Lehdistötiedote

532.2008

Cisco vastaa Web 2.0 -haasteisiin tuomalla lisää älyä ja nopeutta verkkoliikenteeseen
Uusi Cisco ASR 1000 -reititinperhe analysoi datan sisällön

Cisco on tuonut markkinoille Aggregation Services Router (ASR) 1000 -reititinperheen, joka on nopea ja aiempaa monipuolisempi tuoteperhe teleoperaattorien ja suuryritysten tarpeisiin. Uutuussarja mahdollistaa 10 gigabitin siirtonopeudet ja monipuoliset verkkopalvelut. Cisco ASR 1000 -reitittimien avulla voidaan yksinkertaistaa tietoverkon rakennetta sekä parantaa tietoverkon suorituskykyä, tietoturvaa, luotettavuutta ja toiminnan tehokkuutta. Sen ansiosta voidaan tarjota käyttäjille samanaikaisesti esimerkiksi puhetta, dataa ja videota sisältäviä palveluita.

“Web 2.0, internet-tv ja esimerkiksi musiikin jakaminen internetissä ovat kokonaan muuttaneet ihmisten tapaa toimia verkossa ja vastaanottaa informaatiota. Lisääntynyt vuorovaikutus henkilöstön, asiakkaiden ja kumppaneiden välillä on aiheuttanut verkon käytön muutoksen. Nyt datan lisäksi tietoverkossa halutaan välittää myös videota ja puhetta, lisäksi nämä eri palvelut pitää pystyä tarjoamaan myös liikkuvaa työtä tekeville ja etätyöntekijöille erilaisten päätelaitteiden kautta. Kaistanleveyden lisääminen ei ole ainoa vastaus asiaan. Tarvitaan myös edistyksellistä tietoturvaa ja liikenteen laatuluokkia”, toteaa Suomen Ciscon tekninen johtaja Tommi Saxelin.

Perinteiset runkoreitittimet ovat siirtäneet datapaketteja nopeasti ja luotettavasti, mutta eivät ole aiemmin kyenneet analysoimaan datan sisältöä. Nyt yritys- ja operaattoriverkkoihin saadaan lisää palveluita Cisco ASR 1000:n QuantumFlow Processor -suorittimen ansiosta. Suorittimessa on 40 ydintä ja se pystyy suorittamaan jopa 160 yhtäaikaista prosessia. Sen ansiosta reititin kykenee erottamaan verkkoliikenteestä, millaista datasisältö on.

”Cisco ASR 1000 erottaa bittivirrasta, onko data puhetta, internet-surfailua vai videoneuvottelusisältöä. Näin liikennettä pystytään priorisoimaan eri laatuluokkiin ja datalle voidaan määritellä eri tason tietoturva”, valaisee Ciscon tekninen asiantuntija Leo Lähteenmäki.

Saunarauha turvattuna

Datasisältöön liittyvät haasteet on aiemmin ratkaistu liittämällä runkoreitittimiin erillisiä tietoturvalaitteita tai palvelumoduuleja. Erillisten laitteiden hankkiminen ja niiden ylläpito on lisännyt kustannuksia.

”Cisco ASR 1000 kokoaa yhteen usean verkkolaitteen toiminnot. Kustannussäästöjä syntyy myös siitä, että ASR 1000:n kaikki aktiiviset komponentit ovat kahdennettuja. Tietoverkon kriittiset perustoiminnot pystytään pitämään toiminnassa myös vikatilanteissa. Jos laite hajoaa lauantai-iltana seitsemältä, voidaan korjaukset tehdä suunnitellusti työaikana. Muutenhan laitteita lähdettäisiin ruuvaamaan lauantaissaunasta”, kertoo Lähteenmäki.

Viiden vuoden kehityksen tulos

Cisco on panostanut ASR 1000:n kehittämiseen yli viisi vuotta ja yli 250 miljoonaa dollaria. ASR 1000 mahdollistaa palveluiden virtualisoinnin ja uusien palveluiden tuomisen laitteeseen ohjelmistopäivityksin. QuantumFlow Processor -arkkitehtuurin ansiosta voidaan käyttää samanaikaisesti useita eri tietoturvatoiminnallisuuksia, muun muassa palomuuri-, deep-packet inspection (DPI)- ja Session Border Control (SBC) -toimintoja.

Cisco ASR 1000 -tuoteperheen Cisco IOS XE -käyttöjärjestelmässä on ensimmäisenä maailmassa kaksinkertainen redundanssi. Kahdennetun keskusyksikön lisäksi kummassakin keskusyksikössä ajetaan kahta redundanttista käyttöjärjestelmää. Kahdennus mahdollistaa kriittisten palvelujen saumattoman jatkuvuuden, koska vikatilanteista toipuminen tapahtuu nopeasti non-stop forwarding- ja stateful switchover -toimintojen ansiosta.

Cisco IOS XE -käyttöjärjestelmä mahdollistaa ohjelmistopäivitykset aiempaa lyhyemmin käyttökatkoin (In Service Software Upgrade, ISSU). Lisäksi reitittimen ohjaus- ja välitystoimintojen erillisyys parantaa järjestelmän käytettävyyttä sekä auttaa toipumaan nopeasti vikatilanteista dataa hukkaamatta.

Koska Cisco ASR 1000 -tuoteperheen reitittimissä yhdistyvät useiden eri verkkolaitteiden ominaisuudet, se yksinkertaistaa tietoverkon rakennetta ja tarjoaa mahdollisuuksia sen virrankulutuksen vähentämiseen. Synergy Research -tutkimuslaitos teki asiasta selvityksen, tulokset saatavissa täältä: http://www.srgresearch.com/store/cisco-asr.htm.  

Alkuperäiset englanninkieliset tiedotteet:
http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_030408.html
http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_022508c.html

Tuotekuvia saatavissa:
http://www.netprofile.fi/pressphotos/cisco
http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/hd_030408.html#photos

 

Lisätietoja:
Cisco Systems Finland Oy, puhelin 0204 7061
Leo Lähteenmäki, tekninen asiantuntija
leo.lahteenmaki (at) cisco.com

###

Cisco (NASDAQ: CSCO) on maailman johtava tietoverkkoratkaisujen toimittaja. Ciscon ratkaisuihin perustuvat tietoverkot mahdollistavat puheen, datan ja videokuvan turvallisen välittämisen sekä jakamisen ajasta ja paikasta riippumatta. Ciscon kehittämät laitteet, ohjelmistot ja palvelut auttavat ihmisiä monipuolistamaan viestintäänsä ja vuorovaikutustaan tietoverkkojen välityksellä. Lisätietoa Ciscosta löytyy osoitteista http://newsroom.cisco.com ja suomeksi www.cisco.fi