liittymät Suomessa 1975-2010

Lisätiedot:
Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
Jukka Antikainen, operaattori- ja medialiiketoiminnasta vastaava johtaja
jukka.antikainen(at)cisco.com

DNA Oy
Osastopäällikkö, televisioverkot
Kari Ruopsa, puh. 0500 414 419
E: New Emailkari.ruopsa@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fiNew Email

Santa Monica Networks Oy
Toimitusjohtaja Kai Vuokko, puh. 050 380 0192,
E: New Emailkai.vuokko@smn.fi

Cisco Systems (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen ja jakamisen ajasta tai paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi.

DNA Oy on suomalainen tietoliikennekonserni, joka tarjoaa yksityishenkilöille ja yrityksille laadukkaita, viimeisintä teknologiaa hyödyntäviä puhe-, data- ja tv-palveluita. DNA:n liikevaihto vuonna 2010 oli 690 miljoonaa euroa ja liikevoitto 65 miljoonaa euroa. DNA:lla on yli 3 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon asiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi.

Santa Monica Networks Oy on suomalainen tietoturvallisten verkkoratkaisujen asiantuntija. Osaamisemme perustuu pitkään kokemukseen vaativista tietoverkkoratkaisuista ja sertifioituun kumppanuuteen johtavien päämiesten kanssa.

Santa Monica Networksin liikevaihto Suomessa vuonna 2010oli 21,4 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä vuoden 2011 alussa 32.