PDF Pdf-versio

Cisco Systems Finland, Aker Finnyards ja Lännen Puhelin Oy yhdistävät IP-puhelimet ja monipalveluverkon ensi keväänä valmistuvaan Tallinkin risteilylauttaan.

Helsingin ja Tallinnan väliseen matkustajaliikenteeseen tulee tänä keväänä Tallinkin uusi risteilylautta Romantika, jossa puhelinjärjestelmä on toteutettu VoIP-tekniikalla (Voice over IP), eli IP-puhelimet ja tietokoneet on kytketty risteilijän sisäiseen lähiverkkoon. Puhelinvaihteen tilalla on Ciscon puhepalvelimet. Ulkolinjoina niin merellä kuin maissakin toimivat Nokia PremiCell GSM-sovittimet, jotka tarjoavat langattomat GSM-yhteydet aluksen ulkopuolelle. Kyse on uudenlaisesta laivan sisäisestä monitoimiverkosta, joka siirtää sekä puhetta että dataa. Laivan sisäisten puhelujen lisäksi GSM-linkin kautta aluksen alanumeroista voi mereltä soittaa maihin tai käyttää internet-yhteyttä.

Uudella tietokoneet ja puhelimet yhdistävällä järjestelmällä on tarjota tärkeitä etuja myös normaalille risteilyliikennöinnille. Aluksen on mahdollista kytkeytyä ennen satamaan saapumistaan langattoman lähiverkon avulla varustamon verkkoon, mikä on suuri etu vain lyhyen ajan satamassa viipyvän matkustajalaivan toiminnalle.

Ciscon IP -puhelinpalveluratkaisut ovat keskeinen osa AVVID-arkkitehtuuria, jonka avulla
ääni-, video- ja datapalvelut voidaan yhdistää toimimaan yhdessä verkossa. Tämä tuo useita hyötyjä, kuten järjestelmien yksinkertaisemman rakenteen sekä helpomman käyttöönoton, hallinnan ja ylläpidon. IP-puhelinratkaisun avulla voidaan yhdistää eri paikoissa sijaitsevat toimipisteet ja etäkäyttäjät saman verkon käyttäjiksi. IP-puhelinjärjestelmä on ihanteellinen ratkaisu hajautettuihin verkkoihin, joissa useat matka- ja kaukopuheluilla hoidettavat varustamon sisäiset yhteydenotot voidaan korvata edullisilla IP-puheluilla.

Uuden järjestelmän toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sen käyttövarmuuteen. Koska puhepalvelimet ja sisäinen runkoverkko ovat kahdennettuja, mikään yksittäinen vika verkossa tai aktiivilaitteissa ei estä puhelin- ja tiedonsiirtoliikenteen toimimista. Valokaapelein toteutettu runkoverkko toimii 1000 Mb Ethernet -tekniikalla.

Aker Finnyards rakentaa virolaiselle Tallink-varustamolle suurta uuden polven risteilylauttaa Suomenlahden liikennöintiin. Uusi Romantika -niminen alus valmistuu keväällä 2002 ja sen matkustajakapasiteetti on 2 500 henkilöä, ajoneuvoille on kansitilaa 1 000 kaistametriä. Lautan pituus on 193,8 m, suurin leveys 29 m ja bruttovetoisuus 40 000 brt. Risteilijän neljän dieselmoottorin käyttövoima on 26 240 kW ja matkanopeus 22 solmua.


Lisätietoja:

Cisco Systems Finland Oy, aluemyyntipäällikkö Pekka Numminen puh. (09) 878 061
Lännen Puhelin Oy, Datapalvelut, tuotepäällikkö Juha Mäkinen puh. (02) 83131
Aker Finnyards Oy, sähkösuunnittelun päällikkö Olli Hoikkala (02) 836 3822

Cisco Systems
Cisco Systems on maailman johtava Internet-järjestelmien toimittaja. Sen ratkaisuilla on toteutettu Internet ja lukemattomat pienemmät tietoverkot. Tänä päivänä valtaosa maailmanlaajuisen Internet-verkon liikenteestä kulkee Ciscon järjestelmien välittämänä. Ciscon ratkaisuja käytetään myös rakennettaessa datan, puheen ja kuvan yhtäaikaiseen välitykseen kykeneviä tietoverkkoja. Ciscon kansainvälinen liikevaihto heinäkuussa 2001 päättyneellä tilikaudella oli 22,3 miljardia dollaria.
Lisätietoja: www.cisco.fi


Lännen Puhelin
Lännen Puhelin toimii alansa kehityksen kärjessä tuomalla nykyaikaiset viestintä-palvelut kaikkien ulottuville. Yhdessä muiden Finnet-yhtiöiden kanssa Lännen Puhelin tarjoaa tietoliikennepalvelujen koko kirjon lanka- ja matkapuhelimista monipuolisiin tietoliikenneratkaisuihin ja internet-palveluihin. Lännen Puhelin Oy on länsisuomalainen asiakkaidensa omistama puhelinyhtiö, joka tarjoaa laadukkaita tietoliikennepalveluja 23 kunnan alueella Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2001 runsaat 230 miljoonaa markkaa ja yhtiö työllistää yli 230 henkilöä.

Aker Finnyards
Romantikan rakentajatelakka on kokenut auto-matkustajalauttojen rakentaja. Niitä on viimeisten kymmenen vuoden aikana toimitettu kymmenen, ja parhaillaan telakalla on rakenteilla neljä tämän tyypin alusta ensi vuoden toimitukseen. Aker Finnyards on yhä enemmän kokoonpanopaikka, jossa yhdistetään alihankkijoiden valmiita tai puolivalmiita tuotteita. Telakalla on vakinaista omaa työvoimaa noin 800 työntekijää ja 200 toimihenkilöä. Kokoonpanotelakka-strategian mukaan työllistetään lisäksi tuhat henkeä yhteistyöyrityksissä, ja laivojen varusteluvaiheessa vielä tuhat alihankkijaa.
Lisätietoja: www.akerfinnyards.com