Etähoitoratkaisu tuo uusia mahdollisuuksia muun muassa terveydenhuollon resursointiin

Cisco on julkistanut Cisco HealthPresence -terveydenhuollon etähoitoratkaisun. Teknologia-alusta mahdollistaa perusterveydenhuollon virtuaaliset lääkärikäynnit ja -tutkimukset. Uutuus avaa uusia mahdollisuuksia etäterveydenhuollon hyödyntämiseen. Sen avulla voidaan muun muassa terveydenhuollon resursseja kohdentaa tehokkaammin sinne, missä niitä tarvitaan.

”Suomi on harvaan asuttu pitkien välimatkojen maa, jossa hoidettavien määrä suhteessa hoitohenkilökuntaan tulee lisääntymään selvästi lähivuosina. Cisco HealthPresencen avulla esimerkiksi lääkäri voisi tehdä perustutkimuksia riippumatta potilaan tai lääkärin fyysisestä sijainnista. Päivystyksiä voitaisiin keskittää, mutta kuntien reuna-alueiden ei tarvitsisi tinkiä lääkäripalveluiden saatavuudesta. Lääkäri voisi asiantuntemuksellaan palvella periaatteessa koko Suomea”, sanoo Suomen Ciscon terveydenhuoltoratkaisuista vastaava Timo Sinkkilä.

Cisco HealthPresence -tutkimuksessa lääkärit voivat potilaan kanssa keskustelemisen lisäksi suorittaa virtuaalisia lääkärintarkastuksia. Lisäksi potilaat voivat itse helposti seurata tutkimuksen kulkua. Hoitohenkilökuntaa voi tutkimuksessa olla mukana useita, esimerkiksi yleislääkäri, erikoislääkäri ja fysioterapeutti. HealthPresence poikkeaa perinteisistä terveydenhuollon videotuotteista, koska siihen sisältyy myös tutkimuslaitteita. Cisco HealthPresence on testattu pilottihankkeissa Skotlannissa ja Yhdysvalloissa. Yli 90 prosenttia osallistuneista suosittelisi muillekin sen käyttämistä.

”Kasvotusten tapaamisia HealthPresence ei tietenkään täysin korvaa, mutta perustarkastukset onnistuvat mainiosti. Näin vältytään myös turhalta matkustamiselta sekä nopeutetaan ensidiagnoosia. Terveyskeskusten lisäksi esimerkiksi suurten yhtiöiden työterveyshuolto voitaisiin järjestää HealthPresencen avulla. Yhtiössä olisi terveyshuone ja työterveyslääkäriasemalla toinen HealthPresence-yksikkö”, Sinkkilä jatkaa.

Cisco HealthPresence rakentuu Cisco TelePresence -virtuaaliläsnäoloratkaisun sekä Ciscon ryhmätyöratkaisuiden päälle. Se koostuu kahdesta Cisco TelePresence -etäläsnäoloyksiköstä (yksi lääkärin toimistossa, toinen potilaan vastaanottohuoneessa), Cisco Vitals Software -ohjelmistosta, integroiduista puhe-, video- ja dataominaisuuksista sekä vahvasta salausteknologiasta tietoturvan varmistamiseksi. Lisäksi se sisältää neljä perusterveydenhuollon tutkimuslaitetta: yleiskamera ulkoisiin tutkimuksiin, korva-nenä-kurkkutähystin (ENT), digitaalinen stetoskooppi ja laitteisto peruselintoimintojen, kuten verenpaineen ja ruumiinlämmön mittaamiseen.

Cisco HealthPresence voidaan asentaa kiinteästi esimerkiksi terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle, tai sitä voidaan hyödyntää myös liikkuvana yksikkönä. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration, FDA) on hyväksynyt Cisco HealthPresencen lääketieteelliseksi laitteeksi (Class I).

Lisätietoja:
Cisco Systems Finland Oy, puh. 0204 7061
terveydenhuoltoratkaisuista vastaava Timo Sinkkilä
timo.sinkkila (at) cisco.com

Alkuperäinen englanninkielinen tiedote:
http://newsroom.cisco.com/dlls/2010/prod_030110.html